#ynabvoorbeginners, al jullie vragen beantwoord

Ik krijg elke week vragen over You Need A Budget, het budgetprogramma dat mijn leven volledig heeft veranderd, en waar ik een online cursus “YNAB voor beginners” voor heb waarmee je makkelijk en snel je eerste budget opstelt.

Ik mocht het vanmorgen al gaan uitleggen Bij Debecker op Radio 1, waardoor heel wat mensen voor het eerst over het programma hoorden, net als over mijn populaire starterscursus.

Ondertussen beantwoord ik nog wat vragen voor mensen die nog twijfelen of YNAB iets voor hen zou kunnen zijn.

Wat als ik weinig wilskracht heb om een budget te volgen? Of geen stalen karakter?

Geen nood, ik heb ook geen stalen karakter. Dat is gelukkig geen vereiste. Je moet wel bereid zijn om actie te ondernemen. Je moet ook bereid zijn om dingen onder ogen te zien, twee uur van je tijd in mijn cursus te steken, en uit te vogelen hoe je een budget opmaakt. Ik kom dat niet voor jou doen, en het is ook niet zo dat je op een knopje duwt en plots automatisch elke maand geld over hebt. YNAB is een geweldig systeem, maar het vereist in het begin wat energie. Daarna valt het mee: het gebeurt dat ik er maar een keer per week een kwartier mee bezig ben. Het domineert mijn leven totaal niet, het maakt het wel veel beter.

Wat als ik altijd vergeet om dingen in te geven?

Geen ramp, dat overkomt mij elke week wel een paar keer. Ik heb periodes waarin ik flink alles ingeef in de mobiele app van YNAB, en periodes waarin ik het meer laat hangen. Ik ben namelijk geen robot. Ik ben elk weekend hooguit een kwartiertje bezig met transacties inhalen, en dat is het. Vind ik een transactie echt niet terug, dan laat ik YNAB alles rechttrekken. YNAB is namelijk voorzien op mensen, niet op robots. En maar best.

Wat als ik me niet aan een budget kan houden?

Dat mag! Dat is het leven! Er is een regel in YNAB die je toelaat om te rollen met de punches. Heel veel dingen zijn voorspelbaar. Mijn oude bolide zal ooit niet meer door de keuring geraken. Dus zorg ik dat er geld klaar zit voor die dag. Maar ik kon bijvoorbeeld niet voorspellen dat mijn distributieriem zou moeten vervangen worden, om de simpele reden dat ik nog nooit van een distributieriem had gehoord, laat staan dat ik wist dat ik daar negenhonderd euro voor zou moeten ophoesten.

Wat ik dan doe? Ik ga in minder dringende potjes op zoek naar geld. Misschien kan ik een beetje halen uit het spaarpotje voor onze grote Amerikareis van 2022? (ik zeg maar wat) Misschien wat uit het potje dat ik wel heb, dat van onderhoud auto. En dan de rest aanvullen met wat geld uit onze emergency-categorie? (WANT DAT IS HET)

Dat is dan weer wat langer sparen voor die Amerikareis, maar kijk, dat is het leven. Zei ik al dat dat het leven was?

Wat als ik niet weet hoe mijn volgende maand er gaat uitzien?

Als je de toekomst niet kunt voorspellen, dan is YNAB jammergenoeg niks voor jou. Sorry. Ik ben ermee aan het lachen. Niemand kan de toekomst voorspellen, dus dat is ook geregeld.

Je baseert je budget niet op voorspellingen. Telkens er geld binnenkomt stel je je dezelfde vraag: wat moet dit geld doen voor er nog eens geld binnenkomt? Aan de hand van die vraag vul je eerst de dringende potjes, daarna verdeel je wat overschiet in de minder dringende.

Ik heb graag wat reserve, dus staat mijn spaarpotje ook vanboven, vanuit het principe “pay yourself first”. Ik spaar niet als er over is, ik spaar elke maand een vast bedrag voor ik het begin te verdelen over de kleren van de kinderen en boeken en koffietjes met vriendinnen. Zo steek ik er een systeem in in plaats van te wachten tot het eens past. (does it ever?) Loont dat, Kelly? Hell yes, dat loont gigantisch.

Wat als het alsnog niks voor mij blijkt te zijn?

