lilith geeft weg: een kookboek met eten dat je kinderen echt willen eten

relaxmamaKoken, ik doe dat echt machtig graag. Alleen tempert mijn enthousiasme behoorlijk als het voor mijn zoon is. Ik hoor van veel mensen dat hij een gemakkelijke eter is, zelfs best veel dingen met eerder lastige smaken eet voor zo’n jong kindje (hij zou zich te pletter eten aan ansjovis, bijvoorbeeld) maar ik vind hem toch nogal een ondankbaar publiek. Wispelturig, ook. De ene dag is hij wild van zalm, maar dat kan een week later helemaal omslaan, altijd net als ik zelfzeker aan kom zetten met wat in mijn hoofd wel zijn lievelingsmaal moet zijn: zalm met kerstomaatjes en pasta. Plots lust hij dan geen zalm meer, vindt hij kerstomaatjes iets voor regelrechte losers, en pasta, dacht ik echt dat hij nog pasta lust? Baha, moeder, vergeet nooit les nummer één: nooit zeker van jezelf zijn in het bijzijn van een kleuter. Al helemaal niet als het om eten gaat.

Ik weet het, ik moet hem alles voorzetten. Van asperges tot schorseneren met lever en spruitjes met varkenspoten, in plaats van enkel naar zijn gekruld neusje te koken. Alleen, mijn man is al zo’n slechte eter dat ik het soms gewoon niet aankan om weer een bord vol onaangeroerd voedsel richting de keuken te moeten brengen. Meteen ook de reden waarom Dexter op school warm eet: daar eet hij veel meer en makkelijker dan bij mij, omdat hij daar minder makkelijk durft te zeggen dat ze het weer mogen meenemen richting van waar het gekomen is. Het is niet dat ik me bij dingen neerleg, trouwens. Ik schotel hem met de regelmaat van de klok verse soep voor, en ik ben vreselijk enthousiast over groenten en fruit, en dat werkt wel. In fases. Toen de mensen van Uitgeverij Snor me voorstelden om het boek “Relax mama! In de keuken” op te sturen dacht ik evenwel: “YES PLEASE!”. De belofte dat er gerechten in het boek staan die gelust worden door andere kinderen is een USP om u tegen te zeggen, merkte ik aan mijn overslaand moederhart. Stel je voor, maat, dat zo’n geluk je zomaar zou overvallen: een kind dat met smaak eet wat je hem net hebt voorgezet.

In het boek drukken ze het zo uit: “recepten die niet té spannend zijn, maar ook weer niet zo saai dat je eigen smaakpapillen afsterven”. Het zijn allemaal recepten die schrijfster Elsbeth verzamelde door middel van een oproep op de Facebookpagina van de Club van relaxte moeders. Succesrecepten van andere moeders, onderverdeeld in categorieën als “lekker makkelijk”, “throwback thursday” en “thank god it’s friday”. Sommige dingen zie ik Dexter best zonder al te veel miserie binnenspelen. Spaghetti met ballen, bijvoorbeeld, of chili con carne, zonder de guacamole (die hij zeker “dat groen” zou noemen). Met de geroosterde tomatensoep en de tajine met gehaktballetjes zie ik het ook goedkomen, en de visburgers moet ik gewoon proberen, al is het om ze allemaal zelf binnen te spelen als Dexter ze toch niet zou lusten. Zo lekker zien ze eruit. Andere zaken zie ik minder snel gebeuren: pannenkoeken met geroosterde groenten, om maar iets te noemen, net als naanpizza met courgette en geitenkaas. Al zou ik het misschien gewoon moeten proberen.

Of de belofte van het boek volledig wordt ingelost durf ik niet te zeggen, want ik heb het zelf maar pas en heb nog maar één gerecht kunnen maken. En misschien heb ik wel voor een gekozen waarmee het bij Dexter erg makkelijk scoren is, ik geef het toe, maar het was een behoorlijk intensieve week. Dan mag dat. Wat zeg ik? Dan moet dat soms. Dexter was er in elk geval enthousiast over, en Youri ging voor een extra portie. Ha!

relaxmama2

Pasta met ricotta en tomaat

Nodig voor vier personen:

 • 1 el olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 1 rode peper, zaadlijst verwijderd en fijngesneden (deze had ik niet in huis, en misschien goed ook, want Dexter kan nog niet zo heel goed tegen spicy)
 • 150 ml tomato frito of andere gladde tomatensaus
 • 125 g ricotta
 • 350 g orechiette (oortjespasta)
 • enkele verse basilicumblaadjes

Verwarm de olijfolie in een wok of hapjespan. Fruit ui, knoflook en peper tot de ui goudgeel is; pas op voor aanbranden. Roer de tomatensaus en ricotta erdoor, breng op smaak met peper en zout, draai het vuur uit en houd warm.

Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af, houd 1 soeplepel vocht achter. Roer de pasta en het kookvocht door het tomaat-ricottamengsel en schep direct in kommen. Garneer met basilicum. Lekker met een groene salade.

——

Er staan trouwens lang niet enkel recepten in het boek, maar ook tips van en interviews met gezinscoaches en deskundigen over alles dat je kunt bedenken binnen de context van met kinderen eten en aan tafel gaan. Het is allemaal zeer leuk, speels en vlot gelay-out, en nodigt dus echt uit tot lezen en bladeren. Daarnaast bevat het ook de nodige humor, zoals een zot herkenbare keukentafelbingo (“kind heeft klachten over ‘dingetjes’ in het eten”), en barst het boek uit zijn voegen van de relativerende schouderklopjes. Neen, het hoeft niet elke dag goed te gaan, en ja, je mag jezelf al eens een kanskaart geven waarop bel 0900-PIZZA staat. Hou ik van.

Wil je graag een exemplaar van “Relax mama! In de keuken” winnen? Post dan in de reacties hieronder met welk gerecht jij altijd weet te scoren bij kinderen. Ik trek op woensdagmiddag twaalf uur twee winnaars, en die krijgen een mailtje om te melden dat ze gewonnen hebben. Veel succes!

Reacties

 1. Lisa

  Voorlopig alleen nog maar met flesjes melk, maar daar komt snel verandering in. Een goed voorbereide vrouw is er 2 waard, toch?

 2. severine

  Rijst met spinazie en balletjes van kippengehakt voor de dochter…strikjes (pasta) met tomaatjes en mozarella voor de zoon. 😀 voor beiden samen: macaroni of Portugese schotel

 3. Roos

  Pasta met rode saus en gehakt. Vooral geen stiekeme groentes toevoegen want dan is het huilen geblazen aan tafel….

 4. Ik scoor met zalm & courgette in de oven, met orzo en feta. Dat koos Nina zelfs met haar verjaardag. Ze lust behoorlijk veel, vind ik, maar geen rauwe groenten en weinig fruit. Ook voel ik dat ik vrij vaak naar hetzelfde teruggrijp. Nog een stukje aan de weg timmeren dus :) dit boek zou me zeker helpen!

  Op mijn blog staan er trouwens al een aantal door de kleuter des huizes getest-en-goedgekeurde recepten ;) http://twoowlettes.be/category/foodie/snel-gezond-lekker/

 5. annemie

  ik scoor vooral met mijn borsten haha ;-) en verder ook met alpenmacaroni: pasta in de oven met room, spekjes, erwtjes, ajuin en appelmoes erbij!

 6. Anneleen

  Spinazie met rijst, hamblokjes en een verbrokkeld hard gekookt eitje. Hoe minder het op groenten lijkt hoe liever ze het eten :-)

 7. Balletjes-mama

  Oooo, dat boek moet ik hebben! Mijn zoon (klein beetje jonger dan Dexter) is een onwerkelijk slechte eter. Qua smaak en hoeveelheid. Elke dag is dat hier een domper. Enige waterkans op succes: balletjes in tomatensaus. De balletjes mogen wel niet gesneden zijn, anders is dat gerecht ook om zeep. De zus daarentegen (1,5 jaar) is compleet tegenovergesteld. Na haar eigen bordje op supertempo zelf te verorberen, kijkt ze wat ze nog uit mijn bord kan jatten. Help! Hier met dat kookboek!

