Als lilith maar tien kookboeken kon meenemen naar de nieuwe crib, dan waren het deze

shutterstock_558854719Eerst en vooral: een dikke merci voor alle tips rond verhuizen. Ik heb er al behoorlijk wat uitgehaald. Die kodiboxen gaan we proberen, lijkt me verdraaid handig. Net als een hoop tips rond eten, wc-papier en andere dingen des levens en verhuizens.

Heel wat mensen raadden me ook aan om vooral veel weg te doen.
Dat komt goed uit, want daar ben ik al vele jaren mee bezig, inderdaad in aanloop naar een nieuwe, veel minder met brol gevulde crib.

Er zitten ook nog eens twee opruimrondes in het stappenplan dat Ilse voor me uitwerkte.
Een snelle, waarmee ik ondertussen klaar ben (alleen nog een rondje Kringloop te gaan), en een uitgebreidere. Mijn doel: een crib met veel en veel minder. Dat lijkt te gaan lukken. Misschien is dat nog het zaligste van allemaal: het gevoel dat ik eindelijk alle dozen vol nutteloze brol achter me zal hebben gelaten als we in onze blokkendoos aan het water trekken.

IMG_2240

Er komt geen boekenkast in onze nieuwe living.
Jep, geloof het of niet.

Ooit was mijn boekencollectie mijn pride and joy, maar die tijd ligt al weer lang achter me.
Ik herlees zelden of nooit en geef veel boeken weg.  Daarnaast doe ik van leve de bib en mijn Kindle.

Ultiem doel voor de volgende crib: nog ergens een plankje in een kast met mijn to read-hoopje in.
De boeken die gelezen zijn mogen dan systematisch weer naar een volgende eigenaar.

Ook wat kookboeken betreft wil ik niet langer in hetzelfde bedje ziek zijn.
Ik heb mezelf de vraag gesteld welke boeken ik niet zou kunnen missen, in plaats van welke mee mogen. Ik denk dat het er niet meer dan vijftien worden, en daarvan weet ik dat onderstaande tien zeker geselecteerd worden. Omdat het de boeken zijn waar ik altijd weer naar teruggrijp.

Deze boeken neem ik zeker mee:

IMG_2852
 1. Hoe te eten van Nigella Lawson
  Ik heb geen idee meer waar en wanneer ik het kocht, en elke keer ik het opdiep bedenk ik me dat ik niet goed snap waarom ik het heb gekocht, want het is zonder foto’s, en niet bepaald een kookboek dat ik snel zou kopen. Misschien heb ik het gekregen? In elk geval: merci aan diegene die het me dan gaf, want dit is een van mijn lievelingskookboeken ooit. Het dateert uit 2002, is goed geschreven en staat vol recepten waar ik vaak naar teruggrijp (de kip met citroen, de balletjes in tomatensaus, de petits pois à la française) en telkens ik er iets uit lees of klaarmaak heb ik maar een voornemen: dat vaker doen.
 2. Thuiskomen van Dorien Knockaert
  Ik heb er al over geschreven, hoe het laatste boek van Dorien zich razendsnel een weg wist te banen tot in de hoogste regionen van mijn kookboekenlijst. In februari schreef ik: “Ik kan dat boek niet voldoende bejubelen. Het is mijn lievelingskookboek van het moment, en als ik maar tien kookboeken mocht houden, dan was deze er zeker bij.” Bij deze. Het duurt soms van februari tot mei voor ik eens aan de blogposts toekom waar ik aan denk, maar al lang content dat het er überhaupt van komt.
 3. De moestuin van Mme Zsazsa
  Daar heb je Dorien weer, samen met Kim van Mme Zsazsa. Ook dit blijft een van mijn lievelingsboeken. Ik blijf het zot vinden, alle info die erin staat over groenten en moestuinieren, in combinatie met de heerlijke recepten van Dorien. Favorieten, you ask? De chocoladetaart met rode bietjes, waarvan ik altijd wel het recept naar iemand moet mailen als ik ermee uitpak, de frittata die nooit mislukt, en de lauwe aspergesalade van mijn dromen. Ondertussen al flink beduimeld ook, altijd een goed teken.IMG_2853
 4. Plenty van Ottolenghi
  Er zijn ook kookboeken die ik wil houden omdat ze volgens mij enorm potentieel hebben, ook al heb ik er nu ook weer nog niet geweldig veel uit gekookt. Lees honderd keer minder dan ik zou willen. Plenty van Yotam Ottolenghi is er daar zeker een van. Wat ik klaarmaakte was wel allemaal lekker. Denken we aan de pittige tofuvuurdraak die ik dringend nog eens moet maken, en de overheerlijke sobanoedels met aubergine en mango. Mijn toekomst is weer vegetarischer aan het worden, voel ik, dus ik ga deze weer wat vaker openslaan.
 5. Ons Kookboek van de kvlv
  Gekregen van mijn meme met kerstmis in het jaar dat ik alleen ging wonen, en ik kan daar geen afstand van nemen. Ik kook er ook best regelmatig uit. Als ik wafeltjes wil bakken met mijn nieuw wafelijzer, bijvoorbeeld, of op zoek ben naar een manier om een stuk vis te maken dat ik niet goed ken. Dus die mag mee. Wegens strepen ruimschoots verdiend.
 6. Keukendagboek van Nigel Slater
  Eerder een leesboek dan een kookboek, maar wel vol recepten. Ik ben een fan van Nigel Slater, zeker sinds ik hem eens mocht interviewen en het een innemend figuur bleek te zijn. En keukendagboek geeft mij zoveel inspiratie.IMG_2854
 7. Het saladeboek van Delicious
  Ik eet heel veel slaatjes, en ben altijd op zoek naar inspiratie zodat die meer inhouden dan sla met een paar bladen sla on the side. Dit boek is daar compleet de max voor. Al die mogelijkheden met groenten, dressings en krokantjes, ik word er elke keer vrolijk en geïnspireerd van.
 8. Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones
  Ooit eens gekocht nadat Kim er enthousiast over schreef (en aumagad, hoe klein was Toni toen nog?!), als ik het me goed herinner. Echt een heel tof boek vol lekkere, vegetarische recepten. Toen ik nog niet ontdekt had dat aardappelen mij ziek maken (ik was wel ziek, maar wist niet hoe het kwam) at ik regelmatig deze heerlijke ovenschotel met aardappel en tomaatjes, maar nu dat niet meer tot mijn opties behoort ga ik me ook nog eens op de rest van het boek gooien.
 9. How to be a domestic goddess van Nigella Lawson
  Niet dat ik nog geweldig veel bak, maar we hebben hier echt al zo’n lekkere dingen uit klaargemaakt dat ik het gevoel heb dat er nog een hoop verborgen parels instaan die wachten om uit onze nieuwe oven te komen. Haar banana bread is heerlijk, net als de amandelcake waarmee Youri sinds jaar en dag weet te scoren.
 10. De kunst om goed te eten van Hemsley and Hemsley
  Mijn ondertekend exemplaar, na dat fijne interview in Amsterdam, om precies te zijn. Het is eens iets anders, met af en toe iets van vlees in. Eerder richting Pascale Naessens en paleo, en dat kan ook al eens boeiend zijn.

Man toch, na het schrijven van deze blogpost heb ik maar één goed voornemen: na de verhuis zo snel mogelijk in mijn nieuwe keuken vliegen om weer wat vaker te koken en iets nieuws te proberen.

Benieuwd naar de kookboeken die jullie voor geen geld ter wereld willen missen!

Volgens de nieuwe maar ondertussen weer ingetrokken regels voor zogenaamde influencers had de titel van deze blogpost moeten starten met een loeihard RECLAME. Niet dat ik dat niet wat kort door de bocht vind, maar jullie mogen zeker weten dat er partnerlinks instaan die verwijzen naar een website die mij een kleine verloning bezorgt als iemand een boek of iets anders koopt. Ge doet er, zoals altijd, mee wat dat ge wilt.

Reacties

 1. Lore

  oh njam!
  doet er mij aan denken dat mijn kookboeken dringend uit de kleerkast naar de keuken moeten verhuizen!
  de kookbijbel van de kvlv ontbreekt hier niet en binnenkort ook #fitmom!

  Ps: wat ga je dan met al je andere boeken doen?

 2. Lynn

  jaaaaaaaaaa, alleen maar hartjes voor Nigella! Ik ben nogal fan van haar ‘easy’ boek en van Nigella express

 3. Celien

  Ge vergeet ‘Honger’ van Mme Zsazsa! Zeker als je toekomst vegetarischer wordt! Snel, kindvriendelijk en lekker jong! Ook veel voorraadkastrecepten wat bij mij altijd veel voldoening geeft (want ik moet niet nog snel snel tijdens de avondspits met vermoeide koters naar de winkel terwijl ik daar eigenlijk geen tijd en al zeker geen goesting voor heb).