Dat kan. YNAB is interessant voor veel mensen, maar niet voor iedereen. Je kunt je teen in het water dippen door eerst de trialversie van 34 dagen te proberen. Doe je dat met mijn link, en beslis je na die 34 dagen om verder te doen en een jaarabonnement te nemen van iets van een euro of zes per maand, dan krijg je een maand gratis en ik ook. Win win.

Ik vrees dat ik het omslachtig zal vinden om te blijven alles ingeven in een programma. Ik probeerde al allerlei schriftjes en Excels, maar na 2 maanden van goeie bedoelingen stop ik vaak onbewust ermee. Of is er een alarmbelletje in YNAB?

Ik geloof niet in het nut van alarmbelletjes, wel in motivatie. Als het jou voordeel oplevert, dan hou je het vol. Anders niet. Ik zou nooit meer kunnen stoppen, op dit punt. Ik heb totaal geen alarmbel nodig, en het is niet dat ik kick op dingen tracken of bijhouden.

Je moet het even proberen zonder vooroordelen over hoe lastig dat wel niet is, en kijken wat het je oplevert. Liefs een paar maanden. Het kan even lastiger worden voor het beter wordt, maar volgens mij wordt het altijd beter.

Ik ben bang dat het te confronterend zal zijn dat ik mijn impulsieve, leuke uitgaves zal moeten opgeven omdat ik er het geld niet voor heb.

Geld uitgeven wordt na een tijd zoveel leuker. Vraag het aan mijn cursisten. Je mag impulsief uitgeven als je YNAB gebruikt, dat is daarop voorzien. Ik ben geen robot, jullie ook niet, een paar te dure schoenen kopen mag nog altijd, dan haal je gewoon geld uit je potje voor vakantie. Of voor de beugel van je kind, als je een onmens of boze stiefmoeder bent. Het is maar om te zeveren, maar laat het feit dat je een plan maakt voor je geld je niet doen geloven dat je plots altijd flink moet zijn. Ik ben zelf niet flink, en maar best.

Is het noodzakelijk dat mijn partner meedoet?

Niet noodzakelijk, wel handig.
Soms is het kwestie van het tijd te geven. Youri was in het begin ook niet mee, nu volledig. Soms is het kwestie van het los te laten. In heel wat gezinnen is er een enthousiaste YNAB-er en een minder enthousiaste, die er toch de vruchten van plukt en na een tijd iets enthousiaster wordt, maar dat hoeft niet. Je kunt het ook alleen doen. Ik heb er hier al eens een blogpost over geschreven.

Gaat dat wel met ingewikkelde toestanden als gezamenlijke rekeningen en aparte en maaltijdcheques en zwart geld en zakelijke rekeningen?

Ja. Dat gaat allemaal. Als ik jouw specifieke situatie niet omschrijf in de cursus, dan kun je altijd raad vragen aan mijn cursisten, die hebben de zotste kluwens en rekeningtoestanden waarschijnlijk al opgelost en zijn altijd bereid om te helpen.

Gaat dat wel met onregelmatige inkomsten?

Yes, ik ben een freelancer, onregelmatige inkomsten is my middle name!

Is dat niet hetzelfde als een Excel, maar dan betalend?

Neen, neen en nog eens neen. :)

Er zit een systeem achter YNAB, het gaat veel verder dan alleen maar registreren. Ik merk dat veel mensen die ermee aan de slag gaan dat deel missen, en dat is net het deel dat het verschil maakt.

YNAB laat toe om te plannen voor de toekomst, financiële doelen te stellen, en die doelen aan te passen aan de realiteit van elke dag. Op die manier ben je actief aan het budgetteren in aanloop naar of op het moment dat je een aankoop doet, en niet steeds maar achteraf aan het reageren. Of erger nog: vaststellen en niet weten wat je eraan kunt doen.

Die controle heb ik nooit bereikt door in een Excel bij te houden wat ik uitgaf. Het enige dat ik bereikte was een schuldgevoel als ik een koffie kocht in het station. Misschien ben ik een kluns in het instellen van Excel-spreadsheets. Oké, schrap misschien. Maar als ik het al zou kunnen, dan zou ik het vast ook niet in 1-2-3 voor elkaar krijgen. Tijd is ook geld, en voor de prijs van anderhalf belegd broodje per maand vind ik dat je eigenlijk niet kunt sukkelen.