 8. Sieglinde

  Ik ben plusmama van een zeer kieskeurige zevenjarige (hij had zelfs moeite om de hostie binnen te houden tijdens zijn eerste communie) en het is altijd een beetje stress als hij bij ons is. Ha ja, je ziet dat kind al weinig en dan wil je toch zeker dat hij de tijd van zijn leven heeft! Dolgelukkig is! En vooral niet slechtgezind is aan tafel met een slechtgezinde vader en plusmoeder erbij! Gelukkig is hij net als zijn papa dol op mijn vleesbrood. Twee mannen gelukkig in één klap.

 9. Innie

  Een tortilla. Zonder vulling. Mijn zoon noemt ze ‘pannenkoeken’ en is content.

  En rauwe groenten zijn hier ook altijd een hit. Maar durf ze niet te bakken, stomen, koken,… Oeh, drama :-)

 10. Kat

  Asperges, scampi en garnalen, de vijfjarige heeft een dure smaak.
  Als t iets goedkoper mag zijn, prinsessenbonen met mayo, gehaktballetjes en n paar frietjes

 11. Kimberly Vranken

  Ik heb zelf nog geen kindjes ( eentje onderweg)
  Maar voor mijn klein broertje, jaja een serieus achterkomere, is mijn macaroni met hesp in kaassaus een schot in de roos. Terwijl hij dat bij hem thuis niet eens lust, hah !
  Het recept ook uitgeprobeerd op het petekindje van mijn vriend en dat ging ook bij haar met superveel smaak binnen. Graag gedaan, kind :D.

 12. Debbie dewit

  Zoontje is een moeilijke eter… ma echt een hele moeilijke eter. Hij lust groene patatten (met spinazie of brocolli,…), oranje patatten (met wortel),.. maar iets dat hij niet kent is het onmiddellijk “ik lust dat niet” en is het weer een gevecht. Misschien met dit leuke boek dat ik wat meer inspiratie kan halen om hem nieuwe dingen te laten proberen. En kunnen we er weer tegenaan met een positieve noot :-)

 13. Marjan

  Frietjes van de frituur met een curyworst… Telt dit ook mee? :-)
  Als tweede optie lust ze graag poffertjes
  En als derde dan toch eindelijk de spaghetti van haar mama.
  Ik hoop dat je hieraan kan zien dat ik inspiratie van het kookboek heel,erg kan gebruiken! Ben benieuwd naar meerdere recepten. En dan ook naar het nieuwe lievelingsgerecjt van de dochters!

 14. Mijn zelfgemaakte spaghetti bolognaise al dan niet met al te zichtbare stukjes groente eruitgepeuterd!

 15. Paulien

  Macaroni! Ik heb dus zeker nog wat hulp nodig bij de groenten :-)

 16. Anne

  De pasta carbonara met erwtjes en broccoli van Meus is hier tegen alle verwachtingen in een hit bij beide kinderen (3 en 6). Dus inderdaad: af en toe gewaagder uit de hoek komen, kan soms voor verrassingen zorgen.

 17. Annemie Stevesyns

  Appelmoes, worst en gekookte aardappelen (of puree) – – > mengen maar!
  De macaroni met kaassaus uit een pak van Miracoli, maar met een ui en 3 paprika ’s gestoofd in wat boter, zo’n. Topper!

 18. Elke

  Pasta met zelfgemaakte pesto, zongedroogde tomaatjes, mozzibolletjes en massa’s parmegiano! Tenenkrullend lekker!

 19. Eveline

  WAP, de klassieke worst-appelmoes-patatjes. Daar scoor ik altijd mee. Perfect om me een geweldig goede moeder te voelen 😁

 20. Balletjes in tomatensaus, lasagne en spaghetti. Dan eer hij meer dan ik! Voor de rest haalt hij zijn schattig neusje voor zowat alles op…

 21. Trui

  Dag Kelly! Het recept waarmee ik mijn dochtertje altijd kan blij maken… en dat weinig tijd vraagt (Lucky me): gyros met rijst…

 22. Laura

  Mijn oudste eet echt bijna niets, maar pastasalade met tonijn, pesto, tomaat en boontjes is altijd goed…..helaas eet hij de boontjes en tomaat niet (ze moeten er wel in zitten, anders eet hij sowieso niets….)

 23. Lotte

  Het legendarische ‘hespemannetje’. Mijn mama maakte het voor mij 25 jaar geleden, en nu is het ook een hit bij mijn 4-jarige, wispelturige eter. het gezichtje wordt gemaakt van (groente)puree, de haartjes van fijngemalen hesp, en voor de oogjes, neus, mond, oren, … gebruik ik groentjes naar keuze (kerstomaat, wortel, komkommer,…) . Succes gegarandeerd!

 24. sylvie

  Dankzij Jeroen Meus slaag ik erin IEDER kind dat hier komt savooikool te doen eten! Tot verbazing van menig mama! Maar het valt niet te verbazen dat het in de smaak valt: met macaroni, 3 kazen en gehakt! Vettig en vlezig, in tijden dat de Wicked Witch (zo noemen wij de Weight Watchers) ons met tijd en stond de weegschaal op stuurt en wij onze voetafdruk proberen te verkleinen, zou een nieuw kookboek wel mooi meegenomen zijn. Kinderen eten alles wat wij koken…

 25. Inne

  Na heel wat pinterestzoekwerk over hoe ik dochter- en manlief ‘stiekem’ asperges zou kunnen voorschotelen, is Meus’ spaghetti carbonara met asperges hier een toppertje geworden in de keuken. Morgen nog eens op het menu!

 26. Tina Deneyer

  Een topper hier is tortilla met zoete aardappel. Een grote zoete aardappel in blokjes snijden, 2 minuutjes blancheren, wat diepvrieserwtjes erbij, hespeblokjes, 6 eieren, wat geraspte parmezaan en eventueel een lepel zure room. Alles mengen en in een beboterde taartvorm gieten. Half uurtje op 170-180 graden in de oven en klaar! Superlekker met een slaatje of gewoon zo. En ook lekker in de lunchbox de dag erna. Hoewel er hier vaak niks mee overblijft nadat de koters en de ouders er zich op hebben gestort 😉

 27. sop.hie.s

  Hier een bijna 2-jarige die een sterk eigen willetje heeft, overgoten met een terrible 2-sausje… Eigenlijk is ze een alleseter, maar ze heeft een crush voor kerstomaatjes. Maw elk gerecht waarin ik zichtbare stukjes tomaat verwerk gaan vlot binnen: courgette met tomaat en zalm, tomaat en venkel met een stukje vlees en patatjes, …

 28. sanmadam

  Hier wordt er gegeten op kleur… Alleen groene dingen gaan er vlotjes in. Rode dingen al iets moeilijker, zelfs spaghettisaus niet. Dan liever een quiche met broccoli voor die kleine van mij. Of olijven met hopen. En appels. Begrijpen wie begrijpen kan.

 29. Hélène

  Soldaatjes! Reepjes brood doppen in zachtgekookt eitje…Mo lekker!

 30. Risotto met zeevruchten (hier “gele rijst” genaamd), spaghetti met gemixte saus, boontjes en vooral kerstomaatjes die precies bij alles lijken te passen ;-)

 31. Broodpudding waarin ik een minimum aan suiker een maximum aan havermout verwerk. Verder ook rozijnen, kaneel en appel. Eet ik zelf ook heel graag!

