lilith loves zoete aardappels (en deelt een recept voor vegetarische zoete aardappel-macaroni)

IMG_0004Volgens Timehop is het deze week al drie jaar geleden dat ik voor de krant naar North-Carolina mocht. Ik was toen al wel een hoop keer in Amerika geweest, maar nog nooit in het Zuiden. New York, en Los Angeles, en Las Vegas en San Francisco, en heel wat plaatsen daar tussenin. En ja, daar zat behoorlijk wat verschil op in vergelijking met die keer dat we door Florida reden. Maar je kunt dan wel al hebben gelezen dat die coté van Amerika echt de andere niet is, het is pas als je in dat andere Amerika staat om de zoete aardappelteelt van dichtbij te gaan bekijken dat het begint te dagen.

Raleigh is niet meteen een bestemming die bij veel mensen hoog op de bucket list staat.
Bij mij ook niet. Maar een persreis is altijd een fijn excuus om eens ergens te gaan kijken waar je dat uit eigen overwegingen niet zou doen. En mijn ogen uitgekeken heb ik. Op de velden, in de dorpjes, tussen de gigantische pick-up trucks en op de state fair waar zo goed als alles gefrituurd werd dat in een frietpot kon geduwd worden.

IMG_0913 Processed with VSCOcam with g3 preset

Ik was er voor de zoete aardappel, en boy, zoete aardappelen heb ik gegeten. In allerlei vormen, kleuren en soorten. De bij ons gekende oranje, maar net zo goed paarse en witte. Op allerhande manieren geprepareerd ook.

IMG_0775IMG_0966Hoe zoeter, hoe liever, vinden ze daar doorgaans, en hoewel ik ze van nature al behoorlijk zoet vind, doen ze er in Amerika graag nog een schepje bovenop. Door er mierzoete marshmallows op te leggen voor ze de oven in gaan, om maar iets te zeggen. Volgens mijn Amerikaanse vrienden “de ideale manier om je kinderen kennis te laten maken met de smaak”. Als dat niet voldoende was om hun mondjes dicht te plakken kon je er ook nog altijd een lepel maple syrup bijdoen, vonden zij. Disclaimer: de tip kwam van dezelfde meneer die me aanraadde om al mijn groenten voortaan op smaak te brengen met varkensvet.

Ik at op zes dagen tijd zoveel zoete aardappelen dat ik er een beetje een degout van had op het einde van de trip. Dat kwam gelukkig ook weer goed. Ik leerde dat je zoete aardappels kunt poffen, stomen, roosteren, frituren, glaceren, pureren en dat ze net zo goed tot hun recht komen in een slaatje als in een spicy curry. Ik at ze als hapje met gerookte ham, maar ook in soep met gember die ik nog steeds op regelmatige basis klaarmaak.

De afgelopen jaren heb ik mijn relatie met de zoete aardappel op het gemak verder uitgebouwd. Door ze te roosteren en over slaatjes te strooien. Als er edamame boontjes zijn dan wordt mijn dag onmiddellijk nog beter.

IMG_5051
Door er heerlijke frietjes van te maken. Of door er noodles van te draaien met mijn spiralizer.

IMG_9373

Door ze te serveren als zalig lekkere puree op Thanksgiving, ook.

IMG_6600

En elke keer als ik er eet, wat ondertussen weer zo goed als elke week is, dan moet ik terugdenken aan de trailer parks waar soms wel drie gigantische pick-ups voor de trailer geparkeerd stonden. Aan hoe de mensen daar mijn naam uitspraken, met een e die minstens drie lettergrepen leek te beslaan: Kee-ee-eeely. North-Carolina was meteen de laatste keer dat ik voet aan wal zette in het land waar de Donald een jaar of twee later de ijzeren troon zou bestijgen. Was ik daar toen niet geweest, dan had ik daar nog veel minder van gesnapt, bedenk ik me nog regelmatig.

Om deze post toch on a brighter note te eindigen: ik blijf manieren ontdekken om zoete aardappel klaar te maken. Een van mijn recentste favorieten is onderstaand recept uit Simply Nigella van Nigella Lawson. Ik was duizend procent zeker dat ik er een foto van had, maar ik kan hem nergens vinden. Gelieve u dus in te beelden dat er hier een ovenschotel staat met gesmolten kaas op, en daaronder geweldig lekkere macaroni. Zeker eens proberen!