Zeker als je weet dat de gemiddelde YNAB-gebruiker het eerste jaar honderden euro’s weet te sparen. Eigenlijk duizenden, maar dat klinkt zo hallucinant veel als je op dit moment niks weet over te houden en niet goed weet hoe dat komt. Dankzij de mobiele app en de desktopversie van YNAB heb ik in elk geval al gigantisch veel meer kunnen sparen en doen met mijn geld dan toen ik mijn Excel bijhield. Ik vind het niet te vergelijken, en ik heb al van veel gebruikers hetzelfde gehoord.

Gaat dat wel als je weinig hebt om te budgetteren?

Ja! Sterker nog, hoe minder geld er is, hoe essentiëler om een plan te hebben zodat je je situatie wat kunt verbeteren en je niet zoals ik in de krant las deze week bang moet zijn voor september of de feestdagen. Die kun je met YNAB een beetje voorbereiden, ook als je weinig hebt. Een van mijn cursisten doet aan budgetbegeleiding bij het OCMW, en liet in de groep vallen dat er zoveel mensen daar geholpen zouden zijn met een cursus YNAB. Ik vind dat het in het lessenpakket van de middelbare school zou moeten zitten. En ik ben lang niet de enige. Joyce had exact een jaar geleden dezelfde bedenking, en is ondertussen zotcontent dat ze het toch een kans gaf.

Mag ik YNAB al installeren voor de cursus start?

Zeker! Lees je wat in, probeer wat dingen, en kijk dan of mijn cursus handig zou zijn. Misschien wel best met mijn link, dan moet je geen toeren uithalen om die gratis maand te krijgen als je registreert.

Ik ben helemaal overtuigd! Hoe schrijf ik me in voor de online cursus?

De cursus gaat af en toe open. De volgende keer is op 5 april 2020. Je kunt dan hier een gratis workshop volgen waarin ik je vragen beantwoord, en als je je hier registreert krijg je een mail met alle info en de prijs van de cursus.

Meer lezinge:

Ik schreef een blogpost met meer uitleg over YNAB.
Hier vertel ik hoe ik erin ben geslaagd om als kleine zelfstandige meer zwangerschapsverlof te nemen dan ik ooit voor mogelijk hield. 

Hier lees je hoe ik de kosten van onze bouw overleef zonder dood te gaan van de stress, en ook doelen voor de toekomst blijf stellen.

Wil je meer weten over de online cursus die ik heb gemaakt om makkelijk te starten met YNAB? Klik dan hier, en lees ineens hoe de cursisten hun leven zien veranderen.

Nog vragen? Ik probeer ze in de reacties te beantwoorden!

Reacties

 1. Lies

  Enorm geïntrigeerd om dit te doen, maar het excuus ‘ik heb geen tijd’ blijft de overhand nemen. Een baby van 10 weken oud, een peuter van 2,5 jaar, mijn werk als zelfstandige dat blijft liggen omdat ik nog geen volwaardige opvang heb tot maart, …

  De schrik is er ook om ‘face to face’ te komen met bepaalde kosten, waarvan ik soms amper weet waarvoor ze zijn. Reden te meer om dit allemaal te onderzoeken, te analyseren en aan te passen/pakken indien nodig, maar dan komt dat gebrek aan tijd weer piepen.

  Ik zal er nog eens een nachtje over slapen :)

 2. Jelke

  Ik twijfel om me in te schrijven. Ik heb al een paar succesvolle YNAB-jaren achter de rug maar nu met het nieuwe systeem, een kindje en nakende verbouwingen ben ik precies nietmeer helemaal mee. Gaat de cursus over de “nieuwe” YNAB versie? :)

  1. Hey Jelke, ik gebruik voor de cursus inderdaad de nieuwe versie, maar je kan ook volgen als je de oude nog hebt, zoals sommige van mijn cursisten al deden. Het voordeel is dat je dan goed ziet wat de voordelen van de nieuwe zijn, en of jij het de moeite vindt om over te schakelen of niet.

   Als je doorklikt op deze link en je scrollt naar beneden zie je exact wat opgenomen is doorheen de modules van de cursus.
   Misschien helpt dat om te beslissen? Veel succes!