 32. Hanne

  Fien: Mama, wat is dat?
  Mama: Groenten: tomaten, komkommer, paprika, broccoli, …
  Fien: ik vind groenten niet lekker!
  Gelukkig kunnen we haar wel blij maken met verse en gemixte soep. Elke dag een grote kom sinds ze naar school gaat. Spinaziepuree vindt ze ook wel lekker. Tips om haar te overtuigen om meer groenten te eten (die er ook nog uitzien als groenten) zijn hier dus heel welkom!

 33. sylvie

  PS mijn kinderen eten alles maar hoe relaxter het kan, hoe liever de mama het heeft;-)

 34. Helena

  Hier kunnen we (bijna) alles verkopen als er genoeg rode of witte saus op is. Verder is het belangrijk dat iedereen aan tafel doet alsof het mega lekker is.
  Eigenlijk maken we praktisch altijd spaghetti/macaroni/omelet/iets in de trant van stoemp. Wel meestal veggie. Onze oudste eet met heel veel plezier op school en dat scheelt. Zo’n boek zou hier dus wel van pas komen :-)

 35. kiana

  macaroni, vis, snitzels, spaghetti zonder saus, appelmoes, erwtjes en wortelen, vers fruit

  Dit is het zowat voor mijn zoon van 6 jaar, dus graag meer inspiratie! :)

 36. Tine

  Kip en krieltjes met Citroen in de oven, groene stoep ( en dat kunnen alle soorten groeinsel zijn😉) met worstjes, groententaart, spaghetti met gemixte saus.

 37. Joke

  Mijn kind wil enkel zwarte lijfjes eten. En droge pistolets. Gelukkig eet ze in de opvang wel nog goed. Maar binnenkort moet ze naar school en dus ben ik de wanhoop nabij want buiten de opvang wil ze echt quasi niets eten. Hier met dat boek!

 38. Nathalie

  Ons zoontje lust vooral vanalles op familiefeesten, tot wildpaté en toastjes met gerookte zalm toe. Als de grote mensen er ook maar van eten. Thuis is het toch vooral scoren met “patiti” allerhande. En de champignons “vleesjes van het bos” noemen was een gouden ingeving!

 39. Eve

  Hier scoren pizza en pasta altijd goed tot ergernis vd mama.. Vroeger at hij alles en tegenwoordig is het altijd dwingen om groentjes op te eten. Als dit boek helpt om met plezier groentjes te eten komt het hier dus zeker goed van pas :)

 40. Larissa

  Chili con carne met taco’s en pizza’s gemaakt van pitabroodjes

 41. Marlies

  “Spaghettis” scoren (bijna) altijd.
  Voor de rest is het altijd afwachten. Wat de ene dag lekker is, lust hij de volgende dag totaal niet …

 42. Margo

  Gehakt in al zijn vormen: een worstje, lasagne, balletjes in tomatensaus…

 43. Gerechten waarmee ik weet te scoren? Hmm… Eigenlijk geen. Ik ben allesbehalve een keukenprinses en dat zal ik ooit nooit worden. Mijne (toekomstige) man kookt altijd en hij doet dit ook zeer goed. Dit houdt in dat ik mij vaak schuldig voel over de onevenredige verdeling. Mijn gerechten die mijn (bijna) tweejarige dochter graag eet, zijn yoghurt met appel, spaghetti bolognese en een boke met choco. Dus redelijk begrijpelijk dat ik meedoe met deze actie :D

 44. Bloemkooltaart, zijnde patatjes, bloemkool en gelijk welk vlees, fijn gesneden en tot een taart gevormd. Al zijn fishsticks met puree en spinazie ook altijd een succes…

 45. Inneke

  Hier ook pannenkoeken vrees ik :)
  Grote kans op succes (maar dus zeker niet altijd): gevulde pastaatjes (die je kant en klaar koopt bv met spinazie en ricotta), fishsticks, lasagna met zalm en spinazie, quornstukjes met appelmoes en aardappelen. Niet echt spannende of erg gezonde gerechten vrees ik, dus dat boek zou heel welkom zijn :)

 46. De dochter van Lief vond mijn tarwe met groentjes en gehaktballetjes wel heel lekker. Een eenpansgerecht en zalig gemakkelijk om te maken. Het zou geweldig zijn om het boek te winnen, want ons madammeke eet vooral quasi GEEN groentjes.

 47. Delphine

  Gestoofde worteltjes, appelmoes, zalm, soep en vooral veel ‘vleesjes’ …

 48. Ruth

  Toppertje bij ons: paprika’s in de oven gevuld met gehakt, rijst of pasta en tomatensaus! Ook altijd goed: wrapjes met kipfiletreepjes, tomaatjes, mais, etc.

 49. Zonder twijfel gehaktballen in tomatensaus! Dat vinden ze altijd goed … Ik snak naar oplossingen qua groenten, dus laat dat boek maar komen! :-)

 50. Voorlopig wordt mamamelk hier het beste gesmaakt, bij voorkeur wanneer mama zich niet heeft tegoed gedaan aan ice tea. Too much gazzzz. :-) Nu al picky… Dat beloofd. Ik kan mij best al beginnen inlezen.

 51. Liesbet R

  Chili con carne met rijst en nachochips, het enige moment waarop mijn dochtertjes van anderhalf en 3 chips mogen eten en daardoor is het hun lievelingseten.

 52. Groenten gaan hier sinds kort wat moeilijker… Meneertje begint kieskeurig te worden. Waar ik Berre mee kan plezieren: tomatensoep met véél balletjes, spaghetti met véél kaas en pannenkoeken. Fruit lust hij dan wel weer allemaal.
  Vooral benieuwd of het boek écht werkt :-)

 53. Sharon

  Spaghetti is en blijft de favoriet hier. Al kunnen we niet klagen, vanaf hij de potten hoort rammelen in de keuken, staat hij aan zn stoeltje, klaar om aan te vallen!

 54. Zolang er maar worst bij is. ..krijgen we veel verkocht. Ik denk dat mijn zoontje zelfs droomt van worst. Toen we in Zeebrugge een containerschip zagen vroeg hij aan mij : mama, wat zit er in die containers? Ik antwoordde: auto’s, kleren, eten. En hij vroeg hoopvol : worst?
  En naast worst is spaghetti de klassieke topper.

 55. Lize

  Tortellini met mascarpone-spinaziesaus: doosjes gemixte diepvriesinazie opwarmen en er een klein doosje mascarpone door mengen. Ondertussen tortellini koken. De twee mengen en opdienen met veeeeeel parmezaan. Werkt voor klein en groot!

 56. Caroline

  Soep met balletjes (zonder stukjes) staat hier elke dag op het menu (dan hebben ze toch hun groentjes binnen en is mijn geweten gesust. Een andere topper is macaroni met spekjes en witloof dat ik samen met de spekjes bak, zo hebben ze zelfs niet door dat er witloof in het gerecht zit, een klein beetje bedrogen dus. Maar with love ;)

 57. Tinneke

  Mijn jongste zoon heeft nog steeds een Smartmat-allergie: telkens ik iets op tafel zet dat er volgens hem raar en onbetrouwbaar uitziet, vraagt hij benauwd: oh nee, ’t is toch weer niet van het pakket hé… maar ook al smartmatten we bijna niet meer, toch zet ik nog regelmatig lekkere receptjes van hen op het menu… de Italiaanse kip (stukjeskipfilet in een tomatensausje met boursinkaas en gegarneerd met kerstomaatjes) eet zelfs hij met smaak op (zo lang ik maar niet zeg dat het kip is en van “het pakket is” tenminste…) – een kookboek met kids-proof recepten is hier dus welkom om wat meer variatie te krijgen in mijn wekelijkse menu’s…

 58. Joke

  Voor mijn voedselintolerant (écht een hele waslijst) bazeke mag dat kip met kroketjes en perzik zijn.
  Mijn dochter, die houdt van pasta’s. Onder andere van ’n saus die ik ooit in een Felice boek van m’n broer zag, supersimpel trouwens, dus makkelijk op drukke dagen. Uitje en teentje look fruiten, tomaten uit blik erbij, en dan nog een mengeling van mascarpone en melk. Even laten koken, italiaanse kruiden erbij en hop, klaar. En daar dan penne en parmezan bij. Smullen!

