Er zijn hier in de loop der jaren al wel wat weggeefacties gepasseerd, maar toen de mensen van booksetcetera.be me een tijdje geleden voorstelden om eens iets te doen rond mijn favoriete kookboeken dacht ik: man toch, dat gaat leutig zijn. Het toeval wil (of misschien is het geen toeval, dat kan ook) dat de kookboeken die ik het afgelopen jaar het vaakst uit mijn kast heb getoverd zo goed als allemaal in hun assortiment zitten. En dat hetzelfde geldt voor de kookboeken die ik nog wil. En dus maakten we een afspraak: ik mag twee pakketjes weggeven aan twee bloglezers, en ik deel later deze week wat er op mijn wishlist voor de komende tijd stond. Stond ja, want ondertussen staan de drie desbetreffende boeken al op mijn boekenplank te blinken, en ben ik na de eerste doorbladering superblij dat ik ze heb gekozen.
Zodus: een winactie + inspiratie. Hier gaan we met deel één!
Dit pakket kunnen twee uitverkoren lezers winnen:
– Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones:
Ik was deze zomer zo enthousiast over dit boek dat ik er al eens een recept uit blogde, en dat enthousiasme is er nog steeds. Uit de reacties onder het stuk valt op te maken dat ik daarin lang niet de enige ben. Het boek staat vol simpele, vegetarische gerechten met groenten in de hoofdrol en is bijzonder aanstekelijk. Er staan ook erg interessante schema’s in waarmee je makkelijk aan de slag kunt om je eigen gerechten in elkaar te flansen. Zoals vaak wou ik dat ik er al wat meer gerechten uit had klaargemaakt, maar het staat op de planning. Dit gerecht met tomaat en kokos vond ik in elk geval ook erg lekker. En als het even kan, dan zou ik me volgend jaar graag eens gooien op haar vegetarische versie van eggs benedict met zoete aardappels, en haar farro met geroosterde prei. Minstens!
Je vindt dit geweldige boek hier!
– De kunst om goed te eten van Hemsley & Hemsley:
In maart van dit jaar mocht ik voor De Standaard Magazine naar Amsterdam om er de zusjes Hemsley te gaan interviewen en een kookworkshop te volgen. Dat bleek echt heel fijn. Ik kreeg een gesigneerd exemplaar van hun boek mee, en heb het ondertussen al heel vaak aangeraden. Dit is allesbehalve een vegetarisch kookboek, de zussen houden erg van de weldaden van zelfgetrokken vleesbouillon, maar elk gerecht kan wel vegetarisch gemaakt worden. Het zijn vooral recepten waarbij de nadruk ligt op natuurlijke, onbewerkte producten. Youri en ik zijn de laatste maanden weer overgestapt op af en toe vlees en vis, thuis, wegens dat ik het koken met tomaten en champignons op een bepaald moment zo beu was dat ik het gevoel had dat elk sprankeltje culinaire goesting uit mij was weggezogen, en ik kan u daardoor van harte hun runderragu met courgetti aanraden, wegens beste saus ooit. Ook hun curry met courgette en aubergine is machtig.
Je vindt dit geweldige boek hier!
– New York, recepten uit The Big Apple van Marc Grossman:
Dit boek hebben wij hier al lang, en het blijft meegaan en wordt regelmatig doorgegeven aan familieleden die voor onze kast staan bladeren en met smekende ogen in onze richting kijken. Vaneigens, zolang ge het maar weer teruggeeft. De beste cheesecake ooit komt daar namelijk uit (ik blogde er hier al over), net als geweldig lekkere sloppy joe’s en een hoop andere kwijlveroorzakende gerechten als mac and cheese en zeer te smaken al dan niet vegetarische burgers. Dit boek is niet nieuw, maar wel supermooi en erg inspirerend, en als je houdt van eten en New York dan moet je echt niet veel verder zoeken. Vandaar de plaats in deze selectie, en omdat ik dacht dat ge Plenty van Ottolenghi vast al zou hebben. (indien niet: zet hem op uw lijstje!)
Je vindt dit geweldige boek hier!
Dat allemaal, dus.
+ deze boekenhouder. Ja echt, dit is een zot leuk pakket. Perfect voor wie de boeken nog niet heeft, en ook perfect voor wie er misschien wel al een van heeft maar graag iemand wil verrassen met een fantastisch mooi cadeau deze kerst. Believe you me, scoren wordt het!
Wat moet je doen? Post in de reacties hieronder welk gerecht jij in 2015 het vaakst hebt klaargemaakt en waarom, en ik trek vrijdagmiddag om 12 uur twee winnaars. Heel veel succes! Als ik ze zelf nog niet had, ik wilde ze direct.
Al deze kookboeken en vooral ook heel wat leuke boekengadgets vind je in de webshop www.booksetcetera.be. Met de code Talesfromthecrib betaal je daar bovendien geen verzendingskosten.
Ik maakte in 2015 ettelijke liters spaghettisaus, wegens dat kan je nooit te veel hebben in kookpotten en diepvries! Zien er topboekjes uit, amai!
ohhhh, echt iets voor mij zeg!! Zeker omdat wij na onze verbouwingen eindelijk een gigantische kookboekenkast gaan hebben in onze bijgebouwde keuken. Bring it on dus! Het meest klaargemaakt zijn gezonde dingen hier en dan bij uitstek: granola in alle soorten, vormen en varianten. Man wat is dat toch lekker.
Spaghettisaus, in verschillende versies. Vegetarisch, met gigantisch veel groentjes, in een lasagne gesmeten met heel veel soorten kaas, een bijna volledig Italiaanse (ik kan niet volledig voorbijgaan aan groentjes in die saus, mi scusi cari Italiani), met balletjes ipv gewoon gehakt, … I love it. Veelzijdig en écht waar, altijd lekker.
Chipseten! Ook wel gekend als chili sin carne. Ik weet het, niet bijster origineel, maar zo lekker, met stip de vegetarische favoriet, ook van man en dochter.
Komijn, paprikapoeder, chilipoeder, zout, (hoeveelheid naar smaak) laten bakken in olijfolie, een paprika of 2 in stukjes toevoegen, een blik rode bonen, een blikje mais en een blik tomaten. Beetje laten stoven als spaghettisaus. Ovenschaal nemen, laagje saus, laagje tortillachips, laagje gemalen kaas. Maal 3. Nog even de oven in. Hoe moeilijk of lastig kan het zijn? Niet! De saus kan je op voorhand maken. Als ik in een frivole bui ben doe ik er guacamole bij, dan kan ik helemààl niets meer verkeerd doen thuis. :-)
Heel eerlijk, geen. Mijn vriend kookt, zalig weliswaar! Het meeste zal lasagne zijn met geitenkaas en scampi diabolique-saus (zonder scampi) zijn. De boeken zouden door voor hem zijn, omdat hij houdt van koken, kookboeken doorbladeren en veggie voor mij maken. Ik zal dan wel eens die zalige cheesecake voor hem maken!
Luiewijvenlinzen! Een topherehje dat ik schaamteloos pikte van mijn zus en intussen al ettelijke keren in allerlei varianten klaarmaakte. Het is superrap klaar en je kan er allerlei richtingen mee uit. Het komt er gewoon op neer dat je een paar blikken linzen stooft met ajuin, pimenton, tomatenpuree, balsamico of rode wijn en een shitload aan kruiden en knoflook. Je kan het eten in alle glorie die het dan is met wat feta erover verkruimeld, pimpen tot een soort chili con linzen, gebruiken als vulling voor wraps, samenproppen tot vegetarische burgers en vorige week gebuikte ik het als vulling voor een soort vegetarische beef wellington. Gewoon op een lap bladerdeeg scheppen, nog wat kaas en ander lekkers erover, dichtvouwen, doreren en in de oven! Het is fantastisch. Twee van de drie kookboeken heb ik al, maar aangezien ik het recept voor de luiewijvenlinzen van mijn zus pikte zou ik dit pakket dan ook met haar delen hee. Eerlijk is eerlijk!
Wij maakten dit jaar vooral veel Ottolenghi klaar. Voor ons dé ontdekking van de laatste jaren. Voor veggie maar ook zeker voor vlees. Zijn slaatjes zijn fantastisch, de kruidenmixes vaak gewoonweg perfect en het ziet er altijd superprofi uit!
Alle boeken uit het lijstje zouden mijn man, de topkok bij ons thuis, superblij maken! Wij hebben trouwens inspiratie nodig voor onze vegetarische ‘nieuwjaarsdiner’ eind januari, dus zou heel goed van pas komen.
Oeh oeh! Dit wil ik zo graag winnen! Het gerecht dat ik het meest gelaakt heb, en ook het meeste succes mee had, is een supereenvoudige Thaise vissoep. Gewoon water koken, een grote lepel ‘Tom yam khai’ (voor de juiste naam moet ik op het potje kijken) erbij en de vis erin zwieren! Keikeilekker! En je kan er ook nog van alle groeten inzwieren. Supereenvoudig, snel klaar en zaaaalig van smaak!
Mijn favoriete ’t is vrijdagavond-en-ik-heb-geen-goesting-om-te-koken-maar-wil-toch-lekker-eten-gerecht: risotto met spaghettigroenten (ik ben fan van die van AH). Bouillon maken van groentenbouillonblokskes, rode ajuin en look fruiten, risotto erbij bakken, schep per schep uwe bouillon laten opnemen, intussen uw groentjes aanstoven, op ’t einde mengen als er nog een klein beetje liquide in staat en dan goed veel parmesan erover die het laatste vocht opslorpt en hem heerlijk smeuïg maakt !
Hetgeen hier het meest gekookt is, is eerlijk waar jouw tomatensoep. Wij eten allemaal graag soep, en deze staat met stip op 1. http://www.talesfromthecrib.be/2014/01/lilith-heeft-een-nieuwe-favoriete-tomatensoep/
Ik doe graag mee, superfijne boeken!
Courgetti, denk ik. In combinatie met verse spaghettisaus, uiteraard.
Wooow, wat een kookboekenfestijn hier! Ik doe graag mee!
Het voorbije jaar heb ik mij vooral op dessertjes (taart! crumble!) gestort, waarbij ik zo vaak mogelijk probeer om suiker te vervangen door een beter alternatief. Ik geef mijn zwangerschap ronduit de schuld van al die zoete cravings!
Ik eet al bijna 15 jaar vegetarisch en dit jaar besloot mijn vriend om tijdens de week geen vlees meer te eten (tenzij we op restaurant zouden gaan of ergens worden uitgenodigd). Het meest gemaakte receptje zonder vlees of vis is sindsdien Griekse pasta met erwtjes, groene asperges, peterselie en munt, met een boter-parmezan sausje. Lek-ker!
Pasta met zelfgemaakte pesto, zongedroogde tomaatjes en mozzi-bolletjes, met daarover plenty of parmigiano! Tenenkrullend lekker, en instant zomergevoel wat mij betreft!
Spaghetti bolognaise omdat…
…mijn koppige kleuter van 3 dit zeker lust!
…het soms het enige is dat ik tijdens een drukke werkweek razendsnel op tafel kan toveren en iedereen ook nog eens blij is hiermee.
…ik gewoon niet zo creatief ben in de keuken.
… ik dit gewoon altijd lekker vind, en zeg nu zelf, de meerderheid is het vast met me eens.
Liefs, K.
Ik heb van de 3 auteurs gehoord maar ken hun recepten eigenlijk niet.
Wat ik van ’t jaar ’t meeste heb klaargemaakt zijn de receptjes van de Meus, van de Libelle en van VTM koken. Een beetje extra inspiratie kan dus geen kwaad precies..
