Hoe ik elk jaar meer dan dertig boeken lees

IMG_3900Het is een vraag die ik zo vaak krijg, als ik weer eens lyrisch doe over een boek dat zich recht in mijn hart heeft genesteld. Hoe slaag ik er in godsnaam in om boeken te lezen? Doe ik daar dan niet geweldig lang over? Ik heb toch jonge kindjes en een job? Tips welkom!

Meestal is het antwoord op zo’n vraag simpel. Je kiest ervoor om iets te doen, en dan doe je het. Wat volhouden betreft: dat is pas een makkie als iets zijn nut bewijst. In mijn geval is dat zo met lezen. Ik heb mezelf na een leeshiatus van bijna tien jaar ernstig moeten forceren, dat is waar. Het begin was lastig: ik was niet meer mee, stond naar de rekken in de bib en boekhandel te staren zonder een idee te hebben van wat ik wilde lezen en wat niet. Ik had moeite om in verhalen te komen, omdat mijn leeshart roestig was, en ik niet meer wist welke verhalen mijn hart doen zingen. Maar dat is allemaal zo hard gebeterd.

Nu is lezen echt mijn lang leven. Iets dat ik altijd doe, niet omdat het moet, maar omdat ik er zo’n deugd van heb om in andere mensen hun hoofd te kijken. #nevernotreading is een van mijn favoriete hashtags voor iets. (En ook de naam van mijn boekennieuwsbrief, waarover onderaan deze blogpost meer)

Wil je zelf graag meer lezen? Dit is hoe ik het aanpak:

 1. Zorg dat je altijd een boek bij hebt.
  Altijd. Net zoals bij een camera is het beste boek dat boek dat je bij de hand hebt als je een moment hebt om te lezen. Mijn Kindle helpt me daar enorm bij, want hij weegt niks en neemt amper plaats in. Er doen zich op een dag heel wat opportuniteiten voor waarop je even wat kunt lezen, als je dat wilt. Als ik moet wachten, dan lees ik. In de auto, op de trein, bij de tandarts. Dat zijn heel wat uren op een jaar.
 2. Reserveer een plek in je routine.
  Ik lees ’s avonds. Liefst elke avond voor ik ga slapen een uurtje. Daar kom je al heel ver mee. Dat wil zeggen dat ik in dat uur geen tv kijk, maar dat vind ik totaal niet erg. Ik kruip vaak lekker asociaal in bed terwijl mijn man tv kijkt, en dan geniet ik van mijn boek. Of ik zit in mijn spiksplinternieuwe leeszetel, terwijl hij tv kijkt. Wij vinden dat allebei helemaal niet erg.
 3. Koppel lezen aan iets anders.
  Van Gretchen Rubin’s boek over gewoontes heb ik geleerd dat de “strategy of pairing” een enorme hulp kan zijn als je jezelf iets wilt aanleren. Het komt erop neer dat je de ene gewoonte aan de andere koppelt. Je auto wassen als je gaat tanken. Telkens je in bad gaat je wenkbrauwen bijwerken. Je vitamines nemen voor je je tanden poetst. Een boek openslaan nadat je naar het nieuws hebt gekeken of de kindjes in bed hebt gestopt is exact hetzelfde. Zo maak je er na een tijd een gewoonte van, waarbij je niet eens meer nadenkt. Lezen of niet lezen? Bij mij is het lezen. (of het moest zijn dat ik te moe ben, dan is het zuchten en gaan slapen)
 4. Zorg dat je altijd weet wat je volgende boek wordt.
  Dit is een hele belangrijke om ervoor te zorgen dat er geen drie maanden tussen twee boeken zitten. Als ik het ene boek dichtsla gun ik mezelf een avond om te bekomen, en dan start ik met het volgende. Ik ben dus altijd bezig in een boek. Is dat niet zo, dan vind ik het raar. De boekenwebsite Goodreads is mijn number one tool om altijd te weten wat ik wil lezen. Graag lezen en niet op Goodreads zitten is volgens mij echt zonde. Er staan bijna zevenhonderd boeken op mijn to read-lijst. De kans dat ik zonder inspiratie val is zo goed als nihil. (wil je weten wat ik aan het lezen ben en wil lezen, voeg me dan toe als vriend)
 5. Stel een doel.
  In de blogpost “Waarom ik elk jaar een leesdoel stel (en hoe jij dat ook kunt doen)” vertel ik je daar meer over. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar mijn leesdoel is een stamp onder mijn gat voor als ik even vergeet hoeveel deugd ik heb van lezen en blijven lezen.De combinatie van al deze dingen zorgen ervoor dat ik al een paar jaar makkelijk mijn leesdoel van 35 boeken haal, en ook nu zit ik, ondanks een verhuis, keihard op schema.