 59. Inge

  Momenteel doet puree het hier wel goed, vooral als ze (15 maanden) dat met haar handjes mag eten. En verder: alles dat uit mama’s bord komt :)

 60. Griet

  De zoon eet hier omdat ‘het moet’ en niet omdat iets ook lekker kan zijn. En dat met een mama als kok en een papa als levensgenieter…
  Het enige waar ik hem een beetje blij mee maak zijn ‘korstpatatjes’, vrij vertaald als ‘gebakken aardappelen’. Leve de variatie!

 61. mara

  Zoonlief (19m) is verzot van vergeten groenten (pastinaak, rode biet,..). Maar ho wee als we gewone groenten voorschotelen. Daar is hij geen fan van. Of we moeten er puree van maken. Dan lukt het wel… En oma’s spelt pannekoeken zijn hier ook een topper.

 62. Barbara

  Pasta met groene saus en feta! Groene saus is simpelweg gekookte broccoli mixen met wat groentebouillon. Simpel en gezond, scoort altijd bij mijn vierjarige☺️

 63. miet

  Hier ook moeilijke eters, dat boek staat daarom al enige tijd op mijn verlanglijstje :-) Wat altijd werkt, naast pannenkoeken natuurlijk, is spinaziepuree met spekjes. Lekker makkelijk en snel. Wel moet ik met die spekjes elke keer een gezichtje maken op hun berg groene puree.

 64. Romina

  Groene spaghetti ttz een combi van spinazie, basilicum, Ricotta, wat noten en Parmezaan. Succes gegarandeerd hier!

 65. Sarah

  Verloren brood aka wentelteefjes aka klakkoars (geen idee hoe je dat schrijft) aka zotte pannenkoeken… Dat en spaghetti, voor de originaliteitsprijs kunnen we dus nog wel wat hulp van Relax Mama gebruiken ;-).

 66. Liesbet

  Hier is het de papa die scoort met pasta (strikjes :-) als het van de kindjes afhangt) met spinazie, mascarpone en hespenblokjes. De grote mensen vervangen de hespenblokjes door gerookte zalm of spekblokjes.

 67. Anouschka

  Hier zijn ze beiden nogal gek op de penne puttanesca volgens het recept van Sophie Dahl ( al gooi ik er zelf meestal nog een hoop groenten bij).

 68. Lewis

  Hier een klassieker: worst met appelmoes en gebakken aardappelen. Ooit hebben we hem
  “Spidermansaus” kunnen inlepelen: spinazie in de room. Maar straks wordt hij 5, dus die truuken lukken niet goed meer 😉

 69. Julie

  Vrijdag gescoord bij mijn 3-jarige met een “groentepannekoek”
  courgettes aangestoofd met provensaalse kruiden, dan de fetakaas erbij en een eitje doorheen geroerd … en smullen maar !

 70. Macaroni met kaas en hesp of kip met rijst en ananas. Ze eten met z’n vieren hun buikjes rond.
  Alleen is het onmogelijk om elke dag rijst en pasta te serveren. Elke tip is meer dan welkom 😀

 71. Katrien

  Recent ontdekte topper en nog geen 5 min. werk: pasta met spinazie (met room uit de diepvries) met spekblokjes en geraspte kaas. Het enthousiasme van mijn kinderen is werkelijk aandoenlijk als ik dit maak … ‘Megalekker’ volgens 5-jarige, megamakkelijk volgens 37-jarige! 😊

 72. Kim

  Mijn zoontje is gek op pasta. Alles met pasta wordt hier met smaak opgegeten. Zijn favoriete versie is met balletjes in tomatensaus.

 73. Lijkt me een gewéldig boek!
  Met macaroni met kaas en hesp scoor ik hier gemakkelijk. Gelukkig heeft de bloemkool die ik er stiekem indraai dezelfde kleur.
  Spaghetti bolognaise krijgt een mooie tweede plaats, maar daar worden steevast de champignons uitgevist! ;)
  Balletjes in tomatensaus en witte rijst een derde plaats.

  Dat boek zou hier ook voor de papa goed van pas komen :D

 74. Janina

  Soms lijkt het hier een geboren vegetariër als iedereen mij verteld hoe de kleintjes het vlees uit hun bord stelen, hier wil ze er niets van weten. Alleen in spaghetti saus dan wel en dan ook veel groentjes. Spaghetti mag ook altijd op tafel verder doorgaans geen goede eter… Vleesjes bij de slager worden ook geweigerd of zijn voor mama, kaas uit ’t vuistje dat wel.

 75. Ineke

  Alles waar hij kaas kan opdoen. Met voorsprong spaghetti dus. Als het eens iets anders mag zijn, werkt radijsjespuree met spekjes ook wel altijd. Radijsjespuree klinkt raar, maar is echt een aanrader! 😉

 76. Inge

  ‘Heten bliksem’! Werkt ál-tíjd.
  Ovenschotel met laag opgebakken gehakt en ajuin, laag appelmoes en een laag puree.
  Zo goed!

 77. never-going-to-be-a-zen-mommy

  Ovenschotel met gehakt, spinazie & puree.
  Ik kook verschrikkelijk graag maar ook hier een wispelturige eter waar ik soms gek van word (het is een fase, een fase!). Soms kan ik heimelijk jaloers zijn op moeders met dikke babies en peuters (die alles eten wat je ze voorzet) ;)

 78. Valérie Meert

  M’n dochter is 13 maand, maar al zeer duidelijk in wat ze wel en vooral niet wil eten ;) Maar onlangs verbaasde ze vriend en vijand door ‘mee te eten met de pot’ en dat hield de volgende stamppot in: zoete aardappel, gegrilde paprika, rucola salade, fetakaas en pijnboompitten! Benieuwd of ze dit nog eens met zoveel smaal zal verorberen ;)

 79. Gwendolyn

  Nee mama, niks nieuws hé!, is hier wel eens een uitspraak. Maar af en toe scoort iets nieuws dan toch, zoals laatst: pasta (toen waren het korte tagliatelles) met spinazie, spekjes, spinazie en room. Hoera, iets wat we allen lekke vinden, snel klaar en vaak niet nodig eerst nog naar de winkel te gaan. En een ander, wat meer bewerkelijk recept, dat van “o neen, niks nieuws” is gepromoveerd tot “jeuj!” is de alles-in-één-ham-met-groentjes-in-de-oven uit een Colruyt kookboek. Ik zou graag kijken of er nog wat kanshebbers in dit kookboek voor relaxte mama’ staan!

 80. Anke

  Fishsticks… En ik maak dat echt vaker aan dan ik ooit zal toegeven… Maar onlangs probeerde ik zelfgemaakte groentenburgers (met zoete aardappel, linzen, en van alle groenten mee in verstopt) en wat ging dat daar goed in! Ik heb een verschrikkelijke eter van twee, die een dag zonder eten kan als het haar niet aanstaat

 81. Klaasje

  Scoren bij mijn kinderen? Met eten, écht en gezond eten? Euhm.. Kan dat?! :-/

 82. Sarah

  Chimichanga’s eet iedereen hier heel graag.
  Ik heb ook een kookboek met allerhande hamburgers (ook vegetarische) en daar maak ik elke week wel eentje uit, wat uiteraard ook een succes is want: hamburgers.
  Sloppy Joe’s wordt bijvoorbeeld geserveerd met zoute chips dus jaaaaa, dikke pret dan, hoor!

 83. Sil Vanlandschoot

  Pasta met mascarpone, spinazie en gehakt. Om duimen en vingers mee af te likken! Daarenboven klaar in een mum van tijd!