Onze favoriet is nog altijd een simpele maar keilekkere spaghetti bolognaise, gemakkelijk in grote hoeveelheden klaar te maken en in te vriezen, smaakt altijd goed, snel klaar en een grote kinderfavoriet :-)
Simpel: hamrolletjes met witloof! Omdat dat blijkbaar mijn goestingske tijdens m’n zwangerschap is… :) Ik zou het elke dag wel kunnen eten!
Gevulde paprika met smeltend zachte koolraap en geitenkaas, een overheerlijk gerecht uit het kookboek Plenty More van Yotam Ottolenghi. Hm-hm-hm! Vegetarisch, relatief gezond en vrij gemakkelijk: regelrechte foodporn! Dat was ook zowat het enige gerecht waarvan ik niet spontaan moest overgeven toen ik pas zwanger was in juli. Intussen is dat probleem gelukkig van de baan ;-).
Curry’s! Gemakkelijk, lekker, snel en boordevol groenten. En toch elke keer een beetje anders!
Aiki Noodles #truestory
Woah! Ik eet graag en ik win graag! Duimen maar.
Vaakst gemaakt dit jaar is toch wel tomatensoep met ballekens. Allemaal fans, hier in huis!
Ik maakte bijna ieder weekend gezonde rogge chocolade muffins van The Green Kitchen.
Dit omdat wij bij ons thuis allen oa geen tarwe en dierlijke melkproductien mogen gebruiken. TOen we dit net vernamen stortte mijn wereld en die van mijn oudste zoontje precies in ( ik dronk graag koffie met melk, at graag kaas (met hopen ;) en was verzot op yoghurt met fruit). Niets van dat alles kon nog. Ik wist niet meer wat te eten. (behalve de 2 bovenstaande is ons lijstje nog langer, vandaar). TOt ik op een dag het boek van The Green Kitchen zag. Er ging een wereld voor mij open. Eindelijk een kookboek zonder tarwe, witte suiker en waar men aan alternatieve melkproducten denkt. Ik was opnieuw gelukkig, en mijn kroost ook. Allen verzot op oa hun dubbele rogge chocolade muffins. :) Gezond en lekker. Iedereen tevreden :)
Wat een zalige give-away!
Haha Evi, hier hetzelfde zwangerschapsgoestingske, beetje vreemde blikken gekregen als ik dat in de snikhete zomermaanden wou maken.
Dat én Ben&Jerrys, maar dat kan je niet echt een gerecht noemen zeker?
Dat is nog eens een weggeefactie :-) Super! Het recept dat hier het afgelopen jaar het meest werd gemaakt is zonder twijfel de tomaat met feta uit de oven van Pascale Naessens. Het is intussen onze kleuter zijn lievelingseten geworden (!) en het blijft lekker hoe vaak we het ook maken. Bovendien is het supermakkelijk, de oven doet het meeste werk :-)
Onze variant op de veggie cauliflower korma van Jamie Oliver. Veel groenten, veel smaak! Hij stelt voor de bloemkool te raspen en als rijst te gebruiken, maar wij kunnen wel wat carbs gebruiken.
Veel gember dus, veel groenten, stoven met een paar eetlepels korma currypasta, eventueel wat bouillon en afwerken met geroosterde geschilferde amandelen.
(Maar 2015 was een bijzonder jaar en door omstandigheden vrees ik dat een blik ratatouille, met extra tabasco en eventueel met een ei erbij of makreel uit blik, mijn meest ‘bereide’ maaltijd is, in de hoop toch nog iets redelijk gezonds en volwaardigs binnen te krijgen…)
2015 was het jaar dat ik de spiralizer ontdekte, en dus heel veel ‘sliertjes’ maakte!
Eén van de favorieten was de ‘slutty no carb courghetti’! Toppertje, gevonden op pinterest (where else :))
Tomaat-mozarella, niet gezeverd :-) Makkelijker kan niet en lekkerder ook moeilijk, vind ik. Met lekkere olijfolie, veel peper, zout en oregano en veel verse basilicum. Ik kan er van blijven eten. Nu heb ik honger!
Oh, ik doe ook graag mee!
Één recept kiezen is heel moeilijk voor mij omdat ik zo graag creatief ben in de keuken, en dezelfde gerechten dus maar zelden meerdere keren op tafel komen. Als ik er dan toch eentje moet uitkiezen: pad thai. Sinds we naar Thailand zijn geweest op huwelijksreis, is dat elke keer weer nostalgie op ons bord…
Ik blogde onlangs trouwens over mijn intussen geperfectioneerde recept: http://silkedesaever.be/julienne/pad-thai/
Wraps met groenten & gehakt. Omdat ik lui (sorry voor alles) en inspiratieloos ben na een werkdag. Pasta met pesto (uit een potje uiteraard) is trouwens ook een winner.
Ik denk dat risotto wel dicht in de buurt zal komen hier. Waarom? Alles staat in huis: je hebt altijd wel een sjalotje, look en bouillon staan. En die rijst koop je gewoon af en toe eens, dat wordt niet slecht :)
Half uurtje werk en hopla!
Leuk zo’n actie :) Hier worden er wekelijks havermoutkoekjes gebakken, die variëren telkens van smaak, naargelang het fruit we erin kieperen. Elke avond bij de thee!
Deze zomer -dankzij de moestuin- aten wij vooral Variaties op Courgette. Lekker! Meest geweldige recept ooit: chacchouka. Zowel in Plenty als in Veg, maar Yotams versie vinden wij ’t lekkerst! Dat zijn ook de twee kookboeken waarin hier het vaakst gebladerd wordt… Op zondagochtend… Met een lekkere tas koffie!
Ik ben al een tijdje nieuwsgierig naar deze kookboeken, dus ze winnen, dat zou pas feest zijn!
Ik hou van comfortfood. Dit is mijn favoriet allertijden: ovenschotel met gehakt, appelmoes, puree en een laagje kaas als afwerking. Dit kan in de speedversie met bokaalappelmoes en zakjespuree of in de all-the-way versie met zelfgemaakte appelmoes en zelfgemaakte puree. Mijn special touch: een beetje tomatenpuree bij het gebakkken gehakt! mmm krijg er nu al zin in.
Scampi’s met pasta en paprika’s. Aangezien ik hier een relatief softe versie maak, is het zijn diabolische naam noet waardig. Toch smullen de kinderen en de man zich te pletter. Mmmmm …..
Ik heb dit jaar de zoete aardappel ontdekt en HALLELUJA ☺️ Zo lekker en bovendien voedzaam. Ik maakte allerlei gerechten met de zoete aardappel als centraal ingrediënt. Ovenschotel van vergeten groenten en zoete aardappel, zoete aardappelfrietjes uit de oven, gevulde zoete aardappel, puree van zoete aardappel, quinoa met zoete aardappel…
Oeh, booksetcetera is hier achter de hoek! Ik zou dus gewoon die geweldige boeken en zo’n schone boekenhouder te voet kunnen afhalen … :)
Ik heb supervaak de gebakken havermout uit het Oh She Glows Cookbook gemaakt waarover ik onlangs blogde, omdat ik daarmee telkens 6 porties ontbijt / lunch had (tijdsbesparing!), en qua avondeten zullen het wellicht portobelloburgers zijn, met een simpele salade vol seizoensgroenten, want zo snel klaar en kan-nooit-misgaan!
Verse pesto! Mijn zomerfavoriet van dit jaar: pasta met zelfgemaakte pesto, brokken mozzarella, gehalveerde kerstomaatjes, veeeel pijnboompitjes en geraspte parmezaan en een berg rucola!
Wij zijn een pasta-familie in alle soorten vormen en met allerlei soorten sauzen. :-)
Risotto, en dan vooral de winterse versie met geroosterde pompoen, spruitjes en peer uit “de moestuin van mme zsazsa”: superlekker en niet al te veel werk!
Leuke boekentips trouwens, wat extra vegetarische inspiratie komt altijd van pas :)
Spategi en crokesjeutjes of ook wel spaghetti en croque monsieurs!
de allerbeste zachte, smeuïge chocoladetaart ooit…. Het receptje geef ik graag door!
Omdat…
je slechts 10 minuten nodig hebt om alles voor te bereiden, en na 20 minuutjes in de oven is de chocoladetaart al klaar…
je meestal wel wat boter, eieren, donkere chocolade en eieren in huis hebt en dat alles is w
daar ben ik weer. Die technieken toch :)
at je nodig hebt om deze heerlijke taart te maken
omdat je gasten altijd weer verrukt zijn en verbaasd naar het recept vragen
en ookal omdat onze 2 schatten dolgelukkig zijn als ze meehelpen de taart te maken en de potten mogen uitlikken…
Hallo,
Welk recept ik het afgelopen jaar het meeste heb klaargemaakt .Tja daar moet ik dus even over nadenken .
Ok ik weet het niet onmiddellijk maar wat ik wel weet is dat het massa’s veel ,ontzettend veel , hele bergen groenten waren , rauwe groenten, gestoomde groenten , gekookte groenten ,vergeten groenten, gewokte groenten, warme groenten , ……
In januari gestart bij een dieetiste en een andere gezondere levensstijl uitgeprobeerd .En het bleef niet bij proberen , het leek me nog te lukken ook .Na jaren het ideale voorbeeld van een jojoeffect te zijn was 2015 het jaar van de ommezwaai .(van oktober 2014 tot december 2015 -21 kg)2015 Het jaar van het volhouden , het jaar van “ikmoetmensengelijkgevendiezeggendatsportenverslavendis ” en het jaar van de “vooraltijdwegvan3cijfersopdeweegschaal”
Ik ben ergens wel een ander mens geworden maar langs de andere kant bleef ik gewoon wie ik was (of zwans ik hier nu )
In ieder geval je kookboeken winnen zou top zijn al was het maar om nieuwe ideetjes op te doen.
Groeten
Geniale boeken! Ik doe graag mee! Ik bakte wel 30 keer een ovenschotel op z’n pascale naessens: reepjes kastanjepompoen, blokjes zoete aardappel, aubergine in stukken overgoten met olie en gesnipperde rode ui met wat feta kaas. Op 5 minuten klaar en 20 minuten gaar. Een toppertje!
Een gerecht dat ik bij jou heb gevonden is hier ook een echte voltreffer! Het lievelingseten van driejarige dochter, gisteren nog gemaakt voor een collega en recept al een paar keer doorgegeven, dat van de krielpatatjes met tomaat, kleine ajuintjes en canellinibonen . Bedankt daarvoor trouwens! Voor de rest ook veel broccolistoemp.
Soep, soep en nog eens soep… zou ik meerdere keren op een dag eten. Voor de rest dagdagelijkse kost…. dus nieuwe kookboeken voor inspiratie zou wel leuk zijn…
Groenten in de oven, afhankelijk van wat ik in huis heb of in de supermarkt aangeboden wordt, varieert de samenstelling.
Ingrediënten (met groenten kan je variëren)
– 2 rode uien in maantjes gesneden
– enkele teentjes look pellen en crushen
– halve butternut pompoen, in blokken van ca 2cmx2cm gesneden
– zoete aardappel, in blokken van ca 2cmx2cm gesneden
– raapjes, geschild en in blokjes van ca 2cmx2cm gesneden
– wortels in alle kleuren (bij Delhaize verkopen ze ook paarse en gele wortels!), geschild en in schijven van ca 1cm gesneden
– gewone aardappelen bv. krieltjes of zo van die rode, in stukken van ca 2cmx2cm snijden
– pastinaak, in schijven ca 1cm gesneden
– kruiden: gewoon provencaalse kruiden, of ras-el-hanout voor een oosterse versie, P&Z, olijfolie
alles in een grote ovenschaal storten, mengen met de kruiden en dan aan 200° de oven in. Af en toe eens omroeren, na een goed half uur zou het klaar moeten zijn.