 3. Hildegard

  Hey Kelly

  Ik ben alvast overtuigd om me maandag in te schrijven.
  Kun je nu al een zicht op de prijs geven zodat ik kan kijken of ik dat volgende week vrij heb? (a)

 4. Ik vrees dat mijn vraag al geen “ynab voor beginners”, maar eerder voor gevorderden is :-) Maar ga jij op je cursus in op rekeningen in verschillende valuta? Ik heb nl. mijn dagdagelijkse rekeningen in Zwitserland, maar daarnaast ook nog steeds één zichtrekening en mastercard in euro, die ik gebruik wanneer ik in België ben, wanneer ik online aankopen in euro doe, waarmee ik vb. kerstcadeaus met familie e.d. afreken zodat zij geen kosten voor wisselkoers hebben… Die rekening gewoon opzeggen is dus niet de bedoeling ;-) Alleen ben ik er nog niet goed uit hoe ik dat dan het beste aanpak:

  1) alles omzetten naar Zwitserse frank? Maar dan is het moeilijker om op het zicht te zien of mijn rekeningstanden kloppen. En vooral: welke wisselkoers kies ik dan? Want dat varieert – niet altijd gigantisch, maar een paar jaar geleden ging het bijvoorbeeld plots van 1 CHF = 0,8 euro naar 1 CHF = 1 euro, dus toch wel vrij drastisch.

  2) twee budgetten maken? Maar dan heb ik geen samengevat overzicht van al mijn uitgaven, wat dus eigenlijk zeker geen goede oplossing is…

  3) werken met twee valuta binnen hetzelfde budget? Dit is wat ik nu doe, omdat, toen ik met YNAB begon, de koers quasi 1/1 was. Alleen is dat nu niet meer het geval, waardoor ik vb. een cadeau koop in Zwitserse frank, dat deels terugbetaald krijg door een familielid in euro en vervolgens, omdat die bedragen niet overeenkomen, met een potje wisselkoers zit dat schijnbaar in- en uitgaves lijkt te bevatten.

  Niet dat ik verwacht dat je er op ingaat natuurlijk, want ik veronderstel dat de meeste cursisten alleen rekeningen in euro hebben. ’t Is dat ik voor de rest eigenlijk goed mee ben en er ook het gewenste effect uithaal, alleen dat he, daar ben ik nog niet uit :-)

 5. Sophie

  Wij zijn al 2 jaar overtuigde ynab-bers, ik zou het ook echt aan ie-de-reen aanraden, maar ik mis nog wat finesses. Vooral over de visa rekening blijven er vragen komen. Ook de verschillende categorieën kunnen al eens voor discussie zorgen. Komt er misschien ooit een cursus voor gevorderden?

 6. Greet

  Echt, het is een life changer. Nooit meer wakker liggen van een rekening (ik ben nog niet lang genoeg bezig om ook de onverwachte rekeningen te voorzien) want ik weet gewoon dat het tegen betalingstijd klaar zal liggen. Je ziet ook meteen waar je echt over je standaard aan het leven bent (een alleenstaande met een budget voor voeding van 600 euro per maand, echt??) en geld weggooit dat je beter ergens anders voor kan gebruiken. Aan het einde van elke maand (ik word vooruit betaald als ambtenaar) zet ik geld opzij voor alle vaste kosten (inc. sparen) en zelfs voor dingen waarvan ik dacht dat het er nooit van zou komen (home improvement bvb) . Zo rijk dat ik me voel, en ook zo blij dat ik niet met mijn centen aan het smossen ben als ik eigenlijk weet dat ik ze niet heb. Vakantie Istanbul? Check. Vakantie Canada? check! In plaats van putten te slaan met mijn kredietkaart en te hopen dat het ooit goed komt (meestal wel, maar de prijs zijn slapeloze nachten), staat het geld nu gewoon te wachten tot ik vertrek. Zelfs als ik daar een paar honderd euro overboord ga, dan is het nog geen ramp. YNAB voor Nobelprijs Economie!! Ik heb het zo’n beetje op mezelf uitgevogeld, maar het was vlotter gegaan met een cursus. Spread the love!

 7. Sofie

  Een aantal maanden geleden gestart met YNAB na lezen van jouw blog en zo dankbaar voor de inzichten en gemoedsrust die dat vandaag geeft. Dank je!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>