 84. Annelies

  Ok, ik heb dit boek écht nodig!! 😂
  Mijn man is zot van pakskes lasagne en gaf dit door aan mijn kinders! ik lust dat dus echt niet! Dit wordt gelukkig gecompenseerd door de grote hoeveelheden fruit en rauwe groenten die ze wel lusten, binnen te steken!

 85. Isolde

  Kip met appelmoes en aardappelen. Pfffff, groentjes zijn hier vaak een ramp dus wat extra inspiratie zou welkom zijn.

 86. An

  Aha, dat boek zie ook wel zitten. De jongste eet vrij veel en ook specialere dingen – de oudste heeft wat meer aanmoediging nodig. Nieuwe ideetjes zijn altijd welkom dus! Hier is de lievelingskost (macaroni en frietjes noet meegeteld that is ;-)) Fishsticks met bloemkool in witte saus en puree.

 87. Cathy

  De absolute top 3 voor gegarandeerd succes (lees als: twee porties of meer eten ze er van):
  – Frikandon met kriekjes
  – Elk gerecht waar pasta aan te pas komt, is goed.
  – quiche met geitenkaas, paprika en spekjes

  O ja en dan vergeet ik nog olijven te vermelden, daar kunnen zij zich echt verloren in eten! 😉

 88. Pasta met zelfgemaakte pastasaus zonder pakjes of zakjes zijn bij mijn kinderen echt favoriet. Hiervan deel ik ook recepten op mijn site. Ik zou graag meedoen aan deze leuke actie, maar ik woon in Nederland dus ik weet niet of deelname mogelijk is.

 89. Sofie

  Pasta! Die kleine allesvreter van mij zou hem dood eten in pasta :). Met wortels, met vleesje, met vis, met courgette, met champignons. Dat maakt hem allemaal niet uit, als het maar pasta is!

 90. Deborah

  Voor onze tweeling van 3 (en mijn man): diertjespasta (van het merk Boni van Colruyt) met bolognèsaus (uit het recept van Jeroen Meus zijn lasagne). Met veel geraspte kaas op. Die ze dan zelf over de pasta mogen strooien :-)

 91. O God, dit is nu eens een boek dat ik keihard zou kunnen gebruiken. De zoon is een heel kieskeurige eter en kampioen dingen uit zijn eten vissen die er “verdacht” uitzien… Een van de enige gerechten waarmee ik altijd scoor is “groene spaghetti”. Op voorwaarde dat alle ingrediënten apart geserveerd worden, dus een pot volkoren spaghetti, een potje groene pesto en een kommetje geraspte parmezaan… koken kun je dat eigenlijk niet meer noemen :p

 92. Alle soorten ’taart’. Quiche dus maar ook tarte tatin met knolselder en witloof, want ja, we eten taart!

 93. Nina

  Croque monsieurs al is dat niet echt een gerecht natuurlijk. Alles wat neigt naar gezond wordt linea recta naar de keuken teruggestuurd door de kleine fijnproever. Hij eet nooit fruit en groenten – zelfs niet op de crèche. Een interessante ‘case’ voor de volgende editie van dit boek 😄

 94. Lies

  Zelfgemaakte pizza … Ik mix dan allerlei groenten door de tomatensaus (doe ik ook bij de spaghettisaus trouwens, iets waarvan ik voor het moederschap zei dat ik er nooit zou aan beginnen héhé)
  Het deeg maak ik met speltmeel, met wat water z’n olijfolie, zonder gist, zo is het snel klaar.

 95. Wij hebben (voorlopig) het onwaarschijnlijke geluk dat onze peuter alles, maar werkelijk álles, naar binnensmoefelt wat hij ziet. En met stip op één: eierkoeken van de markt!

 96. Hier scoor ik bij dochter 1 met rode kool, patatjes en worst of met lasagne van Come a casa :D
  Bij dochter 2 is alles top als het erwtjes zijn. Het kind zou elke dag 3 keer erwtjes eten :D

 97. Marloes

  Met al deze tips denk ik dat jij nu zelf ook zo’n boek kan uitbrengen :-)
  Waar ze alle twee fan van zijn:
  Spinaziepuree met fishsticks of chipolata (spinazie met room uit de diepvriezer, en fishsticks en worst zitten er ook altijd in, lang leve de diepvriezer!)
  Wraps met falafel of groentenballetjes, en dan zet ik potjes op tafel met verschillende groenten: mais, tomaatjes, veldsla, komkommer of koolrabi, bonen, avocado en gelijk welke groentenrestjes nog in je koelkast staan + saus. Ik meng looksaus half om half met yoghurt, p&z, veel peterselie en en dan mogen ze een grote schep saus :-) Een tip om hen veldsla te laten eten, is om ze ‘groene tongen’ te noemen, er eentje op je tong te plakken en tong uitsteken. Dat vonden ze de max en bleek dat dat eigenlijk wel lekker was, zeker met saus. Saus to the rescue. Liever groenten met teveel saus, dan geen saus en ook geen groenten.
  Succes!

 98. N.

  Mijn 8 jarige zoon heeft één gerecht dat hij met smaak eet: kip met broccoli, champignons en currysaus.
  Pannenkoeken. dat ook :-)

 99. Annln

  Wij zitten hier nog volop in de ontdekkingsfase (dochter is 17 maanden) en de meeste dingen eet ze vlot. Als ik echt wil scoren, lukt dat altijd met grijze garnalen, daar is ze dol op! Ook goed voor de fijne motoriek, denk ik dan :)

 100. Lie

  Tomaat garnaal, weliswaar in een gedesintegreerde versie. Garnaaltjes apart, tomaatjes apart, sla apart, een beetje wit sausje (mayonaise) apart, hardgekookt eitje apart. Belangrijk hierbij is het aspect “apart”. NIETS mag elkaar raken. Maar alles wordt wel flink opgegeten.

 101. Marieke

  Mijn succesrecept voor mijn 3-jarige tweeling blijft mijn zelfgemaakte lasagne… Die verorberen ze altijd met veel smaak en ik sta altijd verbaasd van hoeveel ze op zo’n momenten dan eten. Vaak is het meer dan mij… Ongelofelijk!

 102. kimberly

  Mijn peuter van bijna 3 jaar is de laatste 2 weken in hongerstaking. Het enige wat ze nog wil is melk! Nooit gedacht dat dit zo lastig zou worden… Ik blijf van alles voor haar neus zetten, maar krijg telkens weer het antwoord ‘geen honger mama’… pfff!!!
  Elke dag voorzie ik verse soep en elk lepeltje dat ze proeft voelt als een overwinning… Ik kan dus momenteel geen succes recept voorstellen… helaas…

  Vrienden raden me aan haar over de middag op school te laten eten, maar dan voel ik me schuldig omdat ik 500m verder gewoon thuis ben…

  îoô

 103. grietdm

  zelfgemaakte pizza (ttz kant en klaar pizzadeeg dat ze zelf mogen beleggen); de truc is dan ook om hen geen saaie stuk deeg te geven maar grote uitsteekvormpjes (normaal voor koekjes) te gebruiken zodat ze hartjes of sterren of vlinderpizza hebben.

 104. Isabel Van Bergen

  Met versgemaakte lasagna met aubergineschijfjes mmmm :-)
  Het boek ziet er gewéldig uit trouwens, dat recept ga ik zeker al eens uittesten!

 105. Torill

  Slechte mama, want de mijne lust graag frietjes van het frietkot, maar als elfjarige mag dat al eens he.
  voor de rest , is het een goeie eter, maar niet op restaurant
  kip met appelmoes
  of kalkoengebraad met rakketjes doen het echter nog altijd goed al van toen ze klein was
  of patatjes in de oven met sesamzaadjes ook een favoriet bij ons thuis (en iets gezonder als frietjes in de frietketel)

 106. Lies

  Spaghetti of frietjes!!
  Al de rest blijft 3/4 op zijn bordje liggen.. veel interesse in dat boek dus :)

 107. Joke

  Bij ons is de favoriet ‘wap’.
  Dit is Worst, Appelmoes en Patatjes.
  Mijn dochter is ook zot van vol au vent en mijn zoon van tong (de vis), beide met frietjes natuurlijk!