Wat couscous of quinoa erbij koken en je hebt een heerlijk vegetarisch goed vullend maar gezond gerecht!
Binge cooking optie: alles snijden en volgens ovenschotel-formaat in zakken in de diepvriezer steken. Als je dan na een drukke werkdag thuiskomt, eerste wat ik doe is groenten uit de diepvriezer halen, dan in de ovenschotel storten, wat olijfolie erover, P&Z en de gewenste kruiden. Dan in oven op 200° tot alles gaar is (duurt wel wat langer dan dat je ze niet-bevroren in oven steekt)
Goh! Geen makkelijke vraag maar een gerecht waar ik vaak naar teruggrijp is kip tikka masala. Behalve de kip heb ik er altijd alles voor in huis, en het is ook fancy genoeg voor als er volk komt eten! Dat staat hier zeker om de twee weken eens op tafel.
Ja, ’t zal dat zijn of spaghetti bolognaise, en als ik de comments zie ben ik daar niet de enige mee :-)
May the cookbooks come my way ;-)
Spaghettisaus! Want superlekker en perfect om in te vriezen voor later.
En ook enorm veel pannenkoeken (wekelijks tijdens mijn zwangerschap :-)).
Waw, dat is nog eens een super give away, wat een zalig kerstcadeau!! Dit jaar was sowieso mijn “doorbraak-jaar” als (wannabe) keukenprinses: groentenschotels, exotische stoofpotjes met linzen of kikkererwten, ovenschotels van ons aller Pascale Naessens, gepimpte slaatjes, liters en liters soep en spaghettisaus (deze zomer eindelijk een diepvries aangeschaft die uiteraard zo snel mogelijk gevuld moest worden),… Mijn innerlijke huisvrouw ging volledig uit haar dak! Maar extra inspiratie in de vorm van deze much wanted kookboeken is natuurlijk heel erg welkom :-)
Wow, zo’n toffe weggever! Die van Anna Jones staat al maanden op mijn kerstlijstje, samen met Veg! (Ken je dat boek? Zet maar op je lijstje!). De populairste nieuwkomer van het kookjaar 2015 was de hartige kaastaart met aubergine van Ottolenghi. Ideaal om van onze overload aan verse kippeneitjes af te geraken en bovendien met mijn favorietste groente. Smullen! De link naar dat recept vind je op mijn blog, maar het staat ook in Plenty More.
Groene patatjes (spinazie) met worst. Het lievelingseten van mijn dochter. Ze zou het alle dagen willen eten. Maar volgens mij geven jouw favorieten kookboeken ontzettend veel inspiratie om gezondere maaltijden op tafel te zetten voor mijn gezin. Fijne actie…
Nee jong, die Ottolenghi had ik nog niet! Maar hey, je alternatief is zeker zo aantrekkelijk :-) Na een jaar vol Belgische voltreffers – de verrukkelijk gebakken bloemkool van Pascal Naessens (als je zelfs bloemkool smakelijk kan krijgen…) en de immer geslaagde curry met kip en cashewnoten uit Zsazsas moestuinboek – zijn we klaar voor een stevige portie American cheese cake! En nadat ik Hemsley in de bib uitleende en jouw lovende woorden over Jones las, ben ik ervan overtuigd dat die Britse toppers er ook wel ingaan. Dus…uw kookpakket winnen? Gaarne!
Thai red curry!
Wij bestelden dit vroeger wekelijks met de vriendinnenbende en sinds ik het zelf klaar maak, blijft dit helemaal een topper!
Ik woon sinds kort samen met vriendlief en kunnen wel wat inspiratie in de keuken gebruiken dat allebei naar onze meug is!
Fingers crossed!
Ik kook ontzettend graag en sta dus iedere dag aan mijn ‘stoof’. Daarom is het zeer moeilijk om te zeggen wat ik het meest klaar gemaakt heb, maar wat ik wel kan vertellen is wat ik met het meeste liefde klaargemaakt heb en dat is ongetwijfeld mijn vers-gebak-op-woensdagnamiddag. En weet je wat? We sluiten een deal: als ik de gelukkige winnaar ben, kan je de boeken gerust eens binnen brengen en bak ik met veel plezier een lekker taartje…of maak ik een chocomousse’ke…of ne lekkere tiramisu of… Lieve groet, V.
Ik maak zo goed als elke week rijst met kip en gestoofde appeltjes in een versgemaakt currysausje. Dat is een van de weinige gerechten die ik foutloos kan maken. De echt moeilijke gerechten laat ik over aan mijn vriend, die kok is. De enige reden waarom hij niet elke avond iets op tafel tovert, is omdat hij aan het koken is voor anderen. Mocht ik dit pakketje kunnen winnen, dan probeer ik alvast de Sloppy Joe’s als eerste uit. Sinds ik een van de Olsen twins dit zag verorberen in It Takes Two, wou ik dat ook altijd eens geprobeerd hebben. :)
Heerlijke give-away! De kaastaart uit ‘New York’ kwam hier ook een paar keer uit de oven, niet normaal hoe lekker die is. 2015 was wel het jaar waarin ik halloumi ontdekte als ingrediënt van het millennium. Zeg nu zelf, hoe goed klinkt dit: gebakken kaas, lekker zout maar niet té en met een krokant korstje, aaaargh… Eerst in een recept van Donna Hay (balsamicosteaks met halloumi, tomatensalade en munt, uit ‘Simple dinners’), later met eigen (dikwijls vegetarische) samengooisels van smakelijke groenten (wortelen, tomaten, pompoen, al dan niet gegrild of gestoofd met een uitje en wat look, maar altijd met veel kruiden) en couscous, bulgur of quinoa. De shakshuka uit Veg!/Plenty die Ellen al vermeldde, zette ik ook vaak op tafel, eenvoudig en zo smakelijk!
(Amai, ik krijg precies een hongerke. Tijd om aan het eten te beginnen ;-).)
Courgetti met rode pesto van Hemsley en Hemsley; na het lezen van jouw blogpost over Amsterdam mega veel klaar gemaakt en er zelf een Spiralizer voor gekocht :-)
Gezonde havermoutkoekjes en eenvoudige soepgerechten: geen keuken prinses, maar geniet er wel van om te zorgen voor de belangrijke extraatjes in huis :)
Quiche met warmoes en parmezaan. Waarom? Omdat de warmoes het dit jaar zo goed deed in onze moestuin dat we de hele buurt ervan konden voorzien, omdat onze nieuwe kippen echte eierfabriekjes blijken, én omdat het iets is dat in de smaak valt bij zowel de zoon als de dochter…
Rijst door elkaar :) Oftewel rijst met een berg groene en rode paprika, ajuin en wat gevogeltegehakt. En stevig gekruid met spaghettikruiden. Lekker voor mama, papa en alle kindjes, én snel klaar!
Wat extra inspiratie kan hier zeker geen kwaad! Dit jaar heb ik vaak ‘smeus’ gemaakt, dat zijn pureepatatjes met kervel en grijze garnalen die je dan grattineert in de oven met kaas. Snel klaar (handig met baby in huis) en mijn dochters en man smullen er elke keer opnieuw van.
Hier passeerden liters soep, ideaal voor wanneer de husband ’s nachts klaar is met werken.
Kip. En Boontjes. Maar niet noodzakelijk in combinatie met elkaar. Vooral die bonen maakten mijn man en zijn zoon wanhopig. Ze verdenken mij er ongetwijfeld van om aandelen in de “bonenindustrie” te hebben! :-)
Ook hier spaghettisaus. Ik maak 3 keer per jaar een dikke 8 liter saus, en ben pas tevreden als mijn houten lepel uren kan blijven rechtstaan in de pot.
Mijn basissaus maal ik met droge witte wijn en ik reken anderhalf Spaans peperke per liter saus…
Vaak gemaakt dit jaar, omwille van gemakkelijk en lekker : http://www.purepascale.com/nl/recept-pascale-naessens-vis-met-kruiden-kokosmelk-limoen-en-tomaatjes (ik maakte m met meer vis… en de saus die achteraf over bleef, combineerde ik de dag daarna met bijv.worteltjes)
en als dessert: http://mijn-kookavonturen.blogspot.be/2015/05/fruittaart-met-ricotta.html ook van Naessens. Zo simpel en zo lekker (die korst, met die kokossuiker… mmmmmm). Ik deed er wel maar 2 lepels honing over, anders vond ik ‘m te zoet. Enne, ook veel uit Plenty en the green kitchen. Net ontdekt boek (ook heel mooi uitgegeven: Vegarabia (aanrader!)
Omdat de aubergines in de tuin uitzonderlijk goed gelukt zijn dit jaar hebben we veel moussaka gegeten. Courgette, gehakt en couscous zijn bij ons ook een topper.
Hier wordt voornamelijk met groenten uit eigen tuin gekookt, dus wat de tuin voortbrengt, daar wordt mee gekookt.
Dat moet ongetwijfeld ‘papsaus’ zijn, een gerechtje met gekookte aardappelen, zacht gekookte eieren en een saus op basis van gebruinde boter met karnemelk. ‘Sex on a plate’ zou ik het niet meteen noemen en qua dresseerkunsten kun je je niet echt laten gaan.. Naar mijn mening móet je alles dooreen mengen om de echte smaak zoals bij oma te kunnen proeven. Manlief keek de eerste keer bedenkelijk maar ‘smeust’ nu duchtig mee. :)
Ik heb het laatste jaar ongetwijfeld het meest pizzawraps uit mijn oven getoverd. Ze hebben mij doorheen de maanden van afvallen heel wat lekkere variaties gebracht, en ze hielpen mee om extra kilo’s te verliezen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn inspiratie ook niet eindeloos is (muffins, pannenkoekjes, …) dus een kookboekske (of drie ;)) erbij zou plezant zijn!
Hamburgers!
Als dochter van een landbouwer hou ik van ‘eerlijk eten’ van eigen kweek. Lekker rundsvlees, eventueel met wat currypasta gemengd, gegoten in een rozige hamburger. Een plakje verse kaas erop en laten smelten. Dan nog een tomaatje snijden, een krop sla kuisen, een komkommer snijden, en met lekker veel saus tussen een lauwwarm keizersbroodje persen. De tanden erin en genieten maar. Weinig afwas, en eerlijk heerlijk!
Chicken tikka massala van Jamie Oliver!
Van die kip op voorhand kneden in de yoghurt word ik al zo gelukkig, laat staan van de heerlijke geur & het gezellig uit de pan samen eten achteraf.
Rijst-prei-gehakt-boursin schotel. Wegens mega makkelijk en snel én in te vriezen voor avonden met nog minder tijd. Ideaal.
Het kriebelt ZO om terug meer te koken en meer te experimenteren maar het komt er maar niet van en ik vind niet eens een excuus buiten “moe”. Dus, laat die kookboeken maar komen dan moet ik mijn excuses wel overboord gooien!
kabeljauw in de oven met trostomaatjes en courgette en ovenaardappeltjes met tijm!
en nu ga ik alle tips van hierboven eens op mijn gemak doornemen!!!
Puree met…
Goedkoop, relatief snel en gemakkelijk om allerlei groenten in te verwerken. Vooral deze Italiaanse variant is een toppertje: http://www.verseoogst.nl/recepten/italiaanse-andijviestamppot-met-geitenkaas/. Het water loopt me al in de mond. Smakelijk!
