lilith deelt haar 28 favoriete snelle veggie recepten voor wereld veggie dag

kellystrooit Wereld veggie dag vandaag, en ik ben helemaal voor. Na meer dan vijf jaar veggie koken in de crib kan ik mij nog moeilijk voorstellen hoe het voelt om een kipfilet te snijden of gehakt te mengen met mijn handen. Vleesloos is hier ondertussen een tweede natuur geworden, en toch merk ik dat mensen die wel standaard vlees met patatjes en groentjes eten veel miserie hebben met bedenken hoe dat dan moet, zonder dat stuk vlees.

Wat mij betreft was het vooral een kwestie van afstappen van de gedachte dat je vlees nodig hebt voor een lekkere maaltijd. Ik eet bijvoorbeeld erg regelmatig het trio rijst/groenten/ei. Soms ook met avocado erbij. Mits de juiste kruiding of toevoeging van sojasaus elke keer weer heerlijk. En ook allemaal een kwestie van de dingen die je wel nog eet zo goed mogelijk leren klaarmaken. Ik maak de heerlijkste sticky rijst, nu, mijn groenten zijn in de loop der jaren smakelijker geworden dan ooit, net als mijn omeletjes. Kwestie van ervoor gaan met de dingen die er wel nog zijn, en wreed content worden van de evolutie van gewoontjes naar kick ass.

Voor iedereen die vandaag (en hopelijk ook eens vaker) zijn vlees wil schrappen heb ik nog eens een lijst gemaakt van de gerechten die hier regelmatig op het menu staan.

En dan heb ik het nog niet gehad over toast champignon, veggie balletjes in tomatensaus met puree, spaghetti met seitangehakt, chili sin carne of sushi met avocado waar ik nog nooit een recept voor heb gepost. Ook niet over wraps met geroosterde groenten, panini met cheddar, gebakken champignons en appeltjes met honing, veggie quiche, lenterolletjes, of overheerlijke stoemp vol groentjes met een vegetarische rookworst. Yum. Hier vind je trouwens ook nog wat tips voor een vleesloos bestaan. Net als hier.

pompoensaus

Iemand ooit al iets uit bovenstaande lijst gemaakt of plannen om het te doen? Of een ander favoriet veggie recept dat gedeeld moet worden? Zeer graag in de comments!

Op zoek naar goede kookboeken met veel lekker vegetarisch?

Dit zijn mijn favorieten:

Reacties

  1. Neen. :) Het is te zeggen: ik eet het nog wel, ik maak het alleen zelf nooit klaar. Op restaurant eet ik wel nog vlees en vis.

 1. Oh die lijst had ik net nodig. Wij eten weinig vlees en ik denk er zelfs over om het weer helemaal van mijn menu te schrappen. Extra inspiratie is dus nooit weg en als ik zo snel even keek, daar zaten lekkere dingen tussen. Ga straks eens even rustig neuzen, thanx!

 2. Ik ben absoluut geen veggie, eerder een die-hard vleeseter. Maar mijn moeder heeft een veggie-periode gehad en daar heb ik toch wel wat lekkere gerechten aan over gehouden! Een schotel met rode bonen en aardappel, hmm. Of veggie pasta met rode linzen en selder (ik lust zelfs geen selder normaal ^^)…

 3. Anouck

  Heb ik je al verteld dat ik in een vorig (tiener)leven nog een veganistische periode gehad heb? Periode van het frequenteren van Ieperfest, quoi. Ik eet ondertussen té graag kaas en consoorten om terug te keren naar die fase, maar ik wil er wel werk van maken om weer wat vaker vlees van het menu te schrappen. Merci voor de inspiratie, K!

 4. Ik heb de supersimpele lasagne eens geserveerd aan de vers getrouwde Ilse. Ik vond mezelf wel stoer dat ik het seitan gehakt vervangen had door linzen (ik vind alle gehakt vies, ook vegetarisch). Bleek toch wel dat ze dat echt niet lustte zeker….Voor die ene keer dat ik eens kook en niet aan haar superlekkere dis mag aanschuiven!

 5. Leuk. We proberen 1x per week vegetarisch te eten, maar ik heb echt moeite om recepten te vinden die iedereen lekker vindt, en dan vooral de twee verstokte vleeseters des huizes. Mijn zoon reageert soms op iets vegetarisch wat in zijn smaakt valt met: “dat zou wel echt lekker zijn met vlees”. Tja :-)

 6. Britt

  Merci! Ik probeer als student op kot ook minstens één keer per week vegetarisch te eten, maar de inspiratie is vaak ver te zoeken. Dit lijstje zal handig zijn de komende weken :) .

 7. Mieke

  Hah, ik wist niet dat het vandaag veggie dag was, maar toen gisteravond mijn oog nog een keer op het weekmenu op de koelkast viel, stelde ik plots vast dat er maar één dag met een beetje vlees op stond. (Nee, niet vandaag). En ik durf wedden dat er volgende week wel eens een receptje van jouw lijstje hierboven in het weekmenu zou durven sluipen :)

  Eerder deze week uitgeprobeerd en zeer lekker bevonden trouwens : Butternut pasta met salie en pijnboompitjes (http://www.thekitchn.com/recipe-pasta-with-butternut-sq-64966)

 8. tinekebo

  Eet je niet te weinig groenten zo ? Ik zie nooit bloemkool rode kool , boerenkool. Broccoli boontjes ,bietjjes ,wortel,lof ,andijvie ,spinazie . Wel veel tomaatjes en af en toe bonen en aardappel ?En heel vaak pasta . Is het niet te eenzijdig zo ?