 108. Anja

  ik krijg mij vier jongens altijd aan de groenten met een groentenlasagne. Het is bovendien ook een restjesrecept. Zonder vlees en in plaats van bechamelsaus doe ik tussen ieder laagje een beetje light room. Veel kaas bovenop en in de oven. Ze hebben werkelijk al alle groenten zonder problemen gegeten terwijl die eigenlijk nog goed herkenbaar waren. Denk aan prei, selder, groene of witte kool, bloemkool, broccoli, pompoenen, zoete aardappelen. Alle groentenrestjes die enigszins samen in een tomatensaus kunnen erin. Altijd scoren en heel gezond.

 109. ik heb een beetje hetzelfde probleem als jij, dan toch met de oudste dochter. ze heeft periodes waarin ze compleet wild is van iets, maar na een tijdje is dat echt van het ene op het andere moment gedaan. Dat gebeurde -ramp o ramp- zelfs met de worstjes en de fishsticks… De jongste zit in de ‘ik ben 2 en ik zeg nee’ fase en eet als ze wilt eten, wat ze wilt eten. beetje lastig en totaal onvoorspelbaar. Waar we wel bijna altijd mee scoren, is met spaghetti, en dan wel ènkel de spaghetti die papa maakt, een makkelijkere en snellere versie van het recept van Heston Blumenthal (spaghetti bolognese). Succes gegerandeerd hier :-)

 110. Stephanie

  Dora pasta. Wat erop zit en hoeveel groenten ik in de saus draai maakt niet uit, zolang de pasta maar de vorm van Dora (The Explorer) heeft. Want dat maakt het ‘supersuperlekker, mama’ en dan is het ‘de allersupperste pasta van de hele wereld’! Als het maar binnengaat zeker ;-)

 111. fie

  wortelpuree en chipolata, erwtjespasta met spek en munt, eiernasi,
  wokgroenten in een wrap voor de dochter, zoonlief doet al van bleikies bij het idee alleen al.

 112. Evi

  Ik heb helaas ook een kieskeurige eter van 2,5 in huis. Wat hij wel altijd gezwind naar binnen speelt is gerookte zalm, broccoli (hoewel dat alweer wat minder is de laatste tijd), aardbeien en eigenlijk allerlei soorten van fruit (gelukkig maar). Vaak gebeurt het dat mijnheer van tafel gaat zonder één hap te eten. Tja, hij zal zichzelf wel niet verhongeren zeker? :-)

 113. WAP gaat er hier bij iedereen vlotjes in! Worst-appelmoes-puree :)
  En spaghetti van papa (“die van u is niet zo lekker, mama”), macaroni, en van groenten vooral alles wat nog rauw op mijn snijplank ligt.

 114. A

  Voorlopig scoor ik bij mijn 7 maanden oude dochter nog het beste met een appeltje, op een bedje van sinaasappelsap en banaan en een crumble van betterfood :)
  Maar ooh, wat kijk ik er naar uit dat ze gewoon van tafel zal kunnen mee-eten! Hoewel, als ik alle bovenstaande reacties lees, vrees ik daar een beetje voor :):):)

 115. Lore S.

  Hier ook de klassiekers zoals frietjes – videe – ballekes in tomatensaus- spaghetti.
  En op de boterham: speculaaspasta. Hier worden serieus wat potten geconsumeerd!
  Ik blijf proberen om nieuwe dingen – groenten – vlees/vis (de niet-gehakt versies) voor te schotelen dus ik doe graag mee voor het boek!

 116. Hanne

  Hier is spaghetti de topfavoriet! Maar alles wat ‘gewoon, niet te speciaal’ is gaat goed binnen: vlees, (warme) groeten en patatjes. Een beetje meer variatie zou dus zeker welkom zijn!

 117. Macaroni met kaas en hesp blijft hier de absolute topper voor de 3 dochters en de man :-) Alhoewel het voor de oudste van 6 mogen ook mosselen met frietjes of asperges op zijn vlaams mogen zijn :-)

 118. Linde

  Mijn zoontje kan ik steeds blij maken met bloemkool en kip. Het blijft natuurlijk een 27-maander dus met “paghetti” en frietjes kan ik ook altijd scooren :-).

 119. Fo

  Geen kinderen hier, maar wel een kieskeurige broer, zus en metekind. Ik scoor hier altijd met spaghetti Zeker sinds ik de fout niet meer maak om er champignons in te doen. Oeps! Ik hoop dat ik het boek win, want ik heb na je vorige weggeef post over kookboeken al je tips aangeschaft. Opnieuw oeps :).

 120. Hier scoort ook vooral spigitti, maar zonder saus. Brocollipatatjes en wortelpuree gaan er ook nog mee door. En verder vooral blootlam met kokola, en liefst veeeeel :-)

 121. Wenneke

  Onze 8-jarige ‘lust’ de laatste jaren steeds minder en minder terwijl onze 4-jarige nog veel eet en graag proeft. Het grootste probleem hier is de mama. Ik lust weinig, kook bijna dagelijks maar helemaal niet graag en slaag er dus niet in om het goede voorbeeld aan mijn kinderen door te geven.

  Hét succesrecept bij de kinderen is rijst met kip en chinese currysaus (groene, uit potjes van MANNA).

 122. Kathleen

  Mijn zoon was toen hij klein was wellicht de moeilijkste eter ooit!! Binnenkort wordt mijn eerste kleinkind geboren en ik hoop zo hard dat hij of zij een flinke eter zal zijn. Zo’n boek zou ik dan met veel plezier gebruiken!

 123. Ine

  Mijn jongste stiefzoon lust bijna niets… ’t Is sowieso al niet gemakkelijk om hem iets te laten eten als het geen wortelpuree, fishsticks of peekes en erwtjes is (veel peekes, weinig erwtjes aub), maar als ‘stiefmama’ is het helemaal moeilijk om hem iets op te leggen natuurlijk, zeker als mama het keer op keer beter kan :p Ik wil echt graag dat hij gevarieerd eet en dat ook leert, dus ‘Relax mama’ zou zeker welkom zijn, al is het maar als poging nummer 312 ;)

 124. Mopsie

  Maroni!, zoals ons tweeënhalfjarig spook ons snelpastaklaargerecht doopte. Ook een favorite van grote zus, en it ‘d better be vantzelfde voor nr 3 die zich elk moment kan aandienen. Dan blijft de discussie beperkt tot veel kaas of veelteveel kaas erop; ofte het eeuwige koorddansen tussen mama en papa…

 125. Gewoon pasta (fusilli of spirelli meestal zelfs) met rode pesto van Bertoli, dat is zowat het enige dat ALTIJD goedkomt (en heel makkelijk klaar te maken bovendien)

 126. charlene

  Mijn dochtertje van 2,5j is een ramp wat eten betreft. Elke dag strijdjes voeren om haar een minimum te laten eten. Meestal valt ze wel te verleiden met pasta met ” rode saus” (zonder brokken!!!) En pannenkoeken. Mijn inspiratie is ondertussen op, dus dat kookboek ik meer dan welkom!

 127. An

  Zoals 99% van de andere kinderen, kan ik die van mij steeds paaien met een bord spaghetti. Is ook meteen het enige gerecht waar ik eender welke groente door de rode saus kan mengen zonder dat ze het spotten en er hun neus voor ophalen ;)

 128. Tessa

  Een echte vlaamse klassieker, scoort bij al onze kinderen en wordt steevast als verjaardagskost gevraagd: worst met patatten (waar we dan wat groenten onder draaien) en appelmoes!