 4. Een huis zonder boekenkast… Ik kan me niet inbeelden dat ik daarin ooit zou slagen!
  Eens een blogpostje schrijven met je beste verhuistips. Na de zomer verhuizen wij weer richting 8900, dus alle tips zijn welkom!

 5. Toegegeven, een huis zonder boekenkast is een vreemde gedachte voor mij. Maar wat ik ook moet bekennen, is dat ik boeken vaak eerst leen in de bib, en dan pas beslis of ik ze aankoop of niet. Dat bespaart weer wat tripjes naar de Kringwinkel. Veel succes nog met de verhuis! Wat een supermooie plek om te wonen, trouwens. Jaloers. 😊

  Mijn top drie kookboeken zijn : La Cucina Verde, No Milky Way en Honger!

 6. Nigella blijft toch echt een topper, ook al jaren fan van, blij te lezen dat ze niet alleen bij mij helemaal overeind blijft! De uitsteekkoekjes uit haar ‘domestic goddess’-boek zijn echt de beste!

 7. Ik zou het begot niet weten en ik heb er zeker .. euh .. ik weet het zelfs niet. Het was één van de laatste puntjes voor mezelf bij het minimaliseren, minder (kook)boeken kopen. Dat lukte wel maar wat er nog ligt wordt eigenlijk (heel schaamtelijk) nauwelijks gebruikt. :-/
  Hét kookboek heeft wel een permanente plaats in mijn keuken en dat wordt wel af en toe boven gehaald. Ook Bill’s Asian basics is bij de favorieten. Verder moet ik de hele bazaar eens goed uitmesten en ergens proberen te verpatsen :-)

 8. Waw, zo, zo fijn. (Mijn eigen stapeltje zou bevatten: An Everlasting Meal van Tamar Adler, al mijn vijf boeken van John Thorne, allebei mijn boeken van Laurie Colwin, Tender 1 van Nigel Slater en ‘Koken in moeilijke tijden: een vrolijk oorlogskookboekje’. Op Slater na zijn het allemaal kleine boeken, dus ik kan desnoods naar een tent verhuizen. )

 9. Een huis zonder boekenkast, dat kan niet ;-). Alhoewel we hier intussen toch ook een pak meer beginnen minimaliseren: één in, één uit, vind ik een geweldige regel. Wat mij betreft, mag je zeker ook “Sweet” van Ottolenghi in huis halen. Geweldige smaakcombo’s. Hier trouwens ook fan van “Plenty”, ook al kook ik er veel te weinig uit. Ik sla deze post zeker op voor Kerstmis-cadeau-inspiratie. Laat Nigella Lawson maar komen en de boeken van Mme Zsazsa…

 10. Ons kookboek heb ik uiteraard ook, alleen in een andere versie. Volgens mij heeft iedereen die ooit wel eens gekregen 😉
  Mijn andere favoriete zijn een kookboek van Colruyt ‘5 ingrediënten’, ik hou ervan dat ik niet oneindig veel moet kopen voor mijn experimenten en dan nog eentje van de vrouw van Jan Verheyen, klassiekers op een gezondere manier gebracht

 11. Ik heb al mijn boeken weggebracht – inclusief kookboeken. Lang leve google voor de allerlekkerste recepten. Enkel mijn dagelijkse kost boeken mogen mee verhuizen. Super eenvoudige recepten en lekker (vettig:-))

 12. Thuiskomen staat sowieso ook op mijn lijstje.
  En het trio Homarus kookboeken: “de basis, het product en het gerecht”: onmisbaar voor mij. De rest zou ik kunnen missen, want heel vaak google ik gewoon de groenten die ik weer in het groentenpakket heb gekregen. En vind je een schat aan recepten…

 13. Katrien

  OMiets… zo herkenbaar! Toen wij naar Frankrijk verhuisden nam ik afscheid van al mijn boeken en deed ik mezelf een Kindle cadeau. Ik hield nog een een aantal fetisj boeken over (The World According Garp moest en zou ik houden) en ook een aantal kookboeken hield ik bij. Vreemd genoeg mis ik mijn vroegere pride en joy helemaal niet, ik heb nu een rek vol dozen met stofjes en wolletjes voor mijn haaksels en naaisels! Verdraaid handig zo’n Kindle!

 14. E.

  Herkenbaar! Wij bouwen ook een nieuwe stek, verhuizen binnen twee maand en hebben nu ook een volgestouwde boekenkast. Zowat de eerste keuze die viel: geen boekenkast meer in het nieuwe huis! Die slibde ook dicht met rommel trouwens, viel zogezegd niet op tussen de boeken. Jawel dus.