Oh man, wat is dit een kolfje naar mijn hand… Ik heb al een boekenkast vol kookboeken, maar deze drie – die ik gek genoeg nog niet heb – kunnen er altijd nog bij!
Ik kan niet meteen zeggen wat ik het vaakst heb gemaakt, waarschijnlijk boontjes met gekookte eieren. Niet bijster origineel voor iemand met een foodblog, maar gezien er hier al genoeg zotte gerechten voor de meisjes hun neus passeren, bezorg ik ze met dát gerecht toch een beetje houvast. En bijkomend voordeel: mama kan gewoon mee aan tafel schuiven, in plaats van eerst nog een 50-tal foto’s te moeten nemen van haar bord…
Komaan Kelly, trek er aub mijn naam uit vrijdagmiddag!!! Eeuwige dankbaarheid zal je te beurt vallen! ;)
De courgettetaart van Rose Elliot. Zot veel klaargemaakt deze zomer met de courgette’s uit mama’s moestuin. Ik heb de ganse familie aan die plaattaart gekregen. Ook moeiteloos te variëren met andere groenten. Onze tweejarige is hier gek op. Ook: veel gekookt uit de boeken van Hugh Fearnley Whittingstall. Altijd lekker, gemakkelijk, en de meeste recepten zijn kindvriendelijk. I love that guy.
Oeh, ik doe zeker mee, want ik heb altijd wel zin in extra vegetarische recepten nu ik al meer dan een jaar geen vlees meer eet (jippie!).
Ik maakte het afgelopen jaar regelmatig eens mijn ‘bladerdeeghapjes’: veggie wokreepjes met een dikke toef kruidenkaas erop, verpakt in een cadeautje van bladerdeeg. Ik heb geen idee of het voor jou duidelijk is hoe het er dan uitziet, maar het is zoooo simpel en zooooo lekker dat je het zeker eens moet uitproberen. Wij doen er liefst puree en spinazie bij, omdat dat ook nog eens mijn lievelingsgroente is, maar je kan natuurlijk zelf kiezen welke groentjes je erbij doet.
Hier ook dankzij de spiralizer veel nieuwe gerechtjes geprobeerd. Dé ontdekking van het jaar was voor mij koolrabi! Gespiralized, rauw, met wortelsliertjes, peper en zout en een beetje goeie olijfolie. Top luienwijvenkost én nog gezond ook! In de winter blancheer ik de spirellietjes, omdat ik hou van wat warmer eten. Zalig ook met feta, pijnboompitjes, zoete gegrilde puntpaprika, en koriander. En verder banana bread in al zijn varianten (met dadels, speltmeel of havermout of amandelmeel, met of zonder olie enz). Ik ben vooral benieuwd naar “een nieuwe kijk op eten”.
hmmmmm, dat klinkt allemaal lekker…
ik heb dit het vaakst soep gemaakt, met tomaten uit onze eigen serre – het was de eerste keer dat we tomatenplanten hadden, en ze zijn allemaal supermooi rood en blozend geworden, maar we hadden toch een flinke oogst. Ik heb net het laatste potje door de soep gedraaid, en het is toch vééééél lekkerder dan tomaten uit de winkel…
couscous met feta en gemarineerde courgette, geen werk en toch een heerlijke maaltijd !
Hier wordt het vaakst Cajun chicken pasta gemaakt
(http://thepioneerwoman.com/cooking/cajun-chicken-pasta/)
Maar dan een vegan versie.
Omdat het het favorietje is van mijn liefje en ik ‘em zo graag verwen met lekkere dingen.
Ik gebruik nu cajun mix uit de Colruyt, maar stiekem vind ik m’n zelfgemaakte mix veel lekkerder.
Verder maak ik tonnen ‘salade van geroosterde venkel, met hazelnoten en cranberries en een dressing van geroosterde sjalot’ uit Veganomicon. Omdat iede *f**king*reen dat lekker vindt.
En deze Israelische salade (http://mayihavethatrecipe.com/2013/08/08/childhood-memories-salad-with-zaatar-croutons-tangy-tahini-dressing/)
komt ook vaak op tafel. Heerlijk vullend en rijk. En met het ‘sap’ van de kikkererwten maak ik achteraf chocomousse!!!!!
Trouwens… vleeskookboeken zijn hier ook welkom.
Ik veganiseer alles! :)
Zal iets van Donna Hay zijn (licht en gezond) of Jamie Oliver (comfort food!!) zijn. Die boeken waren hier dit jaar on heavy rotation.
Wow, deze wil ik héél graag winnen. Boek 1 en 2 staan hier al heel hard op het verlanglijstje! Afgelopen zomer werd het eetpatroon hier nogal omgegooid richting zo natuurlijk mogelijk. Niet altijd vegetarisch, maar wel steeds vaker. Vooral vis en kip blijf ik regelmatig op het menu zetten, maar dan in zijn meest pure vorm. Je vraag is eigenlijk om die reden ook héél moeilijk te beantwoorden. Ik denk dat het – lekker saai – broccoli en zalm zullen zijn, die het vaakst op tafel kwamen. Het meest gezonde gerecht dat ook echt bij iedereen in de smaak blijft vallen. Ik kan zalm dan ook echt héél lekker bakken ;)
Kikkererwten! Ik heb massa’s kikkererwten gemaakt, veelal geïnspireerd door Pascale naessens. En leve de bib en de vele kookboeken! En ook fetakaas … Mmmmmmm
Oewie, kookboekjes. Ideaal voor mijn voornemen om in 2016 wat meer zelf te koken (met bevallingsverlof en al), want in 2015 was het nogal bedroevend op dat gebied. Ik heb namelijk een lief dat ontzettend lekker kan koken. Maar ik merk dat je dat wat verleerd, die finesse van iets ineen te steken zonder je strikt aan een recept en een timing te houden.
Ik had er al een aantal op de wishlist staan, waaronder Plenty, Plenty More én Vegarabia. Omdat ik meer veg wil eten maar de inspiratie – ondanks Pinterest – me vaak ontbreekt (zeker als het herfst is en je geen fan bent van pompoen). Maar er is nog plaats op de kookboekenplank :)
Wat ik dan toch in 2015 het meest heb klaargemaakt (ik veronderstel dat bolognaise uit de diepvries opwarmen niet telt als ‘koken’)? Overschotjespasta. Gewoon iets snel ineen flansen op een eenzame avond nadat de dochter in bed ligt, op basis van wat ik in de koelkast/diepvries/voorraadkast tegenkom. Met wisselend succes. En meestal met scampi. Damn, ik kan dus echt wel alle hulp gebruiken :D
Ik ben zwaar fan van geroosterde (vergeten) groenten, en deze herfst ontdekte ik ook hoe lekker geroosterde pompoen (in de schil) is. Ik kende pompoen tot dan enkel van de soep. Daar moet je dan 40 voor geworden zijn … Mijn favoriete recept op dit moment is dan ook ‘Goudbruin geroosterde wortelgroenten met prei, dragon en quinoa’, van Anna Jones.
One pot pasta. Restjes verwerken to the max. Coole Give Away.
Pompoen-tomatenschotel met gehakt en puree. En als dessert havermouttaart volgens het recept van mijn man zijn grootmoeder. Poepsimpel, maar o zo lekker!
Soep! Dat heb ik afgelopen jaar wel het meeste gemaakt, denk ik. Lekker, gezond & goed vullend :)
Risotto met diepvrieserwtjes, denk ik. Ik heb hier ook zo een lief dat maar een zéér beperkt aantal ingrediënten lust en daarnaast ook bijzonder weinig tijd om eten op tafel getoverd te krijgen tussen het moment dat de zoon uit de crèche komt en dat hij in zijn bed moet, dus dan is dit gerecht perfect. Maar ik wil héééééél graag eens wat extra inspiratie, want ik ben mijn minimaal gamma gerechten echt dolgraag nog eens wat uitbreiden …
Het vaakst: het roerei op zondagmorgen. Maar het liefst: de venkelgratin van Ottolenghi :-)!
Wat een leuke give-away, ik doe graag mee! Aangezien ik de eerste helft van 2015 zwanger was en de tweede helft mama van twee kindjes onder twee moet het hier tegenwoordig snel en makkelijk zijn ;) Chili con carne is hier een toppertje. En daags nadien maak ik dan lekkere nacho’s uit de oven met de overschot! Héééérlijk…..
Oh leuk! Nieuwe kookboeken staan altijd op mijn verlanglijstje en er is nog plaats onder de kerstboom ;).
Het meest gemaakte gerecht hier in huis is volgens mij pompoensoep en homemade burgers (zelf hamburgers maken zodat je kan variëren in het vlees/vegi) en dan rauwkost, broodje (kan ook zonder broodje) en dan aardappeltjes in de oven. De uitvinding van het jaar, met schil, zonder schil, wat olijfolie er op, Provençaalse kruiden en aardappelkruiden van de AH en smullen maar!
Het water komt me in de mond van deze give away :) Het gerecht dat ik met stip en met veel plezier heel regelmatig klaarmaakte: mijn eigenste pasta p(r)esto http://mamamayapost.opendevelopment.be/pasta-presto/
Wow zoveel reacties al, toch waag ik mijn kans! Die boekenhouder ziet er me super handig uit voor tijdens het koken!
Ik heb dit jaar vaak de kip tikka, een gerecht uit Jamie in 15 minuten gemaakt (alleen duurt dat bij mij toch minstens dubbel zo lang…), wegens eens iets anders en toch heel lekker.
wraps met ijsbergsla, guacamole, zoetzure rode ui en krokante kip. m, mmm, mmmh.
maar extra inspiratie is erg welkom, want ik beland door de drukte vaak in periodes waarin ik te vaak gerechten herhaal wegens makkelijke, snelle inspiratie. Maar zo raak je die lekkere happen ook snel beu…
Wohooow, met die boeken zou ik zo geweldig blij zijn! Mijn topper dit jaar: geroosterde pastinaak met zoete aardappel met kappertjesvinaigrette, uit Plenty. Wat een smaakbom zeg! En helemaal niet veel werk: je gooit af en toe iets bij in de ovenschotel en de oven doet al het werk :-)
Absolute favoriet hier van mijn man en zoontje van 2,5 is spaghetti bolognaise en dat komt dan ook bijna iedere week op tafel. Ook de ovenschotel met tomaten, courgette, venkel en Griekse pasta uit het Moestuinboek is hier een favoriet gerecht.
Ik maakte heel veel verschillende pastagerechten, gewoon omdat wij dat hier thuis allemaal zo lekker vinden. Spaghetti natuurlijk; tagliatelle met zalm, spinazie en mascarpone; macaroni met kaas en hesp (en vaak ook met witlof erbij); penne met spekjes en prei; tagliatelle met oesterzwammen, hesp en pikante kaassaus; … Mmm, ik krijg er zowaar alweer honger van.
ik kook nogal gevarieerd en probeer zoveel mogelijk verschillende dingen uit, dus het risico bestaat dat ik het meest van al de tiramisu uit de zilveren lepel heb gemaakt. ik weer ondertussen al uit het hoofd dat hij op pagina 1110 staat :-)
Ik woon in Italië én heb een Italiaanse schoonmama die heerlijk kan koken dus ik sta liefst zoveel mogelijk met haar in de keuken terwijl ze kookt. Dan geef ik m’n ogen de kost en schrijf alles stiekem op in Evernote, daar zou ooit een fantastisch kookboek kunnen uit voortkomen! Maar tot het zover is, hier mijn favoriet: bruschetta met ‘nieuwe’ olijfolie en grof zeezout. Zo eenvoudig maar verrukkelijk. Zorg dat je kwaliteitsvolle olie en een goeie snede stevig brood hebt!