Macaroni met zoete aardappel en feta van Nigella Lawson

Voor 4 personen:

Ingrediënten

500 gr zoete aardappels
300 gr pennette of andere korte pasta
4 el (60 gr) zachte ongezouten boter
3 el tarwebloem
5 dl volle melk
1 tl scherpe mosterd
1/4 tl paprikapoeder, plus 1/4 tl om te bestrooien
75 gr feta
125 gr belegen cheddar of Goudse kaas, geraspt, plus 25 gr om te bestrooien
peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 200 graden celcius. Schil de zoete aardappel en snij in stukjes van 2 à 3 cm. Kook tien minuten in een kom gezouten water. Giet af en bewaar het kookwater. Prak de zoete aardappel met een vork.

Maak een roux met de boter en de bloem. Neem de pan van het vuur en voeg de melk toe tot je een gladde massa hebt. Voeg de mosterd en het paprikapoeder toe en kruid met peper en zout. Bedenk dat je niet te veel zout toevoegt, hier komt nog kaas bij. Kook de pasta twee minuten minder lang in het aardappelwater dan op de verpakking staat. Giet af en bewaar wat van het kookvocht. Roer de pasta door de zoete aardappel, verkruimel er de feta over en meng met de witte saus en 125 gram geraspte kaas. Is de saus te dik dan voeg je kookvocht toe. Schep in een ovenschotel, bedek met de rest van de geraspte kaas en het resterende paprikapoeder. Bak dertig minuten in de oven.

Heb je zelf leuke recepten of tips om zoete aardappels klaar te maken? Deel ze gerust in de reacties.

Reacties

  1. Ik vervang ook regelmatig in recepten met gewone aardappel omdat ik er minder goed tegen kan, en meestal werkt dat inderdaad perfect. En ze hebben minder lang tijd nodig om te garen. (y)

   Gepoft in de oven trouwens ook geweldig.

 1. Oh my, heb ik een chance dat mijn meal plan voor deze week maar tot woensdag reikt! Je mag maar één keer raden wat er donderdag op het menu staat. :-)

 2. Heidi Vandermeersch

  mmm, zoete aardappelen. Ik heb ze heel graag in frietjes gesneden, de oven in met wat olijfolie erover, en als ze klaar zijn wat zout erover en niet te vergeten: lookpoeder. Zalig!
  Ik ga die macaroni eens proberen se, ik ben net mijn weekmenu aan het maken…

 3. Delphine

  Ik mag van mezelf geen recepten meer afdrukken. Ik heb een keukenkast vol afgedrukte recepten die we in geen 100 jaar meer kunnen klaarmaken allemaal. Mais bon, macaroni is altijd lekker…

 4. Sabine

  Hmmm zoete aardappel …

  Hoe maken jullie de zoete aardappelfrietjes in de oven? Ik heb het onlangs eens geprobeerd maar er kwamen van die slappe stengels uit de oven en mijn kinderen trokken hun neus op. Iemand een super receptje?

 5. Het Zuiden is zo de max, heb er mijn hart verloren tijdens een roadtrip langs oa South Carolina, Louisiana, Georgia. Voor mij toch het échte Amerika. En lang leve de sweet potatoes. Wij draaien ze vooral in stoofpotjes.

 6. Keiveel spijt dat het eten voor vanavond al klaar is, anders maakte ik garanti iets met zoete aardappels :D ’t zal voor morgen zijn!

 7. Er liggen hier nog een paar zoete aardappels en ik had nog geen idee wat ik ermee ging maken. Bedankt voor de inspiratie! :)

 8. Dat klinkt als iets waar je maar twee happen van kan eten voor je maag helemaal vol is, maar het lijken me wel twee happen die het helemaal waard zijn. Dit recept ga ik volgende week eens uittesten!

 9. Blz. 45 uit Jamie Oliver’s ‘5 Ingredients’: tomaatjes + pijpajuin + rucola + feta + zoete aardappel = Sweet Potato Salad :-)

 10. Kim

  Amai, ik ben zot van zoete aardappels! Ik zoek alleen nog de perfecte manier om ze krokant te frituren/te krijgen. Tot nu toe is me dat nog niet gelukt maar smaken doet het altijd.

 11. Zoete aardappelfrietjes vind ik ook super lekker. Wat ik zelf best wel vaak klaarmaak is een ovenschotel met zoete aardappelschijfjes op de bodem. Daar bovenop rul gebakken lamsgehakt (anders kalfsgehakt) met ras-el-hanout en voor de bovenste laag geraspte courgette met kruidenkaas. Waarschijnlijk niet al te gezond maar wel super lekker.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>