 129. Kathelijne

  Hangt hier ook nogal van dag tot dag af, soms wordt er van couscous met rode biet een extra portie gevraagd, soms wordt zelfs een bord spaghetti niet leeg gegeten, maar met frietjes met appelmoes en stoofvlees is het hier nog nooit fout gegaan. Wij eten ook wel heel vaak puree (wortelpuree, broccolipuree, spinaziepuree,…), dat is meestal wel de manier om onze zoon en dochter groenten te laten eten zonder dat het een gezeur is aan tafel.

 130. FEMKE

  Mijn zoontje beperkt zich momenteel enkel tot soep en honey pops, eventueel met elkaar gecombineerd. Dus dit boek zou wel eens een redder in nood kunnen zijn :-)

 131. Barbara

  Pasta met groene pesto uit een bokaaltje van Bertolli, voor de dochter van 8 en de zoon van 6. Appelmoes zonder brokken uit een potje. Fishsticks. En we zijn er ongeveer… :-(
  Nochtans kook ik graag en veel en uitgebreid… voor de diepvries vaak helaas…

 132. Annelies

  Spaghetti of appelmoes met patatjes en gehaktballen (die van mama zijn de lekkerste)

 133. Thomas

  Kip met frietjes is momenteel het enigste dat Finn wil eten.
  Soms eens spaghetti of worst als hij een goeie dag heeft.

  HELLUP dus!

 134. Mijn dochter eet elke dag een komkommer als ze mag kiezen, en slibtong met gebakken patatjes of kip met rijst. Geen tomaten, geen saus, geen appelmoes. En frietjes en pannenkoeken doen het ook altijd goed natuurlijk.

 135. Momenteel scoor ik vooral nog met melk :) Groentjes eet mijn zevenmaander flink in de creche, niet zo bij mama… Maar met fruit win ik zijn hartje dan weer terug ;) Vooral de combo appel-mango-sinaasappel, njam!!

 136. Als kind was ik ook een moeilijke eter. Hiermee konden mijn ouders wel altijd scoren:
  – pannenkoeken of wafels
  – fish-sticks met rijst en perzik
  – macaroni met kaas en ham
  – gevulde paprika’s

 137. marjolein

  ooh, ziet er een heel tof boek uit!
  een succesreceptje waarbij mijn 2 mini’s altijd smullen:
  een aubergine en courgette in blokjes snijden en stoven (met ui en knoflook en kruiden naar smaak), doosjes tomata passata erbij, dit mixen tot lekkere dikke tomatensaus (njammie !!! echt), ondertussen pasta koken en halloumi in repen grillen op een pannetje.
  Gemakkelijk, vol groentjes en lekker!!

 138. Soep met balletjes. Om dan alleen de balletjes te eten.

  Eigenlijk heb ik ook een gemakkelijke eter, maar maakt hij ’t gewoon soms moeilijk. Als we spaghettisaus maken komt onze driejarige gegarandeerd elke groente schooien en speelt ze rauw naar binnen. Maar o wee als hij ze dan daarna allemaal samen op zijn bord krijgt. Mixen is de oplossing, maar gemixte spaghettisaus, daar ben ikzelf dan weer minder fan van…

 139. Kristel

  Thaise rode curry met noedels en kip scoort hier altijd!
  Ik maak het niet zo pikant voor mijn zoontje, maar ik denk dat hij vooral gek is op de romige smaak van kokosmelk en de zoete smaak van de ananasstukjes.
  De noedels zijn dan weer herkenbaar omdat ze op spaghetti lijken.

 140. Katleen

  Lap, pasta met ricotta en tomaat werkt bij ons thuis helemaal niet, terwijl ik dat zelf zo lekker vind :-). Maar ik ben wel benieuwd naar de andere recepten!

  Wat wél werkt: spinazie en fish sticks; wraps met kip, komkommer en vooral zure room; wortelpuree met worst; en frietjes natuurlijk…

 141. Leen

  Macaroni gaat er altijd in. Net als lasagne. En fish sticks. Het standaard lievelingseten van een 5 en 7 jarige denk ik :-)

 142. Juffrouw Wallie

  Klassieke grootmoeders kost scoort bij mijn kinderen het beste: aardappel, rode/groene/ witte kool, vlees.

 143. 1nge

  met stip op één: rode kool met worst.
  de ontdekking van het jaar: Oreopasta (van Baked Louie’s) op de boterham en zelfs de korsten gaan binnen!

 144. Mieke

  Pasta-ovenschot met tomaatjes, farfalle, broccoli, scampi’s en roomsaus met flink wat cajun-kruiden; en uiteraard een knapperige kaaskorst. Bij iedere hap roept onze vierjarige: ‘goddelijk’ :-)

 145. Joke

  Geen klagen hier, alleen de 4 jarige durft al eens mopperen bij het zien van peterselie op een gerecht. Het gerecht dat vorige week erg in de smaak viel was Gentse waterzooi, daar is wel wat werk aan, maar ze hebben er 3 dagen van gesmuld, en dan verdrietig zijn dat het op was. Spaghettisaus uit de diepvries halen is de topper in categorie snel klaar en veel groenten. Ook een portobello gevuld met kruidenkaas is een winner.

 146. R

  Graag een boterham met geitenkaas en gerookte zalm voor onze luxepeuter, en nog wat kerstomaatjes erbij. Warm eten, daar doet ze niet zo aan mee

 147. Evy Heyrman

  Scoren doen we hier met wok. Groentjes, kip en noedels eet onze dochter heel graag.

 148. Stéphanie

  We zijn net de fase door dat mijn driejarige alles wat groen zag “bloemen” noemde en weigerde om op te eten, dus broccoli, courgette en consoorten werden steeds gestampt tot puree.. Inspiratie door het kookboek is hier ook zeer welkom!
  Maar wat ons zoontje altijd wil eten is “boterham met eitje”, verloren brood/wentelteefjes dus :-) En kleine broer van anderhalf smult ook lekker mee.

 149. Onze Sep kan op elk moment van de dag kaas eten. Een schelletje gouda en het kind is content.
  Verder is hij niet zo moeilijk en eet hij het meeste wel op, maar wortelen en broccoli zijn zijn favorieten.
  Als tussendoortjes kiest hij voor banaan en kiwi.

 150. Carol

  Frietjes van de frituur :-)? Rijdt met prei, ananas, maïs, hesp en curry eten ze hier graag. En couscous met paprika, courgette, tomaat, wortelen en gehakt is ook een topper

 151. An

  Beuling met appelmoes, gebakken patatjes en mayonaise… ‘bloos’ ‘bloos’… (dringend gezonde inspiratie nodig ;-))

 152. Carolien

  Werkt hier altijd: soep, quiche met worteltjes/prei/spekjes, groentenstomp met ‘vleesje’ eronder gemengd… Juist, ik kan nog wel wat inspiratie gebruiken. ;-) Ik zet het boek sowieso op mijn lijstje!

 153. Vol-au-vent. Of iets dat hij zelf mocht kiezen. Dat we dan soms wortelen met frieten en frikandellen moeten eten tant pis 😆

 154. Femke

  Kip met gegrilde paprika’s, rijst, erwtjes en saus. Altijd prijs! Misschien omdat ik het zelf ook veel gegeten heb als ik zwanger was :-)

 155. Echt scoren? Dat is met frieten en curryworsten :-). Al is pasta, knackworst en komkommer door elkaar gemengd ook een toppertje :-). Ik weet het, allemaal niet gezond. Er is een reden waarom ik meedoe met deze giveaway :-)

 156. Valerie

  macaroni met hesp en kaassaus à la façon de Jeroen Meus. Topper, elke keer opnieuw!