Wij maken het vaakst tortelini met ricotta en spinazie, met tomatenroomsaus. Waarom? Omdat het vegetarisch is, omdat je er nog vanalles bij kan doen (wat schaft de frigo vandaag?), omdat de kinderen het graag eten (wat willen jullie eten vandaag? gele pasta met groene dingetjes in!) en vooral: omdat het in minder dan tien minuten klaar is!
Al moet ik bekennen: intussen ben ik het zelf wel een beetje beu. ;-)
Het gerecht dat ik in 2015 het meest maakte is definitely veggie spaghetti! Omdat… Ik niet goed kan koken en dit toch nooit mislukt. Ik probeer nu af en toe receptjes van EVA maar een echt boek met mooie foto s die je zin doen krijgen om te koken, zou ik fantastisch leuk vinden!
Oh waw, ik wil graag mijn kans wagen!
Welk recept ik het meest klaar maakte het afgelopen jaar? Zalm met worteltjes ennkerstomaten in papilotte. Omdat de kids het lekker vinden! Simpel en snel klaar te maken ook, receptje is bedacht door mijn man en dateert nog uit de tijd toen hij nog alleen woonde.
Hetgeen ik in 2015 het allervaakst heb klaargemaakt is pasta met venkelworst en (bos)paddestoelen.
Laatst zelfs een ultradecadente versie omdat ik een halve kilo eekhoorntjesbrood en een kilo! cantharellen (hanekammen) op de kop heb kunnen tikken op de vreemdelingenmarkt.
De rest van de ingrediënten: pancetta of speck (een gerookte tirlorer hamvariant) (zo’n 200gr) – 300gr venkelworst – waanzinnig veel bospaddestoelen – een stukje gorgonzolla en een flinke draai van de pepermolen. En verse pasta, of gedroogde.
Nummer twee dat hier vaak op tafel komt is orzo met feta en pompoen.
Dit jaar ontdekten wij de flespompoencurry, en ons favoriete recept hiermee was toch wel de lasagne met flespompoen en spinazie van the kitchn
Pompoensoep! Wegens overproductie in de tuin…
Dit zien er zalige boeken uit! Het gerecht dat ik het meest klaargemaakt heb is macaroni met kaas en hesp met een lekker kaaskorstje in de oven. Het lievelingsgerecht van dochterlief. :-)
Wow, boek 1 en 2 zou ik supergraag winnen. De receptjes die je op je site hebt gepost, vielen goed in de smaak. Ik wou ze op mijn kerstlijstje zetten, maar uiteindelijk niet gedaan :-( Hier was 2015 nog meer dan 2014 het jaar van Pascale Naessens, altijd lekker en makkelijk. Ik weet niet wat ik vroeger klaarmaakte, maar als ik het nu bekijk, was het toen vreselijk saai ;-)
Gerecht dat het vaakst op tafel kwam is waarschijnlijk pittige zalm en spinazie; op de tweede plaats tomaten met feta.
Het voorbije jaar kennis gemaakt met de wekelijkse groentenpakketten van vzw Stoppel uit Poperinge (leveren ook in Ieper). (H)eerlijke seizoensgroenten vers van het veld die ons telkens weer verrasten. Zo leerden we genieten van posteleinsoep en van warmoeslasagne. Een echte aanrader!!! De kookboeken zouden ongetwijfeld nog veeeeeel inspiratie kunnen bieden.
Telt ontbijt ook?
Havermoutpap!
Aangezien mijn driejarige dit graag eet en ikzelf de dagelijkse boterhammen ook wat wil beperken, hebben we hier al ongeziene hoeveelheden havermoutpap gemaakt dit jaar :-)
De kookboeken zien er echt super uit…. Fingers crossed..
Deze wil ik ECHT WINNEN :).
Dit jaar heb ik het vaakst de Mexicaanse quinoa schotel van Pauline gemaakt: http://uitpaulineskeuken.nl/2015/02/fast-fresh-mexicaanse-quinoa-ovenschotel.html. Een eenvoudig gerecht, veggie, makkelijk met bezoek of voor snel snel in de week. Het tikt dus veel boxen van dingen die ik zoek.
Plenty en Plenty More staan op mijn kerstlijstje. Jouw selectie zou mijn kookboeken collectie dus zo goed als compleet maken! Op hoop van zege.
Soep! Courgettesoep, tomatensoep, tomaten-courgettesoep, juliennesoep, minestrone-soep, wortelsoep, pompoen-gember-kokossoep, aspergesoep, champignonsoep, kervelsoep, paprikasoep, knolseldersoep, witloofsoep, broccolisoep, preisoep, ajuinsoep, erwtensoep,… Catch my drift?
Wow, al deze reactie vormen al een kookboek op zich. Ik heb dit jaar, net zoals de vorige twee jaren, sinds mijn kind geboren is, relatief weinig gekookt. En nog minder bijgeleerd. En toch zie ik een stijgende lijn, want dit jaar heb ik meer dan ooit genoten van wat ik at. Wat me toont dat ik weer mezelf aan het worden ben. Al ben ik verdrietig dat ik zo vaak slechts voor mezelf kook.
Gesproken in absolute hoeveelheid, heb ik zonder de minste twijfel eindeloos veel pasta’s gegeten. De ontdekking van 2015 op dat vlak is bescheiden maar essentieel: zelf tomatensaus maken is heel gemakkelijk en enorm troostrijk. Wat je nodig hebt, zijn tomaten, ajuinen, knoflook, alle andere groenten in huis, veel olie en veel geduld. En goede, droge kaas.
Verder heb ik een aantal keer soep gegeten ’s morgens, wat ook troostrijk was. En ook ’s avonds. En ’s nachts. Soep kan altijd.
Ik heb eindelijk, na wel vijf jaar ervaring in op mezelf wonen, een basisset kruiden gekocht. Na evenveel jaren heb ik met dank het eten aanvaard dat mijn mama nooit opgegeven heeft sporadisch mee te brengen.
En dat was het jaar. Voor 2016 wens ik mezelf vooral goed gezelschap toe, want nog meer dan het gerecht, kleuren zij de maaltijd.
Pasta-gekookt-in-bouillon, met gewokte groenten, wat olijven en wat harde geitenkaas. Eventueel met wat tomatenpuree, maar meestal zonder. Gemakkelijk, lekker en met vrijwel alle groenten te doen.
Echt moeilijk kiezen. Onze vaakst voorkomende dan maar :)
Geroosterde groenten in de oven! Rode biet, pastinaak, spruiten, pompoen, ajuin, venkel, …
En gegrilde aubergines tussen croque machine! Tegen dat de laatste lading aan het bakken is, hebben de kinderen het bord met de gegrilde exemplaren al bijna op :)
Quiche komt hier ook wel heel vaak op tafel: met broccoli/feta/kersttomaatjes/zonnebloempitten of prei/parmezaan of met witloof/geitenkaas.
En ook, uit luiheid en/of als het snel moet gaan en/of er geen inspiratie is en de kinderen mee eten (nooit als ze niet mee eten): roomspinaziepureepatatjes met fishsticks/worst/omelet. Met een schepje tartaar erbij. Eerlijkheid duurt het langst zeggen ze ;)
Wraps! Dat eten wij veel want dat is lekker, gemakkelijk, gezond en je kan er al je overschotjes in … wrappen!
Ik maakte in 2015 sowieso het meeste… soep! Elke dag slurpen wij hier onze vitamientjes binnen. Gemixt, met stukjes, rood, met room, groen, oranje, met kaas, korstjes, … De allerlekkerste soep blijf ik pompoen vinden, hoewel m’n uiensoep ook genieten is. Soeper!
Mmm al die lekkere commentaren zeg. Hier vaak gratin met knolselder en aardappel en look en room en kaas (uit het veg kookboek) maar dan nog met een lekker laagje gekruid (veggie) gehakt en gestoofde ajuintjes eronder -> de aardappel en knolselder mag rauw in de oven, ideaal!
en voor de rest vooral spaghetti :-) en oetkerpizza *bloos*
Haha, deze boeken kunnen misschien helpen om mijn vleesetende (vleesverslindende) wederhelft en drie kopietjes te helpen flexitariër te worden. Met drie kleine koters staat hier heel wat kindvriendelijks op het menu (denk appelmoes met appeltjes van opa, worst van de plaatselijke boer/beenhouwer en een patatje van de bioboer-peter). Maar we durven al eens zot doen; iets met kokosroom en curry: altijd een winnertje. Scampi – pasta en een tomatensausje doen het altijd goed. Maar mijn persoonlijke ontdekking: lasagna met bolognaisesaus – pompoenpuree en spinazie/ricottamengsel. Zo klinkt het misschien wat veel van het goede, maar wat een zalige combinatie is dat! Zelfs voor kindermondjes en vleesjesboeffers. :-)
Bloemkool in verschillende varianten en hesperolletjes! Het lijken heel fijne boeken!
Cannelloni met spinazie en
Ricotta is volgens mij veeeeel op tafel gekomen hier! (En natuurlijk ook rode bietenpap, wortelstamppot en andere baby-/peutergerechten voor ons dochtertje Lisa (1,5j nu).. Maar dat waren niet onmiddellijk recepten om te delen met de rest van de wereld:))
Curry! Ja dat maakten we het meeste het voorbije jaar. In al zijn vormen. Mild met appeltjes en pittig met pepers en alles daartussen. Soms in onze creuset en ook vaak in de Crockpot. Die curry met courgette en aubergine doet me al watertanden. :)
Hey , Wat ik het vaakst heb klaargemaakt is een lauwe salade. Ik ben dol op alle soorten salades en tomaten samen met andere groentjes die ik op dat moment in huis heb, Heerlijk . prettige dag
Oh dit wil ik graag winnen, en vooral het kookboek van New York! Het vaakst klaargemaakt hier moet fruitpap zijn :-) En voor onszelf een simpel maar superlekker wokgerecht met rijst, babymais, appel, kip, vissaus en oestersaus. Lekker!
Soep soep soep en nog eens soep. Als de 6-jarige dochter die vroeger nooit soep at mij plots uitroept tot de op één na beste soepmaker van het land (omatje* kon het nog net iets beter) dan MOET je wel soep maken. Nu beginnen natuurlijk de ovenschotels (winterperiode) waarbij de ovenschotel met gehakt, tomaat en een laagje bloemkoolpuree (laatste boek Pascal Naessens) echt een toppertje is.
uw potje vuurdraak, omdat uw mond daar zo lekker van in brand staat! :-D
Ahh, ik waag mijn kans nog eens, wat een leuke boeken!
Hét recept voor ons is ciabattaburgers met halloumi en pastinaakfrietjes. Kei kei lekker, best gezond en vegetarisch, meer moet dat niet zijn! We hebben dat recept via Smartmat ontdekt, en sindsdien staat dat hier wekelijks op het menu!
waaw, zo’n heerlijk boekenpakket!
Ik denk dat ik dit jaar het meest Yambolaja gemaakt heb. Dat is een heerlijke Creoolse versie van paella (echt een aanrader!). En nu, hup, fingers crossed!!
Ik maak thuis zo vaak risotto, in alle mogelijke varianten, dat mijn vriend geen meer wil eten. Dringend inspiratie nodig dus!
Chili sin carne! Een beetje pikant, maar niet te. Smaakt altijd, zeket als het buiten wat kouder is. Is echt een topper in combinatie met zure room!