Hier deelde ik ook al eens enkele tips om meer gelezen te krijgen.

Slaag jij erin om veel te lezen? Of zou je het willen?
Waar loop je op vast?

(Ben je op zoek naar boekentips? Ik heb mijn boekennieuwsbrief #nevernotreading weer op gang getrokken en verstuur hem vanavond, gevuld met zomerse boekentips. Als je je daarvoor inschrijft ontvang je hem straks nog, anders is het weer een maand wachten)

Reacties

 1. Ik heb op aanraden van jou me een Kindle aangeschaft! Maar eerst moet ik vanzelf de ongelezen fysieke boeken in mijn kast eerst uitlezen vooraleer ik ‘em mag gebruiken. De connectie met GoodReads is alvast gemaakt!

 2. “Ik had moeite om in verhalen te komen, omdat mijn leeshart roestig was, en ik niet meer wist welke verhalen mijn hart doen zingen. ”

  Van zo’n zin gaat mijn hart zingen. Zo schoon. En nagels met koppen, dat ook. Ik ga lezen, straks. Dankjewel.

 3. Annelies

  Ik heb ook een e-reader. Wil de dochter naar de speeltuin? Topidee, dan kan ik wat lezen. Wat ik niet meer doe is me forceren een boek uit te lezen dat me niet boeit. Er zijn nog teveel boeken om te lezen. Doe jij dat, dan toch doorbijten en doorlezen?

 4. Tamara

  Lukt enkel nog op vakantie. 5 op 2 weken en dan een heel jaar niets. Toch nog eens proberen volhouden…

 5. Joke

  En dat zijn ook net de tips die ik geef aan al die verwonderde mensen 😊 En leve Goodreads!

 6. Ik doe het nog iets meer ‘oldskool’. Het boek dat ’s avonds op mijn nachtkastje ligt, zit overdag in mijn handtas. Af en toe lijdt er dan eens eentje schipbreuk. Zoals vorige zondag op het strand van Audresselles, toen manlief krabben was gaan vangen met de zonen en ik naar het toilet ging met de dochters, en ‘Vlak voordat ik stierf’ van S.K. Tremayne bijna was gaan drijven in het wassende water.
  Lezen is voor mij even noodzakelijk als eten en drinken. Ik doe het gewoon omdat ik er zo van geniet. Af en toe trakteer ik mezelf op een middagje ‘alleenigheid met boek’ en dan ga ik ergens in een leuk caféetje zitten om koffie te drinken en te lezen.

 7. Ik lees veel en gulzig en alleen maar nog dingen die ik graag lees. Mijn Kobo is mijn heerlijkheid, en ik lees daarnaast ook veel echte boeken. Oh ik zou zonder dat denken en inzicht van andere mensen en perspectieven sterven, denk ik. Of heel star worden.

 8. Het voordeel van de Kindle is dat je hem niet eens moet bij hebben. Als ik hem toevallig niet bij heb lees ik gewoon verder via de (gratis) app. Voor ik het weet zit ik weer een hoofdstuk verder !

 9. Sonja

  Ik kende Goodreads niet. Logisch want al meer dan 10 jaar geen fictie gelezen. Ben deze zomer terug begonnen en ben terug op dreef :-). Heb dus een profiel aangemaakt en mijn wishlist erin gezet. Bedankt voor de tip!

 10. ruth

  Als je al wat ouder wordt is Goodreads ook geweldig om bij te houden wat je al gelezen hebt. Ik ben al een paar keer begonnen in een boek om mij na een paar pagina’s te realiseren dat ik het boek in kwestie ooit al gelezen had…
  Je andere tips vind ik ook nuttig! Soms verander ik wel van gedacht over het volgende dat ik ga lezen. De goesting in het ene kan soms omslaan naar toch een ander soort lectuur.

