19 voor 2019, het eindresultaat

Vorig jaar maakte ik een lijstje met 19 dingen die ik in 2019 wilde doen, en in plaats van dat zoals andere jaren 15 minuten later al weer vergeten te zijn, hing ik het aan de frigo. Waar ik het dus meerdere keren per dag zag. Heeft dat ervoor gezorgd dat ik alle 19 punten heb kunnen afvinken? Neen, en hieronder lees je hoe dat komt. Het heeft wel voor een score gezorgd die stukken beter is dan alle andere jaren met lijstjes samen, dus ik ben een behoorlijk tevreden lijster.

Dit waren de 19 dingen die ik in 2019 wilde doen: (en mijn nummerfunctie wil al jaren niet meer, maar tel gerust, het klopt)

 1. Een massage @ home boeken
  GELUKT. Ik had nog nooit een full body massage van een professional gekregen. Zelfs niks dat ook maar in de buurt kwam, want ik heb mezelf altijd wijsgemaakt dat aangeraakt worden door mensen die ik niet ken niks voor mij is. Ondertussen weet ik wel beter. De geweldige Manutine kwam aan het begin van het jaar bij mij thuis masseren, en dat viel zo goed mee dat ze vlak voor de kerstvakantie nog eens passeerde, en ik direct een afspraak maakte voor zes weken later. Zo veel deugd van.
 2. Twee dagen met mezelf naar Londen
  GELUKT. Meer nog: mijn tripje voor binnen een paar weken is geboekt. Tradities, ge moet dat in gang steken alsof het uw job betreft.
 3. De akoestiek van de crib aanpakken
  GELUKT. Een van de betere beslissingen van 2019, ook al moet ik toegeven dat ik doodsangsten uitstond toen ze de muur kwamen plaatsen omdat ik bang was dat er een paar duizend euro aan de muur zou hangen zonder effect. Maar van zodra ze klaar waren daalde de hemel neer in onze living, en konden we eindelijk een radio aanleggen en gesprekken voeren zonder zot te worden van de vreselijke klanken die door de ruimte botsten. Zotcontent van het onzichtbare werk (want een volledig witte art wall) van de mannen van Incatro. No spon, gewoon content.
 4. Deelnemen aan de Dodentocht
  GELUKT. Uiteindelijk 62 kilometer en iets gewandeld, en dat is verder dan ooit daarvoor. Een serieuze ervaring rijker. Geen plannen om volgend jaar nog eens deel te nemen. Ik ben blijkbaar niet zo wandelverslavingsgevoelig.
 5. Wandelen met een hond uit het asiel
  GELUKT. Niet het grootste succes, want een zeer onenthousiaste, oude hond met de naam Pluto die we bijna over de Ieperse Vestingen moesten slepen, maar de kinderen praten er nog altijd over.
 6. In zee zwemmen
  GELUKT. Ik dacht dat het in Málaga zou gebeuren in de paasvakantie, maar het werd uiteindelijk in Zweden in de zomervakantie. Zaligheid.
 7. Vuurwerk zien met de kindjes
  NIET GELUKT. Dat is er ook echt niet makkelijker op geworden, vuurwerk lijkt ineens iets van vroeger tijden. Of telt vanachter ons livingraam op 1 januari een knal op de wijk van iemand die wat over had ook?
 8. 40 boeken lezen, waarvan de helft fictie
  GELUKT and then some. 62 boeken gelezen uiteindelijk, waarvan 23 keer fictie. Dat is meer dan 20. Check.
 9. De tuin laten aanleggen
  GELUKT. Zelfs met een verzonken tuinhuis. <3
 10. Meegaan met een luchtballon
  NIET GELUKT. Ik kreeg de practicaliteiten maar niet rond in mijn hoofd. Met twee of met een paar mensen. Wat met de kindjes? Wie zou dan kunnen babysitten? Wanneer dan? Ik wil het wel, denk ik, maar ik ben niet zeker of ik het ga doorschuiven naar volgend jaar.
 11. Een boek schrijven
  NIET GELUKT. Niet echt nagestreefd. Wel beweging langs alle kanten. To be continued.
 12. Eten bij Hof van Cleve
  GELUKT. Een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren. DE KAAS-CHARIOT omgwtf.
 13. Regelmatig date nights en dagjes vrij met Youri
  ZWAAR MISLUKT. Echt. Dit was een van de grootste débacles van ons afgelopen jaar, dat er te weinig tijd is geweest voor elkaar. Still going strong, maar het mag niet nog eens zo’n jaar worden, hebben we in ons verlof beseft.
 14. Opleiding hulpkok starten in avondonderwijs
  NIET GELUKT. Na ernstige overwegingen kwam ik gelukkig tijdig tot het besef dat 30 woensdagavonden in een jaar dat zich als druk aankondigde te veel druk zou zijn. Ik ben wel bezig aan tien lessen “Italië op je bord”, en dat is ook tof.
 15. Fotoboeken 2017 en 2018 af en geprint
  GELUKT! Op de valreep nog 2018 afgemaakt in de kerstvakantie.
 16. Mijn bureau inrichten
  MISLUKT. Wel concrete plannen voor volgend jaar.
 17. “Vrijdag Movienight” invoeren
  MISLUKT. Een paar weken gingen goed, maar blijkbaar wil ik op vrijdag toch soms gewoon belachelijk vroeg in mijn bed kruipen met een boek, zoals op de meeste andere dagen. Toch zeker acht films meer gezien dan in een gemiddeld ander jaar, ik zie dat als een succes.
 18. Een halve dag educatie per week invoeren
  GELUKT. Heel veel geleerd over allerhande onderwerpen, met dank aan mijn themadagen.
 19. Kinderdates, afgewisseld per maand
  AMPER GELUKT. Ook niet echt mislukt, maar er zat te weinig maandelijkse systematiek in. We hebben ze wel soms uit elkaar gehaald uit pure noodzaak omdat ze elkaar niet meer konden rieken of zien, maar eigenlijk telt dat niet, vind ik. Dus een neen.