 15. pieke

  ik kijk nu naar mijn kookboeken, daar moeten er dringend wat van weg :)
  in ieder geval blijven ‘ veg’, ‘licht’ en ‘ heel veel veg’ , alle drie van Hugh met de moeilijke achternaam, allebei de boeken van anna jones, plenty en ‘honger’ van mme zsazsa

 16. Honger! Davey grijpt daar keer op keer naar terug. Echt ongelooflijk. En als wij ooit verhuizen hou ik mijn hart vast. 3/4e staat in de garage in dozen, al 3 jaar bijna. Ik denk ondertussen al “Als het daar al 3 jaar staat zonder dat ik het mis kan ik het even goed allemaal weg doen”. Ik wacht echt tot we verhuizen, want ik ben ook het mens die dat effectief zou doen en alles buiten kieperen.

 17. Eigenlijk zou ik ook eens grote kuis moeten houden in mijn kookboeken, want mijn boekenkast raakt vol. Absolute favorieten hier: Honger!, Thuiskomen, The Oh She Glows Cookbook en Isa Does It.

 18. Fien

  Amai die kodiboxen zijn pokkeduur! 30 dozen, dan betaal je met de levering erbij meer dan 6 euro per stuk! Voor dat geld heb je in den action al een (mss iets kleinere wel ) plastieken doos die je mag houden :). Hier oproepje op FB gedaan en daar waren onze gratis kartonnen dozen :).

 19. Els

  Oh, ik kom hier op een idee dankzij je bericht en de reacties. Kookboeken ontlenen in de bib en ze zo eerst uitproberen! Klinkt onnozel, maar hoewel ik romans, tijdschriften, kinderboeken, dvd’s, … ontleen in de bib, heb ik er nog nooit aan gedacht kookboeken te ontlenen.

  En oei, geen aardappelen verdragen, hoe ben je daar achter gekomen?

 20. Fem.ke

  Ik vind bookcrossing.com de ideale manier om mijn boekenkast binnen perken te houden.

  Ik krijg en stuur vaak boeken van/naar andere bookcrossers. Meestal via zogenaamde “bookrays” en “bookrings” waarbij je een boek krijgt en dan weer doorstuurt naar de volgende. Of ik laat een boek achter op een publieke plaats en hoop dan dat iemand het vindt en een “journal entry” achterlaat. Op die manier kan je de reis van je boek online volgen.

 21. vero

  The green kitchen van David Frankiel… alles vegetarisch, ’t meeste ook veganistisch. Heerlijke recepten die altijd lukken (vind ik toch ook wel een pluspunt ;-))
  En telkens opnieuw de lekkerste recepten op hun site: http://www.greenkitchenstories.com/

 22. Hilde

  Een huis zonder boekenkast zou mij nooit lukken. Wij hebben een kleine Billy in de living staan met voornamelijk kinderboeken in en ik heb daar geen spijt van. De kindjes halen regelmatig boeken uit de kast om voor te lezen. Ook mijn oudste dochter (bijna 4) heeft al een goedgevulde boekenkast op haar kamer waar ze maar al te graag uit kiest om voor te lezen!

 23. Nou,of je het nu gekregen hebt of zelf betaald, …. ik denk dat lezers wel zelf kunnen beslissen wat ze doen. Voor mij hoeft die reclame er niet bij ;-) Als het maar leuke tips zijn. Nah…

 24. Evi

  Bij deze dat Delicious saladeboek besteld, want ik vind salades maken eigenlijk vrij moeilijk en maak uiteindelijk altijd hetzelfde. En oei, ik heb eigenlijk geen plaats meer in de kookboekenkast. Dat wordt kiezen om er eentje weg te doen.

 25. Wij zouden normaal eind volgend jaar gaan verhuizen en ook hier plannen we dus veel brol af te danken. Enfin ik toch, want eerlijk is eerlijk: de meeste spullen in huis zijn van mij. Een paar honderd boeken… Ik wil daar al langer eens kuis in maken want herlezen… Maar wegdoen? :paniek: Zo ver ben ik dus nog niet. Integendeel, ik voorzie één volledige kamer in het nieuwe huis als mijn ‘bibkamer’. Ahum. Nog werk aan de winkel dus ;-)

 26. Gudrun

  Mooi no-nonsense lijstje, daar hou ook ik van. Het doet me plezier Ottolenghi er tussen te zien blinken. Dankzij jouw tip heb ik in Ieper een kruidenleverancier gevonden. Daar ben ik je nog steeds dankbaar om. Prettig culinair en litterair jaareinde !

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>