 11. Katelijne

  700 boeken in je op je te lezen plank!! Hoe hou je daar een beetje structuur in? Daar worstel ik mee. Ik heb er nu een 40tal op staan en ik vind het al moeilijk om daar terug uit te kiezen als ik naar de bib ga. Voor de rest heel blij dat ik dankzij jou goodreads ben beginnen te gebruiken.

 12. amai chapeau. Ik heb bij onze verhuis onlangs papieren versies weg gedaan. Ik wil graag lezen maar veel te weinig tijd en als ik tijd heb wil ik liefst zo efficient mogelijk lezen. E-reader is door mijn handigste oplossing

 13. Hoi! Mijn boekenkast puilt uit. De dozen met boeken stapelen zich vanzelf.
  Af en toe eens een half boek, af en toe eens wat bladzijden.
  Een overgangsfase zal dat zijn.

 14. Ik lees net als jij voor het slapen gaan en soms tijdens de middagpauze op het werk. Lekker asociaal ;-). Ik ben zo blij dat ik overstag ging en een e-reader kocht. Sindsdien lees ik zo’n 30 boeken per jaar, die ik ook netjes bijhoud op goodreads. Al lig ik volgens het schema 1 boek achter, het is dus hoog tijd voor vakantie!

 15. Inge

  Dankzij jou ook op Goodreads en in tijden niet zoveel gelezen! Het Goodreads gemiddelde van 46 boeken per jaar dat ik mij had gesteld zal ik helaas niet halen. Ik denk dat de helft realistischer is. Ik pik er ook veel inspiratie op voor boeken, ben intussen zelfs in 2 bibs lid. En dat leesdoel motiveert inderdaad heel erg. Nu nog afleren van boeken van 750 pagina’s te kiezen en we geraken er wel ;-)

 16. Ik zit even in zo’n meerjarige leesstop, maar geniet wel van elke letter die ik wel eens lees. Doe ook altijd een mini vreugdedansje als het te hard regent om naar mijn werk te fietsen, want dan kan ik lezen op de bus, hoera! Nu ben ik op vakantie en neem ik ook elke kans om te lezen (en ben ik stiekem blij dat mijn kindjes me eens met een boek zien want zien lezen doet lezen.)

 17. Lezen is mijn ontspanning, mijn luikje naar andermans hoofden, mijn kennismaking met nog te ontdekken werelden, mijn van slecht naar goed humeur bezigheid. Ja, ik slaag er gelukkig nog steeds in om veel te lezen. Iedere avond voor ik ga slapen en altijd in de bus en in de trein. Al kan het dan ook wel eens een krant zijn in plaats van een boek. Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd.

 18. In fictie lees ik graag door, dus niet af en toe eens eens kwartiertje. Dus lees ik fictie vooral als ik vakantie heb. Doorheen het jaar ga ik meer voor non-fictie en tijdschriften. En blogs natuurlijk ;-) Aan de Kindle ben ik nog steeds niet, al heb ik het deze zomer weer zwaar overwogen, toen ik voor één weekje strandvakantie op de luchthaven stond met een koffer die nét niet boven de limiet qua gewicht ging. Door de boeken. Want een boek uitlezen dat me niet boeit, daar vind ik mijn tijd te kostbaar voor. Dus gaan er genoeg boeken mee … Die ik trouwens grotendeels ontleen in de bib, toch zeker de fictie. Een mooi interieurboek koop ik wel al eens, of beter: geef ik als cadeautip. Op de site van onze bib kan je trouwens op je account lijstjes aanmaken van boeken die je nog wil lezen, in verschillende zelf te kiezen categorieën. Mijn Goodreads ;-)

 19. Fijne post -dank daarvoor- die al de hele dag in mijn hoofd speelt. Ik ben beschaamd over mezelf (ik studeerde literatuur ten slotte) dat ik dus (nog) geen vaste routine heb qua boeken lezen sinds ik moeder ben + vooral sinds ik werk. Ik lees op mijn werk wel veel non-fictie.

  Ik ben, merk ik weeral, ook heel slecht mee met het hedendaagse aanbod. Nu ik daarover nadenk vind ik het onbegrijpelijk dat we geen vak hebben gekregen over vers-van-de-persliteratuur en het circuit daarrond. Hmm.
  En: Goodreads zou ook wel eens zijn intrede mogen doen op de collegebanken. Ik heb het een paar jaar geleden eens kort bekeken (n.a.v. lof op deze blog) maar snapte het niet goed. Ik was vooral niet mee met de meerwaarde tgo. recensies van bvb. De Standaard of NRC (oh, de boekenbijlage van NRC, wanneer kom je terug in mijn leven?). Ik sta er echt wel voor open, hoor, maar snap het nog niet helemaal.