  1. Ik had hier vast ergens moeten vermelden dat dit enkel de dingen zijn die op mijn blog zijn verschenen, en dat ik al jaren kook voor een man die zo goed als geen groenten lust.

   Dit lijstje heeft niks met voedingsleer of “eet dit en je zal gezond worden” te maken. Het is eerder bedoeld als lijst om eens iets uit te proberen als je inspiratie nodig hebt voor een vleesloze maaltijd.

   Ik eet zelf wel alle groenten, hoor, ’s middags eet ik meestal soep of een bord vol groenten met rijst. Dit is geen dwarsdoorsnede van mijn gemiddeld eetpatroon.

 9. Ben helemaal geen veggie maar deze receptjes doen wel watertanden.
  En ook al ben ik helemaal geen keukenprinses, ik ga er eens in snuisteren en wie weet probeer ik er wel eentje!

 10. Wij eten hier thuis vooral gevogelte. Maar de cannelloni ziet en is wel enorm lekker. Ook ideaal om met de feestdagen in kleinere porties als voorgerecht te serveren met een stukje vers stokbrood.

 11. Hey Kelly, ik wilde ooit eens een boek bestellen dat oa jij had getipt maar destijds niet gedaan. Nu wil ik het alsnog doen, weet ik de titel niet meer. Ging, ruim gezegd, over meer uit je eten halen, bijvoorbeeld het verwerken van leftovers. Een amerikaans boek door een vrouw en het was een van jouw favoriete (‘kook’)boeken ook dacht ik. Enig idee?

 12. Tim

  Thanks voor de inspiratie Lilith, zal er zeker eens enkele proberen.
  Voor alle veggies of vegan mensen heb ik vandaag op wereld veggie dag een blog geschreven over de VEGAN BROWNIES van m’n vriendin, echt overheerlijk.
  Iedereen denkt altijd dag Vegan’s of veggies niets lekkers kunnen eten maar deze is zelfs geschikt voor VEGANisten :) als er mensen zijn die interesse hebben in het recept, ik heb de link van de blogpost bijgevoegd.
  Zeker proberen én … SMAKELIJK

  http://perseveranceofart.wordpress.com/2014/10/01/sask420s-world-vegetarian-day-vegan-brownie-recipe/

  Met vriendelijke groeten,

  Tim

 13. En voor wie in de Westhoek liever uit eten gaat dan zelf kookt, en overheerlijk vegetarisch (of zelfs veganistisch) wil eten, dan is Water en Vuur in Diksmuide absoluut the place to be!

 14. Jouw pasta met geitenkaas en honing staat minstens 1 keer per maand bij ons op tafel. Ik pende het zelfs over in mn papieren receptenboekje :-) Voor de rest nog niks getest maar de agua sale en spicy haloumi gaan er binnenkort moeten aan geloven! (Vooral omdat ik al meer dan 3 weken haloumi in huis heb en ik niet zo goed weet wat ik ermee moet doen, hehe). Ik lijstte ineens ook wat veggie receptjes op die in op verschillende reizen bijeenscharrelde.

 15. Veerle

  Hier eten we allevier vegetarisch, al eten de kindjes bij vrienden en familie soms eens vlees. Mijn favoriete gerecht is er een dat mijn man altijd maakt. Ui fruiten, stukken aardappel en wortel aan toevoegen, boontjes ook geloof ik, en dat laten koken in kokosmelk. (Kan dat eigenlijk wel? Ik zou het hem beter nog eens vragen.) Stukken seitan toevoegen, van die sponsachtige want die is het lekkerst vinden wij. En op het einde nog een paar scheppen pindakaas erdoor roeren, tot die gesmolten is. Kruiden. Echt zo verschrikkelijk lekker.

  En eenvoudiger: pompoen in de oven gaar laten worden (met olijfolie en veel kruiden zoals zout, peper, nootmuskaat, tijm), rucola onder roeren als de pompoen klaar is, zodat de rucola slinkt. Pasta koken. Pasta op bord, pompoen met rucola erover scheppen en dan een handvol blokjes feta.

  O, wat heb ik ineens honger, tijd voor een zoektocht in de keuken.

 16. Ik zie het nu pas…een Roomerglas op je eerste foto! Heeft Roomer zijn weg gevonden buiten Gent? Ik kijk uit naar de dag dat ik mijn favoriete aperitief overal zal kunnen bestellen op café :)

 17. Ik heb de lasagna gemaakt, met lichte wijziging. In plaats van gedroogde peterselie, deed ik verse spinazie onder de riciotta.
  Het was inderdaad een makkie, leuk om te maken, en een succes aan tafel. Dankjewel!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>