Een gerecht dat door alle gezinsleden wordt gesmaakt, is de quorngehakt-spinazie-ovenschotel. Het feit dat het door iedereen in het gezin (man, kids van 16, 14 en 10 en ikke, maar ik eet alles graag) gesmaakt wordt is echt wel uitzonderlijk. Ons Tine (14) is al 3 jaar vegetarisch, terwijl grote broer en kleine zus heel graag hun stukske vlees hebben. Dat vraagt wel wat creativiteit in de keuken. Dit vegetarisch gerecht wordt door zowel de vlees als niet-vlees liefhebbers met veel liefde opgegeten. En stuur nu maar zo’n pakketje door hoor :-)
Ik maakte dit jaar het vaakst kaastaart.
En spaghettisaus.
En soep.
En chilli.
En havermoutpap met appeltjes, of met bessen, of met kokos.
En ovenschotels met broccoli.
En en en en en …
Ik maakte niet veel, maar mijn man, de kok van dienst maakte vooral tomatensaus ( die dan 10 u op het vuur moet staan pruttelen) en ijs :-)
Uiteraard niet samen te eten
Het afgelopen jaar heb ik het vaakst “dolletjes met knolletjes” gemaakt aka wortelen rode biet,rapen… met een goei scheut olijolie, tijm, balsamico azijn, honing en look in de oven.Serveren met geitenkaas Idem dito met een schotel aardappelen. Gauw gefixt en gedurende de baktijd handen vrij voor andere dingen. Oh, en ook nog bananen-rozijnen havermout cake als vast ontbijt ritueel.
Witloof / ham/kaassaus ! Volgens mijn kinderen maak ik de lekkerste kaassaus van de hele wereld :-) Zelfs lekkerder dan die van oma.. en dat wil wat zeggen !
Ooh die wil ik graag winnen! Hier wordt in de week vooral veggie gegeten. Een favoriet hier is curry met bloemkool en kikkererwten… Een receptje van jeroen meus… Maar ook risotto en dan het liefst met flespompoen is hier een kinderfavoriet…
Soep, soep,soep,soep…
wegens : soep gaat er bij mij altijd in.
2 kinderkes die niet happig zijn op verse groenten op hun bord, dus draai ik ze maar in de soep, je wil niet weten wat ik ze hierdoor al allemaal doen eten heb. Spruitjes, anyone ? :-)
Ziet er heerlijk uit. Ik wil al een tijdje meer vegetarisch eten, maar de inspiratie ontbreekt nog vaak..
De ontdekking van het jaar is voor mij de koolrabi. Door een Hello fresh receptje leren kennen en sindsdien al vaak gemaakt. In blokjes bakken samen met aardappel blokjes. Of met couscous, spinazie en een appeltje. Heerlijk!
Kip Tikka Masala!! (gebaseerd op het recept van Jeroen Meus). Dat gerecht is hier thuis een absolute topper want er zit alles in wat we graag eten: koriander (juij), pepertjes (ssstraf), kokos, tandoori… en daar bovenop nog wat amandelschilfers… kwijl :)
Voor de rest verschijnt er hier geregeld een gerecht met een stukje lekkere Noordzee-vis gecombineerd met prei.
Quiche: altijd lekker, snel klaar, en ideaal om overschotjes in/bij te eten. Toppertje!
Vrij algemeen: pasta! Altijd een winner: supercombineerbaar, snel klaar, lekker, en altijd in huis :-)
Heel veel sauzen met tomaat, paprika, courgette en aubergine, snel klaar en gezond. Mijn hoofd heeft goesting in linzen, dus het plan is om die wat meer op het menu te zetten.
Hmm, dat zal toch pasta met kerstomaten en geitenkaas met honing zijn :) Dat valt hier zo enorm in de smaak! ’t Is niet moeilijk om te maken, lekker licht en de pan wordt uitgelikt, wat wil je nog meer?
Ik maakte grote kommen spaghettisaus om te kunnen invriezen, voor die lui-lekker-dagen.
Ook mijn stoofschotel met aardappel, witloof en gehakt samen met een grote lepel perensiroop is een winner bij ons. :-)
Mexicaans stond op nummer 1 in mijn weekmenu’s: wraps, taco’s, burritos, nachos…..mmmmm! olé!
Couscousballetjes! In alle mogelijke sausen, maar toch als favoriet in een heerlijke tomatensaus. Een hele tijd geleden had ik een keertje geen paneermeel in huis en kon dus niet goed met balletjes gehakt met ei draaien. Een beetje couscous erbij bracht de oplossing. Tegenwoordig eten we nog vaker de pure versie met enkel couscous en zonder gehakt. Lekker vegetarisch!
de vegetarische couscous van photo-copy was hier in 2015 een toppertje. groenten in de creuset en dan wachten tot alles klaar was. Ideaal ook om ineens voor de dag erna eten in huis te hebben.
En als het vlug moet gaan, Jouw pasta halloumi
Mijn geheugen gaat maar een paar maanden terug, en tijdens die periode stond/staat er bijna wekelijks een “herfstknollenschotel” in de oven. Alles mogelijke combinaties van knollen (denk rode biet, pastinaak, wortel, (zoete) aardappel, pompoen, raapjes, …) met grof zeezout, rozemarijn, enkele teentjes hele knoflook en dikke scheuten olijfolie en ahornsiroop. Warm lekker met verkruimelde fetakaas, de volgende dag koud lekker met gemengde sla erdoor gehusseld!
PS: Een boekenhouder! Waarom heb ik dat eigenlijk nog nooit als cadeautip aan iemand gegeven??
Begin dit jaar gaan samenwonen met mijn Lief, met het voornemen om mij vollen bak op nieuwe, gezonde, originele recepten te smijten. Meneer apprecieert het allemaal wel, maar ik maak hem het gelukkigst met een goeie ouwe WAP – worst met appelmoes en gebakken patatjes. Die laatste heeft hij ook het liefst zo wat geprakt en gebrokkeld in de pan, want ‘een goed korstje is het lekkerst!’
Patat en groenten uit de oven! Rauwe groenten in grove stukken gesneden (veel groenten kunnen: wortel, bloemkool, spruit, pompoen, bataat, raap, pastinaak, tomaat, ui, knoflook, …), verse en andere kruiden naar keuze erbij, olijfolie erover. 1u op 200°. Na een half uur door mekaar husselen. Weinig werk, maximaal resultaat! Ook lekker met feta erbij.
mijn kinderen klagen vaak dat we nooit twee keer hetzelfde eten, omdat ik altijd nieuwe dingen wil proberen, maar ik weet zeker dat ik de savooiekoolsoep met kaas uit Plenty van Ottolenghi vaker dan eens heb gemaakt!
Heerlijke boeken heb je in het pakketje, dus ik doe graag mee.
Ik heb dit jaar 4 taarten gebakken, dat doe ik anders nooit, maar blijkbaar was taarten bakken de uiting van mijn nestdrang. Eén ervan was “de” cheesecake dus ik wil de boeken wel winnen!
Dit jaar stond hier vaak zelfgemaakte, gezonde pizza op het menu. De tomatensaus maak ik telkens in grote hoeveelheden en vries ik daarna in. Op die manier is de zelfgemaakte pizza heel snel klaar. Een slaatje hoort er natuurlijk altijd bij om de portie groenten danig op te krikken. Voor 2016 staan meer gemakkelijke, vegetarische gerechten op de to do list, de boeken kunnen alvast helpen…
Mijn all time favourite, seitan bourguignon kwam hier bijzonder vaak op tafel. Voor moest je er ook eens aan willen beginnen: http://www.evavzw.be/recept/seitan-bourguignon
Ik doe graag mee voor de boeken voor nieuwe inspiratie!
Toevallig toch wel 3 boeken die op mijn wishlist terug te vinden zijn, zeker?
Ik maak elke week soep. Dat is ook nodig want ik eet er elke dag. Echter, soep kan wat saai worden wanneer je in de routine valt van prei – tomaat – wortel en consoorten.
Een tijdje geleden bracht een collega soep van aardpeer mee naar het werk: ik was meteen verkocht.
Wat heb je nodig voor deze soep?
– 500g aardpeer
– 1/2l melk
– 250ml kippenbouillon
– 2 aardappelen
– salie, thijm en laurier
– peper en zout
Ik begin met een ajuin en mijn aardpeer wat aan te stoven samen met de aardappelen. Nadien voeg ik de melk en bouillon toe en zorg ik dat dit net niet het kookpunt bereikt. Ik voeg nog wat kruiden toe en laat dan toch wel een uurtje op een laag vuurtje sudderen.
Daarna mixen en klaar is kees.
Heerlijk winters, dit recept!
Roze pasta met pesto van rode biet en zalmfilet. Een groot succes, ook bij onze kinderen van 4 en 1.
Wij aten/eten veel pompoen. Stoven met vanalles en nog wat erbij, in de oven, soep, pompoenpannekoeken, pompoen-lasagne,… Het is snel gaar, en je kan het met zoveel combineren. Ik vind dit een fantastische groente!
Vaakst gemaakte gerecht: aubergine rolletjes met een vulling van ricotta, zongedroogde tomaten en basilicum, met een licht tomatensausje en parmezaan. Omdat dit gerecht een combinatie is van top ingrediënten en zotte flavours. Omdat het altijd lukt, en vooral ook altijd lekker is en door iedereen lekker gevonden wordt. Vandaar mijn go- to gerecht voor zowel mezelf en men lief, als voor vrienden en familie!
Het voorbije jaar woonde ik na vijf kotjaren opnieuw onder moeders vleugels, waar ik van alle luxe genoot, inclusief haar kookkunsten. Mijn vegetarische pastaschotels werden echter steeds gesmaakt door heel de familie. Binnenkort ga ik samenwonen, de kookboeken zouden dus zeker dubbel en dik van pas komen!
Zal waarschijnlijk geroosterde zoete puntpaprika’s zijn, gevuld met geitenkaas. Héérlijk, wel wat werk aan (eerst roosteren, dan in plastic zak laten ‘afkoelen’, dan pellen, vullen en hop terug de oven in) maar zo schitterend zomers/warm/’memories@Chersonissos’. ’n Mens zou er bijkans bij schreien :) ’n Huis vol met blije (veggie)kinders!
Meest gemaakt? Linzen of schapenvlees met ui/wortel/kool (wit of rood)/aardappel en dan in de zomer kan ik eens goed zot doen en tomaat en/of paprika in de pan of salade gooien. en verse kruiden die ik soms wel, soms niet herken op de markt. De lokale keuken en het aanbod lokaal gekweekte groenten en fruit is oms beperkt, een nadeel van in het buitenland wonen, in een land waar het 7-8 maanden per jaar vriest. Maar wat absoluut een ontdekking was en wat ik niet alleen veel maar vooral graag heb gemaakt is pasta met daslook, een tomaatje en pijnboompitten. Daslook is gewoon te koop op de markt en wordt lokaal geplukt, pijnboompitten hetzelfde … eindelijk een gerecht in Mongolië dat lekker is en dat ik (min of meer) zonder geïmporteerde ingrediënten kan maken!
Het boek van de Hemsley-zusjes heb ik ook :) De andere twee lijken mij ook wel super om te hebben! Ik heb dit jaar het vaakst risotto gemaakt denk ik. Gemakkelijk voor als je geen inspiratie hebt of wat restjes groenten moet wegwerken.
De man in huis is degene die het meest kookt, door sportieve uitspattingen op woensdagavond, werd er woensdagmiddag meestal warm gegeten, door mij klaargemaakt. Wat dat dan was? Heel dikwijls patatten met groenten en een stukje vlees :-) Snel klaar, niet teveel snij-en voorbereidend werk! (dat zijn dan ook ver de enige momenten waar er aardappelen gegeten worden. De man is een kei in curry’s, mmm!)