  Tot slot, off topic en toch ook weer niet: vandaag begonnen met voorlezen in ‘Een aap op de wc’ van Joukje Akveld. En uiteindelijk zelf verder gelezen toen het kind allang aan het spelen was. Schitterend, oh, schitterend. WOII en het bombardement op Rotterdam, maar dan vanuit het perspectief van het lot van de dierentuin. Ook enorm informatief over hoe ze een kleine 100 jaar met dieren omgingen. Maar nergens belerend, wél met enorm respect voor het bronmateriaal. Nooit, echt nooit, zoveel eigenheid in dieren meegemaakt. En die tekeningen. Echt echt een aanrader om voor te lezen. Al zijn het maar fragmenten. (en zelf lezen, ik denk dat jij het ook zal zelf willen lezen)

 20. Sofie

  Een andere mogelijkheid voor mensen die (terug) willen lezen en hun boek overal willen meenemen zoals het advies hierboven maar nog niet willen investeren in een e-reader zijn ‘dwarsliggers’ . https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dwars
  Deze kan je gemakkelijk in de handtas steken en zijn niet zwaar! Ik ga er vanuit dat deze boeken door vele mensen al zijn ‘goedgekeurd’ waardoor deze boeken ook in dit formaat worden uitgebracht.

 21. Die tweede alinea is zo’n beetje hoe het bij mij ook is gegaan. Maar zo blij dat ik de leesliefde terug heb ontdekt! Tijdens het jaar lees ik al vrij veel (vooral omdat ik de keuze maak om te lezen, en niet om tv te kijken bijvoorbeeld), maar vakantie is ultiem leesgeluk. Ik ga vooral naar de bib om boeken, maar het kriebelt serieus om mijn eigen bibiliotheek(je) aan te leggen, met de mooiste boeken die ik heb gelezen…

 22. Het is raar maar sinds ik mijn boekenkast heb weggegeven lees ik weer meer. Alsof ik voor mezelf bang ben “als ik de boeken niet zie staan ga ik ze niet meer lezen” ofzoiets? Ba neen blijkbaar. Toch hou ik ook echt wel van Netflix.

 23. Bedankt voor de tips! Ik zou ook graag willen lezen, maar het is me nog niet gelukt. Mijn dagen worden vaak opgeslokt door mijn bedrijf, mijn kinderen en het huishouden. Het lijkt me heerlijk om meer te kunnen lezen. Een goed idee om mijn routine eens aan te passen.

 24. Ik lees vrij veel boeken per jaar. Anders zou het ook maar stilletjes zijn op mijn boekenblog. Dat het me lukt om veel te lezen en er vervolgens ook nog eens over te bloggen komt doordat ik omwille van gezondheidsproblemen niet kan gaan werken. Mocht dat wel het geval zijn dan zou ik net als jij mijn tetris-vaardigheden bovenhalen om elke dag toch even te kunnen lezen. Al zou het aantal gelezen boeken dan wel meteen een pak lager liggen.

 25. Vandaag vroeg een collega me ook bij iets “maar wanneer doe jij dat toch allemaal?”
  Heel eenvoudig, als je iets graag doet, dan maak je daar graag tijd voor en gaat het als vanzelf. Meer zelfs, dan is het pure ontspanning.

 26. Ik kan mij geen leven zonder lezen voorstellen, al sinds mijn tiende niet, en ben meestal constant in twee boeken tegelijk bezig. Vroeger nam ik ook overal een boek mee naartoe, tegenwoordig tokkel ik op mijn gsm tijdens het wachten… Moet ik misschien toch maar eens terug veranderen!

 27. Johanna

  Ik wil een gezellig leeshoekje inrichten en jouw zetel is precies waar ik naar op zoek ben. Mag ik vragen van welk merk hij is en/of waar je hem gekocht hebt? Bedankt!

 28. Anneleen

  Ik vroeg me af of jij al die boeken koopt of haal je ze uit de bib? En op de Kindle, heb je een soort abonnement dat je kan aanraden? Groetjes!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>