 157. Els

  Scoren doe ik hier altijd met mijn spaghetti, met zelfgemaakte saus, met lekker veel groentjes in. Alhoewel… de laatste tijd vist mijn 3-jarige er enkel het vlees uit en de spaghettislierten, want ‘groenten zijn vies’ “zucht”; gelukkig eet de 1-jarige nog alles, écht alles (ook wat niet eetbaar is… )

 158. Kim

  Voorlopig zitten we hier nog maar aan de groentenpap (met stukjes). Courgette met tomaat, champignons, rijst, en kip, is wel elke keer een toppertje.

 159. Op dit moment kan ik alleen maar scoren met friet. Verder is het iedere dag weer een verrassing of ze dingen lust of niet, wat ze maandag heerlijk vind is dinsdag jukkie bah. En kan woensdag weer met veel plezier weg gesmikkeld worden. Echt alles is variabel, behoorlijk irritant.

 160. Jolien

  Gepaneerde kipfilet met broodkruim gemaakt door ons moeke, tomatensaus van verse tomaatjes en spaghetti.

  ‘Soeptje’ in allerlei variëteiten wordt hier ook gesmaakt.

  En olijfjes, altijd olijfjes :-)

 161. dj

  Aan alle mama’s met kinderen die enkel spaghetti eten als er geen extra groenten in zitten: de saus mixen!

 162. Hilde

  Vlinderpasta met erwtjes en hamblokjes, room erbij, kaas erover en de oven in :-) Jammmmie!!!

 163. Lynn

  mijn stiefzoontje is behoorlijk zot van volkoren penne met gerookte zalm en broccoli in een boursin cuisine-sausje. Dat en spinazie-pattaten :-)

 164. kathleen

  Bij mijn kleuter kan ik momenteel scoren met letterlijk ALLES dat ik klaarmaak voor babyzus… Dat is namelijk gepureerd en gaat dus vlot binnen. De broccoli, sla, bloemkool.,… die we haar in normale vorm voorschotelen, daarvoor haalt ze haar neus op. Zucht.

 165. f

  Pita-broodjes en allerlei (restjes) kommetjes van groenten, vis, stukjes burger, vinaigrette… Iedereen stelt zo zijn eigen pita broodje samen. Ik heb amper moeten koken, heb alle restjes verdeeld over kommetjes, het kind kan gemakkelijk helpen en kiest zelf. De succes formule hier thuis!

 166. Katrien Vereecken

  Zelfgemaakte fricandon met fruit. Vlees en fruit scoren altijd ☺

 167. Lien

  Pasta Genovese, hmmmm!! Zelfgemaakte pesto, boontjes en verse parmesan kunnen zelfs een 5-jarige dochter overtuigen :)

 168. Ellen

  Spaghetti! Dan eet hij zelfs zonder morren groenten die hij anders niet zou eten.
  En pannenkoeken gaan er ook altijd in.
  Andere truc om groenten te laten eten die altijd werkt is stoemp maken. Eet ik stiekem zelf ook wel graag, met pastinaak of knolselder bvb mmmmm.

 169. Griet Lippens

  Het lievelingseten van mijn 2 jongens is: ardeensgebraad met saus, erwtjes en gebruineerde aardappelen!! Zot scoren doe ik dan!

 170. Miekske

  Met stip op nummer 1: pannenkoeken!
  Verder ook wel fan van frietjes, worteltjes, gehaktballetjes, champignons, iets met ketchup op, stoemp, gemalen kaas.
  Grote hekel aan broccoli (en ik vind dat net zo lekker), ajuintjes, paprika, tomaat, kiwi,…
  Sinds kort hebben we hier een “proeflepel” om van alles ten minste 1 hapje te proeven ;)

 171. Griet

  Zelfgemaakte pizza! Ideaal om de boys groenten te doen eten zonder dat er protest komt.

 172. Worstjespasta ftw!
  Pasta in dierenvormpjes, marcassou worstjes in schijfjes, tomaten pasta saus, gemalen kaas.
  Gaat er altijd in

 173. Karen

  Warm eten is hier echt moeilijk. Zoals je zei als er dan al eens een gerecht is waar hij dan toch goed van eet ben ik dolenthousiast van Ja nu heb ik iets gevonden! En enige dagen later als je hetzelfde klaarmaakt is het precies vergif ;-) het blijft hier zoeken en zoeken. Hij drinkt graag soep dus zo krijgt hij wel groenten binnen. Met momenten denk ik wat doe ik verkeerd, maar we blijven proberen! Spaghetti gaat nog redelijk maar andere sauzen dan met tomaat lukken niet. Dankjewel om je verhaal te delen, het geeft me moed om verder te doen :-) groetjes

 174. Michele

  Hier scoren ook de kinderklassiekers: spaghetti, puree, gehakt. Groenten zijn soms moeilijk, maar daar zijn soep en gemixte tomatensaus de oplossing. En risotto, daar is ze ook zot van!

 175. Baba

  ‘Frieskies met pienazie’. Fish sticks dus. Bèkes. Op woensdag, élke woensdag, rara wat er in mijn pan ligt. Om TIEN uur ’s morgens. Had me dat vier jaar geleden allemaal verteld, ik had het niet voor mogelijk gehouden.

 176. Davey

  Momenteel nog met moedermelk.
  Maar ik kijk er enorm naar uit om te koken voor mijn dochter… Gewoon om te kijken wat ze lust en wat niet. Om haar dingen te leren kennen en haar reactie te zien.

  En vooral: om haar dingen te doen eten die haar mama niet lust en ik wel. Dan zijn we met twee tegen één en moet mama plooien ;-)

 177. Mijn oudste proeft van bijna alles, mijn jongste zweert bij boterhammen met choco. Ik hoopte dat het zou overwaaien, maar ik vrees dat ik het echt eens in handen ga moeten nemen…

 178. Tamara

  Wij leggen onze pollekes samen, want onze dochter die net 2 is geworden eet eigenlijk alles en het liefst in grote porties. Hopelijk hebben we evenveel geluk met onze zoon die er aan komt. Het boek zou wel leuk zijn ter inspiratie.

 179. Babysitkindjes kan ik altijd geweldig overtuigen met “spaghettiventjes” zoals ze dat dan noemen. Je hebt het zeker al wel eens gezien op pinterest ofzo, zwanworstjes volsteken met spaghetti’s en dan zo koken. Daarover doe ik wel een basic smakelijk zoet tomatensausje, en dat schuift vlot binnen. Zeker als ze eerst zelf de zwanworstjes hebben mogen “pagettisteken” :).

 180. Wat een leuk boek! Heb hem op mijn lijstje gezet :).
  Hier gaat het beter aan de eettafel door tips uit boek van temperamentvolle kinderen

 181. Norah (17 maand) krijgt nog vaak gestoomde hapjes omdat dit zo makkelijk is (wel niet meer gemixt, maar gewoon in brokjes). Ik moet dringend werk maken van leren mee-eten met de pot, dus kindvriendelijke recepten zijn welkom!! Haar lievelingseten is eigenlijk prei met patatje en biefstuk. Ze is ook verzot op pannenkoeken. Maar helemaal overenthousiast en hysterisch wordt ze van ‘kaasj’ (babybel). Het is momenteel het vaakst gehoorde woordje uit haar snoezig mondje. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat: kaasj? kaasj?

 182. Klaartje

  Drie zonen hier, die gek zijn op frietjes met stoverij en appelmoes, chipolata met appelmoes en aardappelen en balletjes in tomatensaus met boontjes en aardappelpuree. Ik mag dus niet klagen qua goed-etertjes maar extra inspiratie en variatie kan nooit kwaad natuurlijk, dus ik maak graag kans op dat boek!

 183. Kimmeke

  Kip met appelmoes, of balletjes met appelmoes.
  Liefst met frietjes, maar puree is ook ok. :-)

 184. oh nee zeg nu ben ik te laat en ik had zo graag gewonnen pfrt :p
  maar ik scoor hier met de kost macaronie met bruine suiker ;-) niet zo gezond maar hey ik krijg ze wel eens aan het eten …

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>