Ik maakte het vaakst de géweldíge Maleisische curry met eieren uit ‘Vegalicious’ (http://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/vegetarisch/9789089896049/alice-hart/vegalicious).
Fantastisch goed boek.
De New York en Hemsleys heb ik ook en worden regelmatig gebruikt.
Dat boek van Anna Jones klinkt super!
Hoera, kookboeken, daar kan je er nooit genoeg van hebben!
Ik kan niet onmiddellijk 1 recept bedenken, maar havermout is ongetwijfeld hét product van 2015 voor mij. In al zijn glorie onderzocht de voorbije maanden: in granola, ‘pap’, koekjes, pannekoeken, gebak… Hmmmmm!
Tortellini met champignons, spinazie en merguez. Zoals hier: http://www.dinnerwithjulie.com/2012/03/13/tortellini-mushrooms-spinach-italian-sausage/, maar met merguez dus.
Omdat het een favoriet is thuis, maar ook omdat het in elk seizoen past.
Hét go-to-recept van een conservatoriumstudent met weinig tijd: veggie pizzabroodjes met tomatensaus, mozzarella, artisjok, champignon en olijven, om nom nom nom nom!
Gewone spaghetti. Omdat we dat elke woensdag eten. Mijn man en ik hopen dat deze gewoonte/traditie behouden zal blijven als de kinderen het huis uit zijn. We hopen dat ze elke week, misschien ooit met partner en eigen kinderen, graag zullen terugkeren naar een warm nest om samen rond de tafel te zitten en samen lief en leed te delen.
Hier was (en is) het dit jaar vaak spekblokjes, courgette, tomaat en tijm/laurier in een pot stoven en bovenop die mix wat kabeljauwfilets gooien gedurende een kwartier. Waarom? Omdat dat er, naast het feit dat het gewoon overheerlijk is, een halve diepvries aan courgettes uit mijn hof kwamen deze zomer. Ik had gelukkig de tegenwoordigheid van geest om ze direct in blokjes te snijden voor ik ze invroor, dus buiten een paar tomaten snijden heb ik echt geen werk aan dit recept. Tegen de tijd dat al mijn courgettes op zijn, zal het al terug tijd zijn om groenten te planten en te zaaien vermoed ik :)
Gevulde courgettes, hier. Met tarwe, feta en wat zongedroogde tomaat.
Waarom? Lekker, gezond en snel. Én ’t was een Flair-receptje. ^^
De verse spaghetti saus en vegaballetjes staan op een gedeelde 1e plaats denk ik. Omdat ze zo goed alle groentes verbergen die anders niet gegeten worden.
Havermoutappelkoeken. Simpel, lekker, licht, zonder suiker, maar vooral ontzettend lekker x100000³
150g havermout mengen met 2 geraspte appels, 2 eetlepels kokosolie, 2 eieren, wat kaneel en een snufje zout. 50 minuten op 180° in de oven. Echt wel laten afkoelen, hoe moeilijk het ook is. Snij in stukken en eet, eet, eet en wees verwonderd hoe lekker iets kan zijn! En nu wil ik die boeken…aub…héél graag?! :-)
Zien er geweldige kookboeken uit. Pas mijn eerste gerecht klaargemaakt uit ‘de kunst om goed te eten’, echt top! Afgelopen jaar maakte ik het vaakst lasagna of verschillende gerechten in de wok.
Ajuinstoemp met haring! Een favorietje hier thuis! Nee we zijn niet allemaal zwanger, enkel ik :D
Dat wordt duidelijk voor onder de boom, ik heb namelijk een nieuwe man die kookt en die regelmatig iets probeert. Zijn risotto met groene kool is niet te versmaden.
Hoe leuk is deze give-away?
Dit jaar werden er heel wat nieuwe gerechten gekookt dankzij #kookboekweek, maar we vielen ook vaak terug op snel-klaar-gerechten. Kwamen het vaakst op tafel: wraps met paprika, rijstnoedels, veggie reepjes en guacamole, verse lasagne (iets meer werk, maar als de lasagne in de oven zit kan je ineens de keuken al opruimen), wortel- en broccolipuree en pasta-pesto met gegrilde groenten. Het hoeft – zelfs als foodblogger – niet altijd hoogstaand te zijn om te smaken! :-)
oh wauw, deze lekkere boeken doen me watertanden! Wat ik dit jaar het vaakst heb klaargemaakt? Pasta met broccoli, kerstomaatjes en zalm, hét lievelingsgerecht van mijn driejarige zoon, die het elke dag zou willen eten. En zeggen dat ik het op een dag heb ‘ineengeflanst’ met wat er nog in de frigo stond :) Het is het ideale gerecht wanneer je om tien voor zes met een hongerige kleuter en baby thuiskomt na een werkdag en om zes uur wil eten. Broccoli en pasta in dezelfde grote pot koken, afgieten, gerookte zalm in stukjes, soyaroom en kerstomaatjes in twee gesneden erbij, nog wat lekkere kruiden en wat opwarmen en klaar!
Spaghetti! Eenvoudig tot ingewikkeld met veel groentjes. Gezond, denk ik ook.. En vooral makkelijk in grote porties voor te bereiden in diepvries. Onnozel lekker met cappellini en veel kaas.
Met een peuter en kleuter in huis: spaghetti! En ook mama en papa zijn daar fan van, dus…
Dat moet bij mij in sojasaus gemarineerde tonijnsteak (duurzaam gevangen), geplette avocado met citroen en geroosterde pijnboompitten met tarwe of polenta. Zo lekker!
Die kookboeken zien er zeer goed uit, en ik gok nog beter op mijn boekenplank ;)
Onbekende, nieuwe ontdekkingen in de wereld van de kookboeken. Ik dacht het bijna niet meer kon, maar als ik niet win, doe ik zaterdag een spurtje naar d boekenwinkel. Mijn favoriet gerecht van 2015, couscous met gesmoorde venkel, citroen en tomaat. Mmmmm.
Vermits het mijn go-to ontbijt is in het weekend (las er tenminste wat tijd is) is hier allicht geroosterde groene asperges en kerstomaatjes met roerei, avocado en toast het meest op mijn bord verschenen. Extra inspiratie is echter altijd welkom!
Rijst met kip/curry. Snel klaar, maar het wordt hoog tijd dat de vier jongens eens wat anders leren eten :-) Zien er superboeken uit!
Sowieso “schelpjespasta”. Dé favoriet van mijn dochters van 4 en 6. En simpel… Gehakt aanbakken, een potteke boursin 3 pepers en een goeie portie diepvriesspinazie erbij, schelpjespasta koken en onder de saus mengen en klaar. Extra kruiden zijn niet nodig, het gehakt en de boursin 3 pepers zijn hartig en pittig genoeg. Ook ’s anderendaags nog heel lekker.
Naast spaghetti en frietjes met stoofvlees en appelmoes eten wij vaak ovenschotels en quiche omdat die makkelijk op voorhand te maken zijn. Vaak met broccoli, champignons en garnalen, gek genoeg zijn dat 3 ingrediënten die mijn zoontje van bijna 3 heel lekker vindt.
Helaas, het antwoord is broccolistoemp, de gezonde fastfood die iedereen lust en die mijn oren uitkomt :-(.
Ik bedacht me gisteren net dat ik nog geen cadeau had voor mijn beste (veggie) vriendin, en kijk, je inspireert me alweer. (Ik lees net “Us” – mooi!- maar “One Day” kroop nog meer onder mijn vel. Emma voor je dochter is zeker te voor de hand liggend? ;-)
Zelfgemaakte pizza is onze favoriet! Nu we een goede oven hebben lukt de pizzabodem altijd en je kan er echt alles op kwijt, mmmm.
Waarschijnlijk ben ik één van de oudste volgers, en ik kook dan ook nog op de ‘oude’ manier. Mijn bronnen zijn/waren : het kookboek van de ‘boerinnenbond’, en mijn helaas dit jaar overladen mama.
Wat ik dit jaar het meest klaargemaakt heb is bloemkool met witte saus en chipolatta. Mijn jongste zoon (13) eet zijn oh zo dunne buik dan telkens bomvol en mijn oudste zoon (18) neemt het restje graag mee voor op kot.
Maar deze blog en de reacties erop werken aanstekelijk en hebben mij aangezet om mijn oude kookgewoonten te vernieuwen, een facelift te geven en nieuwe dingen te proberen (nooit te oud om te leren) … en daarom zou ik graag meedoen aan de actie.
Sorry, ik terug…
Mijn mama is overleden …. maar ik zou haar graag nog eens overladen … met kusjes en knuffels. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over …
Oooh, deze kookboeken staan al lang opgeslagen op mijn ‘wishlist’ op Evernote. Dus ik waag mijn kans!
Bij ons is pasta sowieso altijd een topper!
– De snel klaar optie: pasta met boursin, broccoli, kerstomaatjes en gerookte zalm.
– Bij iets meer tijd: griekse pasta met merguez, gegrilde groentjes (paprika, courgette, aubergine), olijfjes en feta. Zalig!
Meest klaargemaakt in 2015: gevulde paprika in de oven en vegan pizza!
Op het einde van 2014 heb ik ontdekt dat ik glutenallergie heb. Dus 2015 was vooral een jaar van veel culinair experimenteren. Van veel mislukte boekweitmengsels ook. En van slaatjes, tot ze mijn strot uitkwamen. Ondertussen moest ik ook altijd gaan werken om mijn geld te verdienen, oneerlijk! Dus wat ik het meest heb gemaakt: eenpansgerechten die vertrokken van een aantal pre-gegrilde groenten, een hoop spinazie en daarbovenop een spiegelei en geraspte kaas. En noten, hopen noten, maar dat is geen maaltijd, zeker?
Behalve spaghettisaus, dat hier 2-3 keer per maand op het menu staat, heb ik dit jaar heel vaak jouw sushi bowl gemaakt :-). Ik heb het recept eens opgezocht in de periode dat ik net bevallen was, en aangezien dat zo lekker en zo makkelijk was heel veel gemaakt dit jaar! Mijn man vroeg er zelfs spontaan een paar keer naar. Zijn beiden echte sushi fans, en dat is zo’n leuk alternatief! Mmmm heb er alweer zin in als ik eraan denk :-).
Gele couergetti gemaakt met de superhandige spiralfix, door overdaad aan courgettes in de moestuin… Meestal met de klassieke spaghettisaus, maar wel met veel groentjes er in!
Begin dit jaar had ik het goede voornemen om wat vaker te koken uit mijn kookboeken (ergens opgepikt in blogland? ;-) ). 1 van de eerste “nieuwe” recepten die ik probeerde was zo’n voltreffer dat die hier minstens 2 keer per maand op het menu komt: pasta met gerookte zalm – tomaten – saus. Snel klaar en fantastisch lekker, meer moet dat niet zijn!
Het vervolg van het “ik probeer eens iets nieuws” verhaal was minder succesvol want ik kan de nieuwe recepten op 1 hand tellen… Maar een nieuw jaar, hernieuwde voornemens, dus wat nieuwe kookboeken zijn altijd meer dan welkom!
Hmmm, dat is een moeilijke, aangezien 2015 begon met het krijgen van een tweeling… Tot mijn grote spijt heb ik niet zoveel gekookt dit jaar. We aten veel spaghetti, “rijst met restjes” en andere eenvoudige dingen. En gelukkig was er ook kraamkost!
Hopelijk brengt 2016 meer variatie op ons menu!
Een topper bij ons is :
Venkel in gelijke stukjes snijden en aanstoven en gehakt losbakken.
Beiden samen doen in een stoofpot met daarbij een geperst knofkookteentje, een blik tomatenstukjes, 2 verse ontvelde tomaten, peper en zout en (verse) rozemarijn.