EINDSCORE: 11 OP 19. Meer dan ooit was gelukt zonder het lijstje op mijn frigo, daar ben ik behoorlijk zeker van.

Bedankt voor alle mooie momenten dat je me hebt opgeleverd, lijstje aan de frigo, echt waar. Ik kan je iedereen aanraden als reminder en stok achter de deur.

Ondertussen is mijn lijstje van 20 voor 2020 na een paar weken van schrappen en brainstormen ook af.
Dat is er een voor de volgende blogpost.

Hoe zit het met jullie lijstjes? Goed gescoord?

Reacties

 1. Wauw! Ik vind dat er echt best wel heel veel gelukt zijn, zeg. Ik had vorig jaar een nogal roerig jaar en dus vooral géén lijstje nodig, maar dit jaar heb ik wel een 20 voor 2020-lijstje gemaakt. Ik ben benieuwd wat ik daarvan kan gaan afstrepen :-)

 2. Nanne

  Ik heb er 11 geslaagd! (en een half, want maar 1 fotoboek gemaakt ipv de gewenste 3 :)
  Ben nu net bezig met de 20 voor 2020. Had er 13 rap verzonnen maar de rest laat zich nog niet zien. Het is vooral lastig om er geen weegschaaldoelen en grote vakanties en dingen-die-ik-sowieso-al-van-plan was op te zetten. Waar halen jullie inspiratie?

 3. Bieke

  Mijn teller van geslaagd stond op 12! Maar de 20 voor 20 moet nog worden gestart….

 4. Sarah

  Proficiat met je lijstje! Vuurwerktip (mocht die voor 2020 opnieuw het verlanglijstje halen): elk jaar in De Panne op nieuwjaarsdag rond 18u, gratis ende voorniets! Verder heb je het ook in WinterPlopsa tijdens de kerstvakantie, maar dan moet je wel tickets voor Plopsaland kopen natuurlijk. En ik weet niet hoe het in Ieper zit met de kermis, maar bij ons is er ook vuurwerk als afsluit van de kermisweek (of is het kermisweken, dunno), maar dat is al op een misschien iets minder kindvriendelijk tijdstip van de dag.

 5. Ellen

  Super gedaan! Mijn 19 for 2019 is ok, maar kan beter dus mijn 20 for 2020 komt SOWIESO aan de frigo :-) Benieuwd naar jouw nieuwe lijstje want ik kom niet zo makkelijk aan de 20.. Wat gaat dat geven in 2040?!

 6. Inge

  Ik ga dat zelf ook eens doen dit jaar. Ben wel zeer benieuwd naar dat verzonken tuinhuis. Op de foto lijkt dat eerder een podium, zit dat echt zo diep?

 7. An

  Ben dankzij jou (en werk&leven) begonnen aan 20 voor 2020. In het begin, bij de gedachte van zo’n lijst, dacht ik dat het te belachelijk was. Ik wist wel wat ik wou doen dit jaar. Net als elk jaar, tijd nemen voor mezelf. Niet echt gelukt vorige jaren. En dus gaf ik dit een kans. Het is gek maar wat een energie krijg ik om mijn lijst te maken en te zien. Ik kon er niet snel genoeg aan beginnen. Iedereen verklaart me gek dat ik dit doe, maar zolang ik er maar plezier aan beleef is het voor mij goed.
  Ik heb geen uitdagende of extreme puntjes erbij gezet. Maar zaken die ik weet dat haalbaar zijn, als ik me inzet. Ik heb er wel eentje van jou erbij gezet :-) –> wandelen met een asielhond. Ik ben benieuwd of het gaat meevallen.
  Veel succes met het maken van je lijstje!

 8. Aangezien op mijn lijstje alleen maar stond om te beginnen met de bouw van mijn huis, was dat redelijk goed haalbaar. Voor dit jaar staat er verhuizen op het lijstje. Tegen dan kom ik hier zeker nog eens jouw tips lezen!

 9. karen

  ben zeer benieuwd naar je lijstje voor 2020:)
  ben er dit jaar ook aan begonnen, en curieus naar wat ik kan afvinken in december:)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>