30 tot 40 minuten sudderen onder deksel.
Lekker met gekookte krielaardappeltjes met olijfolie en rozemarijn uit de oven.
Makkelijk, lekker en ook op voorhand klaar te maken. Smakelijk !
Quiche met courgette en ricotta en spekjes, ham of kip
Omdat we gigaveel courgettes hadden in de vierkante meter moestuin en omdat ik een slechte kok ben en ik dit gerecht wel de baas kan. :D
En omdat mijn zoontje het superlekker vindt en op die manier heel veel groentjes eet.
Wij deden een paar keer van Smartmat, wat best lekker en gemakkelijk was, maar ook een beetje te duur om vol te houden. Enkele recepten zijn echter wel gebleven, met één heel duidelijke winnaar: zalmfilet met mosterdsaus en wortelgroenten. Gemakkelijk, snel en lekker. Maar na een keer of 25 begint mijn enthousiasme wat te tanen. Nieuwe input is dus meer dan welkom :-).
Ik wil keigraag die boeken winnen die al zo lang op mijn verlanglijstje staan! Wat ik het meest klaarmaakte was afhankelijk van de seizoenen en de opbrengst van mijn moestuintje: peultjes, venkel, wortel, courgette en pompoen in alle combinaties met heerlijke verse kruiden. Heerlijk!
witloofsoep met gerookte zalm en gebakken bloemkool met lekker veel kruiden ( Herbamare) en steak erbij ( dus zonder aardappelen).
Voltreffer voor de kinderen is de omschotel wortelpuree en gehakt en dan laagjes maken in een ovenschotel
2015 is het jaar dat ik vegetariër werd, ik deed mee aan de 40 dagen zonder vlees en het beviel zo goed dat ik gewoon verder deed. Voor mij is halloumi de grootste ontdekking van het jaar geworden, gegrild is dit zó lekker… Ik eet nu wel al vegetarisch, maar echt vegetarisch koken, i’m not there yet. Vaak eet ik gewoon mee met het gezin en vervang ik het vlees door een vegetarisch alternatief, tijd om ook eens echt vegetarisch te gaan kóken!
Ik heb dit jaar enorm veel wraps klaargemaakt . Zeer gemakkelijk en iedereen kiest zijn eigen “warm beleg” en nog gezond ook. Een winner ! :-)
En soep , soep, soep … elke week een nieuwe variant van ’t een of ander op het menu.
De baby in mijn buik is nu al fan :-)
Ik maakte in 2015 heel veel spaghettisaus. Alle gerechten aangepast zijn om te voldoen aan het dieet van mijn vriend. Met spaghettisaus was het simpelst om een variatie te bedenken. Verder is het een proces van trial and error…
In ons gezin hebben we dit jaar veel kabeljauw met wortelpuree klaargemaakt. Onze 2 zonen zijn er verzot op.
Ook spaghetti is een absolute topper.
Heel veel one pot dishes hier, alles waar bij voorkeur een berg groenten in kan verwerkt worden: curry’s (!), stir fry’s, quiches, maaltijdsoepen,… Wij zijn grote kookboekenfans, dus laat maar komen dat pakket!
Heyhey,
Ik heb dit jaar in de mate van het mogelijke alle voorbereid eten uit mijn frigo en voorraadkast geschrapt (ja ook koekjes, die maak ik nu zelf, neen de chocolade niet) na enkele gezondheidsperikelen en ben in een ‘ik-maak-zo-goed-als-alles-zelf- maar-het-mag-ook-geen-uren-duren’ mood. Top of the list dit jaar: zelfgemaakte pesto en dit in alle geuren en kleuren. In de zomer met rucola, spinazie, basilicum of perterselie, in de winter met broccoli. Ik wissel af tussen pijnboompitten (duur) en amandelen, hazelnoten (goedkoper), parmezaanse kaas of pecorine, met olijfolie of met citroensap… met extra verse kruiden en specerijen. Kortom, gezond, lekker en met een keukenrobot in geen tijd klaar. Mix en match is de boodschap, laat je creativiteit de vrije loop en probeer eens iets nieuws, zonder dat je uren in de keuken staat. Kook pasta naar keuze en serveer daarbij een heerlijk slaatje en voila!
Groetjes,
Els
Rozemarijn aardappeltjes uit de oven met worteltjes en kaasdragers. Omdat de peuter dat wel eet…..
Kaasburgers niet dragers, rare autocorrectie van mijn telefoon :)
Wat een zalige give-away! En merci om mij booksetcetera te laten ontdekken, daar ga ik sowieso eens binnenspringen als ik nog eens naar Aalst ga!
Als ik mijn weekmenu van dit jaar zo eens doorblader, staat spaghetti (in verschillende vegetarische en niet-vegetarische varianten) vermoedelijk op kop. Niet omdat dat nu per se hetgene is dat ik het liefste eet (wel heel graag natuurlijk :-) ), maar omdat het nu eenmaal makkelijk in grote porties te maken is en dus regelmatig dient als back-up. Verder aten we ook vaak quiches (de witlooftaart van Photocopy Ann en de bloemkool-broccolitaart van AH blijven favorieten; bij die laatste hebben ze trouwens ook een lekkere tomaat-kaastaart die we maakten toen we een vegetariër die enkel tomaten lust op bezoek hadden :-) ), de parmigiana di melanzane van aMuse Rouge en pasta met gegrilde groenten (sowieso met radicchio en paprika). Oh en soepen natuurlijk, altijd goed!
Op de boterham zijn de favorieten van dit jaar verschillende soorten humus, groententapenades en guacamole (oh, de ontdekking van guacamole!).
En kookboek van het jaar (met dank aan de kookboekweek van Sofie en Silke voor het duwtje in de rug) was De moestuin van Mme Zsazsa.
Een bakrecept met als ingrediënten frambozen, bloem, boter, suiker, eieren en witte chocolade die ik ergens op een obscure (in mijn herinnering althans) website heb opgepikt en waarvan de layout tijdens het afdrukken helemaal de mist is ingegaan zodat er hier en daar wat tekst is weggevallen en er wat “persoonlijke creativiteit” nodig is bij sommige stappen …
Waarom: de eerste keer omdat we sinds dit jaar frambozenplantjes hebben staan in de moestuin en we een uitweg zochten voor deze lekkere vruchtjes! de 5-tal daaropvolgende keren omdat mijn vrouw een ongelooflijke fan is van het cake-maar toch-ook-brownie-achtige (de boter!), zoete (de witte chocolade!) maar toch ook friszure (de verse frambozen) eindresultaat…
en ondertussen in de talrijke reacties ook al heel wat leuke aanvullingen op de “to cook” en “to explore” lijstjes gelezen …. !
Fantastische give-away dus ik waag graag mijn kans!
Hetgeen hier het meest gemaakt is zal spaghetti, soep en macaroni zijn denk ik. Vooral omdat mijn jongste dan ook wat groenten binnen heeft zonder dat hij het beseft… In de macaroni durf ik nogal eens bloemkool draaien en meneer protesteert niet, maar o wee als je gewoon gestoomde bloemkool (met saus dan nog!) op z’n bord legt. Maar ik ga hout vasthouden, het tij lijkt te keren. En met receptjes uit die mooie kookboeken zal hij misschien helemaal overstag gaan?
Dit is een zeer leuke kans, ik ben zot, verslaafd aan kookboeken.
Daarentegen is het gerecht dat ik het meeste maakte niet in een kookboek te vinden,
Het is het lievelingsgerecht van de zonen (en hun vriendinnen ondertussen ook)
het is klaar in 10min en het is superlekker ;)
Chinese kool grof versnijden, aanstoven in wat olijfolie, 1cm water toevoegen (tegen het aanbranden) en er goed gekruid gehakt op leggen, een deksel er op zetten, het gehakt halfweg in grove stukken doen, eens omroeren en nog even verder laten garen, na ongeveer 10 min het sap (dat ondertussen zeer smaakvol is geworden) binden met wat bloem opgelost in wat water, goed kruiden met peper en zout. Dit maken wij ook met andere groenten, prei, wortelen, tomaten,….bij dit gerecht mogen de borden eens afgelikt worden ;) veel plezier ermee, Pascale
“Groene pasta”. Zijnde pasta met kip en pesto. Het lievelingseten van mijn dochters. En handig als het snel moet gaan.
Spaghetti. Omdat de vijfjarige in huis besloot geen warme groenten meer te eten wegens niet lekker. Maar gelukkig telt spaghetti niet mee want ‘dat is met slierten die de warme groenten lekker maken’. Whatever :)
ik maakte dit jaar bergen appel- yogurt muffins. ‘Zo lekker mama,….’, daar doe ik het voor….
Chipolata met appelmoes en patatjes, omdat het heel snel klaar te maken is voordat ik woensdagmorgen naar mijn werk vertrek en heel snel opgewarmd is als ik met mijn twee uitgehongerde wervelwinden en baby terug thuiskom ’s middags. Het is ook één van de weinige maaltijden waarbij geen gezeur komt van één van beide zonen, dus dan is de keuze snel gemaakt.
Een gerecht dat ik vrij veel maak om mezelf en mijn wederhelft te plezieren: simpele wokschotel met pijnboompitjes en fetakaas, ooit eens tegengekomen op iemands blog. Meer inspiratie voor snelle, gezonde en af en toe vegetarische gerechten is hier meer dan welkom!
Het gerechtje die hier meest op tafel kwam was dat van Jeroen Meus met pasta, artisjok en pancetta (enfin, ik zou het toch graag geloven). Zalig lekker, en aan iedereen aan te raden! Voor 2016 neem ik me voor eens wat vaker ‘nieuwe’ dingen uit te testen, en een uitbreiding van mijn kennis van de artisjok zit daar ook bij. Zag ik nu net niet een prachtig groene artisjok blinken op één van die voorbeeldpagina’s? Met andere woorden het zou fantastisch zijn dit pakketje te winnen! :)
Leuke boeken! Geen gerecht maar een keukentoestel: mijn grillmachine. Op de grill: vlees en vis (minder boter nodig). Maar ook gegrilde groenten, portobello, falafel, quesadilla’s, halloumi,…
Ik maakte dit jaar het vaakst kaastaart.
Omdat het hier in het gezin synoniem is voor feest, en omdat het een ongelooflijke crowd-pleaser is.
En ook spaghetti saus, want dat kan je nooit teveel hebben.
Wat een mooie give-away! Ik doe graag mee. ^^ Wat wij hier het meeste klaargemaakt hebben dit jaar zal denk ik chipolata met spinaziestamppot zijn of spaghetti. Twee zaken die de dochter van bijna twee ook graag eet.
Maaltijdshakes!! En ik ben er echt helemaal kaar mee! Tijd voor iets anders, waar is dat chocolade ventje?!
Geroosterde groenten met zoete aardappel stond hier zo vaak op het menu tot mijn zoon het niet meer aan kon: toch niet weer…
Alles wat maar in mijn oven paste! Veggie hesperollekes, ovenschotels met pompoen en rozemarijn, Mac’n’cheese, … Maar dit jaar vooral homemade pizza! Iedere zondagavond, omdat het past bij onze lazy sundaymood waarbij we weinig in potten willen staan roeren en vooral willen genieten van de rust en elkaar! :)
En, en, en???
Wie heeft gewonnen ;-)?
Linske en Liesbeth, het stond op mijn Facebookpagina. :)
Ah, heb geen facebook. Vandaar…
Zat al vol ongeduld te wachten. Zal de boeken dan nog snel mee op mijn kerstwenslijstje zetten ;-)